dødelig busstur

Tim (22) smilte og møtte blikket til medpassasjeren i bussen. Det skulle koste ham livet

I midtgangen på bussen sto mannen med et avkappet hode i hånden: − Jeg møtte blikket hans. Øynene var tomme, det var som om jeg så rett igjennom ham, forteller Chris Alguire til Vi Menn.

<b>OFFER:</b> Tim McLean (22) var på vei hjem til familien da han ble angrepet av en medpassasjer. Årsak: Et vennlig smil.
OFFER: Tim McLean (22) var på vei hjem til familien da han ble angrepet av en medpassasjer. Årsak: Et vennlig smil. Foto: Facebook/Privat
Sist oppdatert

Foran Chris Alguire i midtgangen på bussen sto mannen med et avkappet hode i hånden. Mannen hadde nettopp tatt livet av en annen busspassasjer.

– Jeg møtte blikket hans. Øynene var tomme, det var som jeg så rett igjennom ham, forteller han til Vi Menn.

Trailersjåfør Chris Alguire som bare minutter før hadde stoppet for å hjelpe til med det han trodde var en motorstopp for en rutebuss, måtte treffe et valg. Fortsatt, 13 år etter, er han i tvil om han valgte riktig.

Greyhound

Høsten 2021 var tungt psykisk syke menn involvert i voldsepisoder med dødelig utgang i Norge. Episodene vitner om at slikt kan skje oppstå uten forvarsel hvor som helst. På en rutebuss, for eksempel. I 2003 drepte en psykotisk mann drepte en passasjer og en bussjåfør på Valdres­ekspressen.

Chris Alguire fra Canada har opplevd å stå ansikt til ansikt med en tung tungt sinnslidende drapsmann i en buss, og uten forvarsel bli involvert i en kamp på liv og død.

Greyhound-bussene er et mye brukt transportmiddel i Canada, verdens nest største land i areal. En av strekningene Greyhound-bussen trafikkerer er den 18 timer lange turen fra storbyen Edmonton til Winnipeg, hovedstaten i provinsen Manitoba.

Schizofreni

En sommerdag i slutten av juli i 2008 gikk en mann om bord i bussen til Winnipeg. Han kjøpte billett helt frem, men valgte å gå av i småbyen Erickson tre timer før ankomst Winnipeg. Her ble han sittende på en benk utover natten og neste morgen.

– Han bare satt der, og virket fullstendig fraværende, sa et vitne i et intervju med TV-programmet The Fifth Estate.

Mannen het Vince Li.

Livet hadde fart hardt med den 40 år gamle mannen. Fire uker tidligere hadde han fått sparken fra en butikkjobb. Siden hadde han sluttet å ta foreskrevne medisiner mot sin schizofreni-lidelse. Stemmer hadde begynt å dukke opp i hodet hans.

Stemmer som befalte at han skulle begå drap, fortalte han senere.

<b>STEMMER I HODET:</b> Vince Li hadde diagnosen schizo­freni, men hadde droppet medisinene sine. Da han gikk løs på den tilfeldige buss­passasjeren, gjorde han det etter det han opplevde som stemmer i hodet som beordret ham.
STEMMER I HODET: Vince Li hadde diagnosen schizo­freni, men hadde droppet medisinene sine. Da han gikk løs på den tilfeldige buss­passasjeren, gjorde han det etter det han opplevde som stemmer i hodet som beordret ham. Foto: NTB/FRED GREENSLADE/Reuters

Fatalt smil

Da neste Greyhound-buss mot Winnipeg kom kjørende, bestemte Vince Li seg for å gå om bord for å gjøre det stemmene i hodet ba ham om.

– Vi la merke til Vince Li med en gang han kom om bord bussen, sa en av de andre passasjerene til TV-programmet The Fifth Estate etterpå.

– Jeg følte instinktivt at noe ikke stemte med ham. Min samboer og jeg så derfor ned i bakken for ikke å tiltrekke oss hans oppmerksomhet.

En som ikke kikket ned, men i stedet møtte blikket til Vince Lie og smilte til ham, var sirkusarbeideren Tim McLean (22).

Det skulle koste ham livet.

Les også: Dødsfallet til høygravide Jenny (32) fremstod som en personlig tragedie. Barnefarens navn endret alt

PREGET: Chris Alguire sier at det han opplevde om bord i buss 1170 for 13 år siden forandret livet hans. − Det preger meg fortsatt, sier han. Bildet er tatt like etter at psykisk syke Vince Li hadde overgitt seg.
PREGET: Chris Alguire sier at det han opplevde om bord i buss 1170 for 13 år siden forandret livet hans. − Det preger meg fortsatt, sier han. Bildet er tatt like etter at psykisk syke Vince Li hadde overgitt seg. Foto: NTB/FRED GREENSLADE/Reuters

Som en robot

Tim var på vei hjem for å tilbringe noen dager med familien etter flere uker på turné. Vince Li satte seg ned ved siden av Tim McLean. De andre passasjerene registrerte at Tim lukket øynene for å sove, mens Vince Li satt rolig i setet sitt ved siden av.

På raden foran de to mennene, satt Gernet Caton:

– Plutselig hørte jeg en gurglelyd og et skrik, sa han i et intervju med NBC News.

Da han snudde seg rundt, så han Vince Li stikke Tim gjentatte ganger med en kniv.

– Det må ha vært 40–50 knivstikk. Han var som en robot, fortalte Gernet Caton.

Les også: (+) Lærerparet ble drept på brutalt vis, og ingen skjønte hvorfor – så kom den rystende sannheten frem

Valgte å handle

Trailersjåføren Chris Alguire ble oppmerksom bussen der den sto parkert ved en lomme ni mil vest for Winnipeg.

– Jeg var på vei hjem fra et oppdrag i Alberta og hadde ligget bak bussen på motorveien en stund. Men bussen var raskere og kjørte etter hvert ifra. Nå så jeg at den sto parkert på siden av veien, sier han til Vi Menn nå, 13 år senere.

– Min tanke var at bussen hadde fått motorstopp. Jeg har bakgrunn som mekaniker og stoppet derfor for å se om det var noe jeg kunne hjelpe med.

Isteden ble han møtt av vettskremte passasjerer som hadde rømt ut av bussen. Blant dem var en eldre dame som kunne fortelle at en passasjer hadde knivstukket en annen, og at offer og gjerningsmann fortsatt befant seg om bord bussen.

Chris bestemte seg for å gå om bord i bussen.

– Jeg ble fortalt at offeret sannsynligvis ikke kunne ha overlevd angrepet, men jeg var fast bestemt på å gjøre det jeg kunne, forteller 41-åringen.

– Min eneste tanke var å få stoppet gjerningsmannen så han ikke kunne skade flere.

<b>AVVENTET:</b> Mens Vince Li skjendet liket av sitt offer, ventet politiet utenfor. Først etter at han hadde overgitt seg, rykket politiet inn på åstedet i Greyhound-bussen.
AVVENTET: Mens Vince Li skjendet liket av sitt offer, ventet politiet utenfor. Først etter at han hadde overgitt seg, rykket politiet inn på åstedet i Greyhound-bussen. Foto: NTB/FRED GREENSLADE/Reuters

Hodet i hånden

Chris fikk med seg et par andre for å konfrontere knivdesperadoen inne i bussen.

– Sammen med en av bussjåførene og et par av passasjerene samlet vi sammen det vi kunne bruke som våpen i traileren min, blant annet noen skiftenøkler. Så gikk vi om bord.

Chris Alguire forteller at synet som møtte ham, er noe han aldri kan glemme.

– Da jeg kom inn i bussen, så jeg gjerningsmannen stå over offeret og skjære av ham hodet. Jeg kan fortsatt huske lyden av offerets ryggrad som brakk idet hodet ble skilt fra kroppen. Det hjemsøker meg hver eneste dag, sier han.

Med et brekkjern i hånden gikk Chris mot gjerningsmannen:

– Han holdt det avkappede hodet i den ene hånden og kom mot meg med kniven i den andre. Jeg var ikke redd for min egen sikkerhet, men jeg forsto at det viktigste var å sørge for at denne mannen ble holdt innesperret i bussen til politiet ankom.

Chris Alguire rygget ut av bussen og prøvde å blokkere døren.

– Han forsøkte å komme seg ut og jeg brukte all min kroppsvekt til å holde døren stengt. Da holdt han offerets hode opp mot meg gjennom ruten. Det var ingen aggresjon eller sinne ved ham. Det virket som han bare utførte et oppdrag.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>KRITISK:</b> Chris Alguire var den gang som nå ikke nådig i sin kritikk av politiets innsats under bussdramaet. Han har spart på avisutklipp. 
KRITISK: Chris Alguire var den gang som nå ikke nådig i sin kritikk av politiets innsats under bussdramaet. Han har spart på avisutklipp.  Foto: Privat/Christopher Alguire

Forhandlet

Politiet var i mellomtiden blitt varslet og ankom etter 30 tilsynelatende evigvarende minutter.

På tross av at angriperen kun var utstyrt med en kniv, valgte polititjenestemennene å ikke ta seg inn i bussen. De forsøkte å forhandle med angriperen og overbevise ham om å komme ut og overgi seg.

– I mellomtiden skamferte han liket ytterligere, og spiste av offerets kroppsdeler. Jeg kan ikke forstå hvorfor politiet ikke grep inn, sier Chris Alguire til Vi Menn og legger til:

– De hadde et eget SWAT-team med en skarpskytter på stedet. Jeg husker at jeg prikket fyren på ryggen og ba dem gjøre noe. De kunne lett ha stoppet Vince Li fra å fortsette det han drev med. At politiet ikke gjorde noe for å stoppe ham, opprører meg fortsatt sterkt.

Politiets defensive opptreden overfor Vince Li utløste sterk kritikk fra både vitner og pårørende.

<b>BEHANDLING OK:</b> Men måtte Vince Li ut igjen blant folk, undret Tim McLeans mor Carol deDelly. Etter drapet på sønnen har hun vært en stor støtte for Chris Alguire som forsøkte å stanse drapsmannen.
BEHANDLING OK: Men måtte Vince Li ut igjen blant folk, undret Tim McLeans mor Carol deDelly. Etter drapet på sønnen har hun vært en stor støtte for Chris Alguire som forsøkte å stanse drapsmannen. Foto: NTB/AP photo/John Woods

Etterspillet

Vince Li ble vurdert som ikke strafferettslig tilregnelig. I avhør uttalte Vince Li at stemmene i hodet fortalte ham at det om bord bussen befant seg en demon han måtte drepe, for ikke selv bli drept av Gud. Han fortalte videre at han valgte ut Tim McLean som offer av én grunn; McLean hadde smilt vennlig til ham.

Li ble dømt til tvungen psykisk helsevern, og responderte etter sigende godt på behandlingen han fikk for sin schizofreni-lidelse. I 2017 ble han løslatt uten restriksjoner, og lever i dag som en fri mann under nytt navn, noe som har vakt sterke reaksjoner i Canada.

– Man kan fint leve med schizofreni og samtidig være en ansvarlig medborger, parerer Chris Sommerville, leder av Schizophrenia Society of Canada. Vi Menn har vært i kontakt med Sommerville, men han har ikke besvart vår henvendelse.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

I en uttalelse etter løslatelsen, sa han at han hadde stor tro på at Vince Li ville klare å tilpasse seg et normalt liv:

– Jeg har selv, gjennom å ha jobbet med Vince Li i åtte år, sett hans utvikling og hans vilje til å takle sin psykiske lidelse gjennom å følge behandlingsplanen som er lagt opp for ham, sa han, og for­sikret:

– Samfunnet har ingenting å bekymre seg for.

Forsikringen beroliger ikke Chris Alguire:

– En jeg kjenner jobbet på institusjonen der Vince Li var innlagt. Flere av de ansatte var livredde for ham, og bare ventet på at han skulle få tilbakefall og begå lignende handlinger på ny. Hvilket samfunn er det som slipper en kannibal ut i det fri etter bare noen år på institusjon?

Vanskelig å oppdage

<b>EKSPERT:</b> Psykiater og forsker Paul Møller ved Vestre Viken HF er ekspert på schizofreni.

– Det er naturligvis mange som i gitte krisesituasjoner kan utgjøre en fare for andre og samfunnet, helt uavhengig av en eventuell psykoselidelse, sier Paul Møller, psykiater og forsker.

Paul Møller er psykiater og forskningssjef ved Klinikk for Psykisk Helse og Rus i Vestre Viken helseforetak. Han har skrevet doktoravhandling om tidlige stadier av psykoseutvikling, og har arbeidet med tematikken klinisk og forskningsmessig i flere tiår.

Til Vi Menn sier han at det er et særdeles komplekst spørsmål både faglig, juridisk og etisk om, og når man kan eller bør holde mennesker som er rammet av en alvorlig psykisk lidelse innelåst.

– Langt de fleste med psykose eller schizofreni begår aldri kriminelle handlinger. Og langt de fleste som begår slike handlinger har ingen psykoselidelse. Men de som faktisk begår slike handlinger på bakgrunn av en psykoselidelse, har ofte en alvorlig og dypt forstyrret opplevelse av seg selv, sin egen identitet og sin omverden, og kan på den bakgrunn i svært begrenset omfang forstå hva som skjer, i dem og rundt dem, sier han og legger til:

– Dette er en side ved psykoselidelsene som det kan være vanskelig å oppdage. Ett av flere nødvendige tiltak for å komme denne utfordringen i møte er en tett og kompetent faglig oppfølging av sykdommen over lang tid. Og dette blir dermed raskt et spørsmål om ressurser. Dette bør etter min oppfatning få en langt høyere samfunnsmessig prioritering enn i dag.

– Kan man altså begå en grov voldshandling eller drap i psykose den ene dagen og allikevel kunne anses som frisk noe senere med den rette behandlingen?

– Ja, det er åpenbart mulig, sier Paul Møller.

– Dette er et ikke et spørsmål det finnes enkle svar på, det er en særdeles kompleks tematikk. Omfanget på bruk av tvang i psykisk helsevern vil bli debattert på ny i tiden som kommer, og utfordringen blir fortsatt å lete etter en meget krevende balanse som ivaretar både menneskeretter og samfunnsvern.

Ødelagte liv

Chris Alguire sier til Vi Menn mange uskyldiges liv har blitt påvirket av overfallet i Greyhound-bussen 30. juli 2008. En av bussjåførene fra den kvelden kom aldri tilbake i jobb. En av politimennene som gikk inn i bussen begikk selvmord noen år senere.

Også Chris sliter:

– Marerittene var uutholdelige. Jeg endte dessverre opp med å ty til alkohol som botemiddel. Det var den eneste måten jeg kunne få sove om natten, Da jeg for noen år siden ba myndighetene om hjelp til å takle det jeg har opplevd, fikk jeg avslag.

SLITER: Chris Alguires liv ble aldri det samme etter det rystende drapet.
SLITER: Chris Alguires liv ble aldri det samme etter det rystende drapet. Foto: Privat/Christopher Alguire

Han trekker frem støtten fra datter, familien, en forståelsesfull arbeidsgiver og Tim McLeans mor Carol deDelly som årsakene til at han allikevel ser fremover.

Vennskapet han utviklet med Tim McLeans mor gjør at han selv har funnet fred.

– Hun sa til meg at vi må la dette slippe og forsone oss med det som inntraff. Tim kommer aldri tilbake. I 13 år har jeg sørget over Tim, en person jeg ikke kjente. Hans mor er en enestående kvinne. Hennes mot er en inspirasjon også for meg.

Men Carol McLean er ikke udelt positiv til at hennes sønns drapsmann går fritt utenfor murene:

– Jeg synes det er fint at Vince Li får behandlingen han trenger. Men den burde han fortsatt få på en institusjon der han må sitte innesperret resten av livet.

Chris Alguire, trailersjåføren som valgte å konfrontere Vince Li, er fortsatt usikker:

– Jeg hadde et brekkjern i hånden. Fortsatt tenker jeg at jeg skulle ha drept ham der og da for å få stoppet ham.

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

Schizofreni

<b>PSYKISK SYKDOM BAK:</b> En mann i 30 årene med psykiske problemer ble skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo, 9. november i år. Mannen gikk rundt med en stor kniv og truet tilfeldige forbipasserende.

Psykisk lidelse som preges av vrangforestillinger, tankeforstyrrelser og hallusinasjoner. Tilstanden kan være skremmende å leve med, både for den syke selv og omgivelsene. Ofte sliter de syke med å skille mellom hva som er virkelig og hva som er innbilning.

Blant vrangforestillingene kan være en opplevelse av at noen fremmede styrer og kontrollerer deg. Dette beskrives gjerne som «stemmer i hodet». Andre frykter for eksempel at de skal bli forgiftet av noen. Mange syke føler engstelse eller sinne, noen får tanker om døden og selvmord.

I andre perioder kan de syke oppleve seg selv som følelsesmessig flat, likegyldig og gledesløs. Konsentrasjonsproblemer og problemer med å kommunisere tydelig med andre forekommer også.

Sykdommen opptrer vanligvis hos ungdom og unge voksne, gjerne i alderen 16–35 år. Symptomene kan dukke opp akutt eller over tid.

Årsaken til sykdommen er uklar, men forskere mener at en kombinasjon av arvelig sårbarhet og ytre påkjenninger som stress, rusmidler og sosial isolasjon kan utløse schizofreni.

Sykdommen er langvarig, men kan medisineres. I behandlingen inngår også samtaleterapi.

Kilde: Helsenorge.no

Kilder: nbcnews.com, theguardian.com, bbc.com, youtube.com, The Fifth Estate, cbc.ca/news, intervju med Christopher Alguire

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2021, og sist oppdatert 16/12 2021.

Les også