Eksplosjon av klatrere på verdens tak
Kø og forsøpling på Mount Everest
Rekordmange forsøker å bestige Mount Everest. Men de tar ikke med seg søppelet ned igjen. Forsøpling og avføring er i ferd med å ødelegge lokalbefolkningens drikkevann.
Antall forsøk på å bestige verdens høyeste fjell har eksplodert de siste 30 årene. Flere bilder fra årets klatresesong viser at mennesker bokstavelig talt går i kø opp mot toppen. Klatrere gjør nærmest hva som helst for å kunne vise til at de har besteget Mount Everest.
Over 800 klatrere forsøkte å nå toppen i mai i år. Bildet i grafikken viser 100 mennesker i aksjon. Over 200 klatrere nådde toppen denne dagen. Over 20 personer har mistet livet i den tynne luften på Everest i år.
Flere og flere roper et varsko om forholdene oppe i dette vakre, men nådeløse fjellmassivet. Søppel, avføring, for ikke å snakke om lik som ligger i telt eller som avdekkes langs ruta når snø smelter.
Ti personer døde i mai
Køen mot verdens tak
I 2019 er Mount Everest mer overfylt enn noe tidligere år siden toppen først ble besteget i 1953 av Edmund Hillary og Tenzing Norgay.
Noen fakta
2014: Isras dreper 14 sherpaer. Flere ekspedisjoner avlyst for å vise respekt
2015: Klatresesongen avblåst på grunn av jordskjelv og påfølgende snøskred
Totalt
Forsøk: 23 917
Vellykket: 10 050
Dødsfall: 291
De fleste som har dødd, ligger fortsatt der de døde
En ekspedisjon til Everest er svært utfordrende og krever mye mat og utstyr. Alt må bæres inn av klatrere og sherpaer. Luften er nemlig så tynn at det ikke er mulig å fly utstyr opp eller ta med ting ned med et vanlig helikopter.
Dette er også grunnen til at de aller fleste av de rundt 300 som har dødd i forsøket på å nå toppen, eller på vei ned, fortsatt ligger der de omkom. Bare i mai i år døde ti personer i løpet av en uke i den såkalte dødssonen, der klatrerne risikerer å få høydesyke og fryse i hjel.
De fleste klatrerne overlever, men er som regel svært utslitte når de skal ta fatt på den lange veien ned. Derfor har mange til nå gitt blaffen i å bære ned søppel og utstyr de ikke lenger trenger. Resultatet har blitt at denne vakre nasjonalparken stadig raskere er blitt fylt opp med søppel og andre etterlatenskaper.
Ta med søppel
Den store etterspørselen etter toppturer har ført til etablering av flere lavbudsjett-ekspedisjoner. Kostnadene blir blant annet kuttet ved å droppe avfallshåndtering.
Problemet er blitt så stort at myndighetene i Nepal har innført et påbud om at hver klatrer må ta med minst 8 kilo søppel ned. Ellers får man store bøter. Men dette er langt fra nok. Bare i år har klatrere vært nødt til å gå fra 30 telt og fem tonn søppel på grunn av de krevende forholdene.
Det siste er at menneskelig avføring nå truer lokalbefolkningens drikkevann. Et estimat går ut på at rundt 8 tonn menneskelig avføring er etterlatt i fjellet – bare i år. Noen klatrere unngår å bruke de få toalettene som er tilgjengelig. De graver hull i snøen eller gjør fra seg i små bresprekker. Dermed infiserer farlige bakterier drikkevannet.
Mount Everest
* Verdens høyeste fjell, 8848 moh.
* Ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya
* Ligger på grensen mellom Kina og Nepal, grensen går over toppen
* Høyde først anslått i 1856, bart fjell målt til 8844 i 2005, med is målt til 8850 i 1999
* Kina og Nepal enige om at 8848 er den offisielle høyden
* Første bestigningsforsøk i 1922, første vellykkede i 1953
* Voldsom økning i forsøk på å nå toppen siste 30 år
* Flere tonn søppel er fjernet fra Everest, men arbeidet er farlig
* I dag er hver klatrer pålagt å ta med minst 8 kg søppel ned
Depositum
En annen konsekvens er at klatrere ofte må gå i kvalmende lukt, i tillegg til at de – bokstavelig talt – må gå over lik for å nå toppen.
Det er få lovpålagte reguleringer i området. Blant tiltakene som nå vurderes, er innføring av et depositum på 35 000 kroner og merking av alt utstyr klatrerne tar med seg. Dersom alt ikke bringes tilbake, får man heller ikke tilbake depositumet.
Det leies også inn lokale og sherpaer som må bære ned søppel, lik og andre menneskers avføring. Man kan trygt spørre seg om alt dette er begynt å grense mot ren galskap.
Kilder: Wikipedia, Teknisk Ukeblad, ABC News, livescience.com, Dagbladet, TV 2
Forsøplingen
* Mount Everest, men også områdene rundt, flyter over av søppel
* Grunnen er den enorme økningen av klatrere
* Ingen vet nøyaktig hvor mye søppel det dreier seg om
* "Everest Cleaning Camp" har som mål å fjerne 10 tonn i år
* Sherpa Dawa Steven har hentet ned 20 tonn siden 2008
* Det er både dyrt og farlig å fjerne søppel i slike høyder
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 42 2019