Eksklusive bilder
Journalist om møtet med Peter Madsen: – Det virket nesten som om han hadde dødsforakt
I august 2017 forlot ubåten «Nautilus» havnen i København med den danske oppfinneren Peter Madsen og den svenske journalisten Kim Wall (30) om bord. Få timer senere var Kim Wall død og partert. I 2008 var Vi Menns journalist gjest om bord. Se bilder og video.
For ti år siden var Vi Menns reporter Håkon Bonafede selv på tur med Peter Madsen i en av ubåtene hans.
Madsen ble i 2018 dømt til livstid i fengsel for å ha drept og partert journalisten Kim Wall på en tur i den største av ubåtene hans, «Nautilus».
— Han virket jo en anelse skrudd. Skrøt av at han aldri hadde tatt eksamen i noe som helst. Alt var selvlært. Han fortalte at han var en veldig uforsiktig fyr allerede som barn, med en glødende interesse for fysikk. Alle eksperimentene med hydrogenballonger og forsøk på å fremstille rakettdrivstoff var ikke like vellykkede, og mente det var et under at han hadde overlevd så langt, forteller Bonafede om møtet med Madsen ti år etter.
— Men jeg ble overrasket over alvorligheten i denne forbrytelsen. Jeg vil jo si at jeg oppfattet ham som en harmløs fyr, selv om han ikke var noen A4-person. Jeg følte meg helt trygg. Han var sprø, men på en positiv måte, sier Bonafede.
De to var på tur i Københavns havneområde i en annen av Peter Madsens tre ubåter, den mellomstore tomannsubåten «Kraka».
VIDEO: Se video fra dykket og intervjuet lenger ned i artikkelen.
— Kom og let etter oss om vi ikke er tilbake innen to timer
Bonafede beskriver Madsen som en lite strukturert, men svært intens person.
— Han bodde da i den ubåten som drapet skjedde i. Han brant veldig for det han jobbet med og kunne jobbe hele natten. Jeg tror jeg vekket ham da jeg kom i 11-tiden om formiddagen.
Det var noe av en rustholk de to skulle dykke i.
— «Kraka» er en ubåt for to personer. Jeg kjente litt på klaustrofobien da jeg klatret om bord. Den var rusten og trang, og virket veldig hjemmelaget.
— Til hans fordel virket det som om han hadde veldig peil på det han holdt på med. Jeg følte meg trygg. Han fremstod som en veldig hyggelig person, og instruerte hvordan jeg skulle gjennomføre oppstigningen mens jeg fikk sitte i førersetet etter at vi hadde ligget litt på bunnen av havnebassenget på åtte meters dyp.
— Jeg husker også at han ringte brannvesenet før vi skulle ut. Om vi ikke hadde kommet tilbake innen to timer, måtte de komme og lete etter oss.
Peter Madsen viste også Bonafede rundt i den største ubåten, «Nautilus» hvor Kim Wall døde.
— Nautilus var på størrelse med en hybelleilighet. Her levde han. Den var innredet med en køyeseng, vinduer med utsikt ut av ubåten, kjøkken, arbeidsbord og den type ting. Ubåten var sjøsatt samme år, men han hadde ennå ikke gjennomført lengre turer med den. I mellomtiden gjorde den nytte som oppholdssted for ham.
Dødsforakt
Vi Menns reporter forteller at han opplevde at livet til Madsen dreide seg 120 prosent om oppfinnelsene hans.
— Det gjorde ham litt spesiell. Han var veldig opptatt av oppfinnelsene sine. Livet hans var oppfinnerbiten. Han gikk 120 prosent opp i den tilværelsen.
— Det som overrasket meg litt, var da han fortalte han om sitt neste prosjekt - å bli første danske i rommet.
På den tiden var Madsens rakett bare på planleggingsstadie.
— Ja, han satt i gang med denne raketten siden. Måten han beskrev det på, virket det som en selvmordstur. For å få plass, skulle han blant annet stå oppreist i nesen til raketten. Han skulle altså skyte seg selv ut i rommet stående oppreist og fastspent i en hjemmelaget rakett.
— Det virker nesten som om han hadde dødsforakt, sier Håkon Bonafede.
Nekter for drap
Den var den 10. august 2017 at «Nautilus» forlot havnen i København med Peter Madsen og den svenske journalisten Kim Wall (30). Hun var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.
Ubåten sank og Wall ble senere funnet partert. Alle kroppsdelene hennes ble funnet i løpet av høsten 2017.
Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og hevdet hun døde som følge av en ulykke i ubåten. Han har flere ganger endret forklaring om hvordan det skjedde.
Dømt for drap og likskjending
25. april 2018, ble Madsen dømt til livstid i fengsel for drap, seksuell mishandling og likskjending.
Under rettssaken nektet han straffskyld og sto fast på at det hele var en ulykke, men han tilsto å ha partert liket.
To år senere kom tilståelsen frem i dokumentaren «De hemmelige optagelser» fra Discovery Networks.
– Det er min skyld, hun døde. Og det er min skyld, fordi jeg begikk forbrytelsen. Alt sammen er min skyld, sa Madsen i en telefonsamtale med den danske journalisten Kristian Linnemann.
I forbindelse med reportasjen i Vi Menn ble det laget en video fra dykket og intervjuet. Den kan du se her:
Denne saken ble første gang publisert 08/03 2018, og sist oppdatert 24/08 2023.