Første kjente menneskebegravelse
Her ble en tre år gammel jente begravet for 78 000 år siden
Det finnes riktignok eldre spor av neandertalere og eldre slektninger som har blitt begravet, men funnet av 3 år gamle Mtoto i Kenya er den eldste begravelsen av et menneske vi kjenner til.
En internasjonalt forskerteam har konkludert med at restene av en omtrent tre år gammel jente funnet i en hule i Panga ya Saidi i Kenya, er de første sporene av en bevisst og tilrettelagt begravelse av arten Homo sapiens vi kjenner til. I studien, som er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Nature, argumenteres det for at «Mtoto» skal ha blitt plassert i hulen for 78 000 år siden på en måte som indikerer en for form begravelsesritual.
Sjeldne funn i Afrika
Tidlige bevis for begravelser i Afrika er forholdsvis sjeldne, med tanke på at det blir omtalt som menneskehetens vugge. I Europa og Asia er det oftere funnet spor av begravde neandertaler og andre eldre slektninger av vår rase, som strekker seg mer enn 120 000 år tilbake.
Hvorfor det har vært mer sjeldent med slike funn av tidlige begravelser i Afrika har en rekke årsaker, der den viktigste nok er at det ikke er utført like mange feltarbeid på det afrikanske kontinentet.
Dekket av sedimenter
Deler av barneskjelettet i Kenya ble funnet allerede i 2013, men det var først i 2017 at gropen som inneholdt benene ble fullstendig eksponert. Over flere måneder med omhyggelig utgraving ble det gjort spektakulære nye funn.
Jenta, som har fått kallenavnet «Mtoto», har blitt lagt i en bøyd stilling, med støtte for hodet og analyser av beinrester og jorden omkring avslører at hun raskt skal ha blitt dekket av sedimenter som stammer fra hulegulvet. Hun har altså blitt bevisst begravet like etter sin død.
© GRAPHIC NEWS Kilde: Nature
Foto: Jorge González/Elena Santos, Martinón-Torres
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 30 2021
Denne saken ble første gang publisert 24/06 2021, og sist oppdatert 24/06 2021.