Disse blinkskuddene viser at det er mer i universet enn du aner
NASAs bildearkiv er et fotoalbum i stjerneklasse, gratis tilgjengelig for alle.
Håkon BonafedeVi Menn
Sist oppdatert
Det første bildet ble tatt fra verdensrommet allerede for snart 75 år siden. En av Hitlers tidligere V-2 raketter som var blitt erobret av det amerikanske forsvaret ble utrustet med kamera i nesen istedenfor sprengstoff. Da raketten ble skutt opp fra White Sands-basen i New Mexico 24. oktober 1946, tok det automatiserte kameraet bilder annethvert sekund mens raketten klatret til 105 kilometers høyde. Grensen til verdensrommet var nådd, og kameraet, som var beskyttet av en stålkasse, landet trygt i fallskjerm.
I årene som fulgte har mennesket satt sine fotspor på Månen, opprettet en permanent base i rommet med romstasjonen ISS, tatt robotselfier på Mars og rettet blikket langt nok ut i universet til å bivåne skapelsen av galakser og dødskampen til supernovaer.
Helt siden den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA ble opprettet i 1958 har den sittet ringside, utforsket og dokumentert universet, og sitter i dag med en skattkiste full av bilder. Det var tross alt denne organisasjonen som klarte å sende mennesker til Månen. I tillegg har den fotografert hver eneste planet i Solsystemet og sendt opp Hubble-romteleskopet for å utforske fjerne galakser.
Disse bildene har hele tiden vært til fri benyttelse, og hundrevis av dem har vært publisert på nettet siden 1990-tallet. Men utvalget har vært tilfeldig og begrenset helt til NASA gjorde hele samlingen på 140 000 bilder, videoer og lydfiler tilgjengelig online på nettsiden nasa.gov for to år siden.
Mange av bildene, for eksempel det ikoniske av Buzz Aldrin på Månen, er allerede verdenskjente. Men et dypere dykk inn i arkivet avslører også ukjente steder i universet og fotomotiver som bare astronauter opplever. Her har vi samlet noen av astronautenes og romforskernes blinkskudd.
STORMFULL PLANET
Det blåste friskt på jordkloden 4. september i fjor. Bildet som er tatt fra GOES-16 værsatellitten som går i geostasjonær bane på 35 786 kilometers høyde viser fire tropiske sykloner på rekke langs jordens vestlige sfære. Da bildet ble tatt var orkanene Juliette i det østlige Stillehavet og Dorian i Atlanteren i kategori 2, mens den tropiske stormen Fernand over Mexico og Gabrielle i det østlige Atlanterhavet blåste med en vindhastighet oppimot 90 km/t. Data fra værsatellittene er for lengst blitt det viktigste verktøyet til å spå været med.Fact: Click to add text
Denne saken ble første gang publisert 09/01 2020, og sist oppdatert 09/01 2020.