Historie
Dette er noen av historiens verste tabber
Det er helt vanlig å gjøre tabber. Noen av dem kan bare bli så utrolig store.
Et av livets mange sannheter er at vi gjør alle tabber.
Om det så er snakk om småting, som en feilpasning i bedriftsligaen eller å helle sur melk i morgenkaffen. Eller kanskje større tabber, som at du spurte feil kvinne til å bli din kone eller kjøpte en altfor dyr leilighet, så kan du trøste deg med det faktumet at vi alle har vært der.
Dessverre for noen, er det slik at noen tabber har større konsekvenser enn andre.
Her er ni av historiens aller største.
Kunne kjøpt Google for én million dollar
Før Google ble Google, var det få som hadde troen på den nye søkemotoren.
Selv Google-skaperne Larry Page og Sergey Brin var overbevist om at selskapet ville gå i dunken. Derfor tilbydde Page og Brin selskapet til andre teknologiselskaper for den nette sum av én million dollar (rundt 7,8 millioner kroner etter dagens kurs). Da ingen bet på, senket de prisen til 750.000 dollar.
En av selskapene som fikk tilbudet om å kjøpe opp Google var søkemotoren Excite. Deres CEO George Bell takket nei til tilbudet.
Page og Brin bestemte seg til slutt for å ikke selge, men heller fortsette selv. I dag er Google verdsatt til rundt 368 milliarder dollar (2865 milliarder norske kroner).
Hvem har hørt om Excite?
Da Western Union mente telefonen var "et leketøy"
Lenge før smarttelefoner og 4G eksisterte, var det en skotte med navn Alexander Graham Bell som på 1800-tallet som forsøkte å gjøre jobben med å sende meldinger til hverandre enklere. Mens andre oppfinnere i Bells samtid arbeidet med å forbedre metoden å sende telegrammer, så den skotske oppfinneren muligheter for å sende talebeskjeder til hverandre.
I 1876 hadde oppfinneren stjålet telefonpatenten fra italieneren Antonio Meucci, og telefonen var et fungerende faktum.
Bell, sammen med sine økonomiske støttespillere Hubbard og Sanders, ville gjøre raske penger på oppfinnelsen. De tilbydde derfor datidens største kommunikasjonsselskap, Western Union, å kjøpe patenten på telefonen for 100.000 dollar. Direktøren i Western Union, William Orton, takket nei til tilbudet og avskrev oppfinnelsen som "et leketøy" og "av ingen kommersiell interesse".
To år senere var Bell og hans partnere mangemillionærer og telefonen en sensasjon (mens Meucci døde en fattig mann). Orton på sin side innrømmet til kollegaer at han hadde gjort en tabbe da han takket nei til tilbudet, og at "dersom de kunne få kjøpe patenten til 25 millioner dollar, ville det være et røverkjøp".
Bell takket selvfølgelig nei til tilbudet.
Da man ikke drepte Adolf Hitler
Et evig tema for pretensiøse vorspiel er som følger: Hadde du møtt Adolf Hitler før andre verdenskrig brøt ut, hadde du da tatt livet av han?
Om svaret ditt er ja eller nei, er like interessant som å diskutere hvem av dere som oppdaget Arctic Monkeys først. Det som er interessant er at en britisk soldat (visstnok) skal ha fått mulighet til å ta den avgjørelsen under første verdenskrig.
Ifølge historien skal den britiske soldaten Henry Tandey har støtt på en skadet og ubevæpnet østerrisk soldat på slagmarken i 1914. Som den britisk gentleman han var, valgte Tandey å ikke drepe den soldaten.
Den østerrikske soldatens skal i etterkant ha vist seg å være Adolf Hitler.
Noen historikere mener historien er en myte.
Forlagene som takket nei til JK Rowling
En av litteraturhistoriens aller største suksesser, er bøkene om den unge trollgutten Harry Potter. Bokserien ble forfattet av den britiske kvinnen Joanne Rowling (alias JK Rowling) og den første boken ble utgitt i 1997, under tittelen "Harry Potter and The Philospher's Stone".
Etter den tid har det kommet syv bøker i serien, og Rowling skal ha solgt over 400 millioner eksemplarer på verdensbasis.
Men boksuksessen kunne aldri ha funnet sted, hadde det ikke vært for en åtte år gammel jente. Hele tolv forlag takket nemlig nei til Rowlings bok om den unge trollmannen. Napp fikk ikke forfatteren før manuskriptet til det første kapittelet havnet i hendene på den åtte år gamle jenta, Alice Newton. Alice er datteren til forlagsdirektør i Bloomsbury, Nigel Newton. Nigel ga datteren det første kapittelet, slik at han kunne få tilbakemelding fra en person i målgruppen.
Alice elsket historien om Harry Potter, og resten er, vel, historie.
Fikk ikke jobb
I 2009 var dataprogrammererne Brian Acton og Jan Koum på jobbintervju hos Facebook. Ingen av de to programmererne fikk seg jobb i selskapet.
I stedet dedikerte de to tiden sin på å utvikle tekstmeldings-appen WhatsApp.
Noen år senere kjøpte Facebook WhatsApp av Acton og Koum for 19 milliarder dollar (147 milliarder kroner).
Feil feriehelg
I sommermånedene i 1944 var "alle" i Europa klar over at de allierte ville forsøke å invadere fastlandet.
Det store spørsmålet var bare når.
Men da invasjonen endelig skjedde i morgentimene 6. juni, var ikke mannen som var sendt til Frankrike for å forhindre en invasjon til stedet. Generalfeltmarskalk Erwin "Ørkenreven" Rommel hadde nemlig reist hjem til Tyskland for å overraske kona på 50-årsdagen hennes.
I Rommels fravær, kontaktet man Adolf Hitler for å høre hva man skulle gjøre. Heldigvis for de allierte, lå Hitler og sov da invasjonen fant sted. Heldigvis, for var det noe alle som jobbet under føreren visste, var det at man aldri vekket Hitler - selv da imperiet hans var i knestående.
Brian Poole and the Tremeloes
I 1962 avholdt plateselskapet Decca en audition i London, i håp om å finne det neste store bandet.
To band prøvespilte i studio. Etter de var ferdige valgte plateselskapet å signere kun ett av bandene. Valget falt på London-bandet Brian Poole and the Tremeloes.
Det andre bandet, bestående av fire karer fra Liverpool, måtte finne seg et annet plateselskap. Noen måneder senere signerte The Beatles for Deccas konkurrent, EMI.
Tiger Woods er utro
"Half!" skrek komiker og skuespiller Eddie Murphy fra scenen under sine stand up-show på 80-tallet, da han skulle beskrive skilsmisser.
Godt over halvparten er noe golfesset Tiger Woods kan skrive under på. Etter Woods gjorde tabben med å ligge med en rekke andre kvinner som ikke var hans kone Elin Nordegren, endte ekteskapet med å koste golferen godt over 750 millioner dollar i penger, eiendom og andre verdier.
Noen eksperter har regnet ut at den totale kostnaden på utroskapsskandalen er enda høyere, ettersom Woods tidligere knirkefrie rykte hos sponsorer som Nike, Gaterode og andre fikk seg en stygg ripe i lakken.
En professor hevder at den totale pakken, inkludert tapte sponsorpenger, er nærmere 12 milliarder dollar.
Ouch.
Regnefeil
Man skulle tro at NASA ansetter kun de beste av de beste, men et eksempel viser at selv rakettforskere gjør feil.
I 1999 hadde NASA to ingeniørgrupper som arbeidet med å bygge en ny satellitt. Tabben oppsto etter oppskytningen var gjennomført og NASA forsøkte å tak i koordinatene til satellitten. Det viste seg nemlig at det den ene ingeniørgruppen hadde benyttet seg av det engelske målesystemet, mens den andre gruppen hadde benyttet seg av metersystemet.
Satellitten forsvant og NASA var plutselig 125 millioner dollar fattigere. Vi regner med at noen "rakettforskere" var uten jobb etter den episoden.
(Kilder: Independent, Telegraph, Wikipedia, BBC, Business Insider, Listverse, Cracked, Inc,
Denne saken ble første gang publisert 28/06 2015.