helt konge

Bildet det ikke finnes maken til

Det enestående bildet ble tatt like før den store krigen kom, verden gikk over styr og både konger og kongeriker falt.

<b>SISTE SAMLING:</b> Ni av Europas overhoder samlet til fotografering under begravelsen til Edward VII i 1910. Stående bak fra v.: Kong Haakon VII (Norge), tsar Ferdinand (Bulgaria), kong Manuel II (Portugal), keiser Vilhelm II (Det tyske riket), kong Georg I (Hellas) og kong Albert I (Belgia). Sittende fra v.: kong Alfonso XIII (Spania), kong George V (Storbritannia) og kong Frederik VIII (Danmark).
SISTE SAMLING: Ni av Europas overhoder samlet til fotografering under begravelsen til Edward VII i 1910. Stående bak fra v.: Kong Haakon VII (Norge), tsar Ferdinand (Bulgaria), kong Manuel II (Portugal), keiser Vilhelm II (Det tyske riket), kong Georg I (Hellas) og kong Albert I (Belgia). Sittende fra v.: kong Alfonso XIII (Spania), kong George V (Storbritannia) og kong Frederik VIII (Danmark).
Først publisert Sist oppdatert

Det luktet av bartevoks og klirret i sabler i salen på Windsor slott. Hoff-fotograf William Downey sto foran ni av Europas mektigste menn og var muligens preget av stundens alvor.

Han sa seg i hvert fall fornøyd med resultatet, enda Kong Albert av Belgia opplagt så en helt annen vei enn de andre.

Bakgrunnen

Begravelsen til Edward VII, konge av Storbritannia og Irland og keiser av India, fant sted i London i juni 1910. Hunden Cæsar gikk bak båren. Deretter kom sønnen, den nye kongen George V, ridende i spissen for en endeløs rekke med nobiliteter.

Hverken før eller siden har flere statsledere og kongelige vært samlet. Lite visste de at mange av kongehusene red mot undergangen. Begravelsen ble den siste store samlingen før 1. verdenskrig. Bare fire år etter at bildet av de ni kongene ble tatt, sto flere av dem på hver sin side av en krig der Europa forblødde og aldri ble det samme igjen.

Les også: Prins Philip (99) er død – slik var hans utrolige liv

Skjebnene

Uten å være altfor patriotisk er det fristende å si at det gikk best for Kong Haakon, stø og respektert norsk konge i 52 år. De fire neste på rekken regjerte i monarkier som sto for fall.

Tsar Ferdinand av Bulgaria dro rett fra begravelsen til Belgia, hvor han ble det aller første statsoverhodet som fikk seg en tur med datidens nye vidunder, flymaskinen. Han abdiserte i 1918.

Den unge Manuel (21) står igjen som Portugals siste konge. Han ble avsatt etter et militærkupp mindre enn et halvt år etter fotoseansen.

Keiser Vilhelm havnet i krig med sine fettere – George V og tsar Nikolai – og abdiserte etterpå.

Enda verre gikk det med Kong Georg av Hellas som ble drept i et attentat i 1913. Da var landet i krig med Det osmanske riket.

Les også: (+) Da Tom fylte syv år, fikk han en helt spesiell gave av morfar – 50 år senere åpnet han den

Sistemann på rekken, Albert av Belgia, beholdt tronen, men døde i en klatreulykke i 1934.

Spanskekongen Alfonso XIII overlot makten til et militærdiktatur i 1923. Et halvt århundre senere ble landet igjen et monarki. Alfonso er oldefaren til dagens regent, Felipe.

Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente...
Pluss ikon
Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

George V var bror av vår dronning Maud. Han forble konge av Storbritannia og det britiske samveldet og keiser av India frem til sin død i 1936.

Frederik VIII av Danmark – faren til Haakon VII – hadde kortest tid igjen å leve av de ni. Han døde i 1912, ett år før broren, den før nevnte Georg av Hellas, ble drept. Frederik (68) døde av hjertestans under et nattlig besøk på beryktede Reeperbahn i Hamburg.

Om det ble skandale? Ja.

Les også: Kong Haakons fluktbil står i en garasje på Osterøy

Reprise?

I dag er det ikke praktisk mulig å samle ni europeiske konger på ett bilde, av den enkle grunn at det ikke finnes så mange. Fem konger og to dronninger er det som er igjen på hele kontinentet. For å komme opp i ni monarker, må du i så fall slenge inn et par fyrster fra Monaco og Liechtenstein og en storhertug fra Luxembourg.

Europa 1910 vs. 2021

Selvstendige stater: 1910: 27 2021: 45

I 1910 var kongeriket Norge fem år, Island fortsatt en del av Danmark og Irland tilhørte Storbritannia.

Konge- og keiserriker: 1910: 18 2021: 7

De syv gjenværende europeiske kongerikene i dag: Norge, Sverige, Danmark, Belgia, Nederland, Storbritannia, Spania.

Det tyske keiserriket, Det russiske tsardømmet, Østerrike-Ungarn og Det ottomanske riket er blant monarkiene som forsvant.