Arilds Forviklinger
Alt kan repareres på Fredrikstad Vikleverksted
Alt kan repareres, bare ikke digitalt. Denne livsvisdommen i kombinasjon med livserfaring praktiseres i Fredrikstad Vikleverksted.
Arild Holberg (83) har reparert maskiner i titusentall.
– Jeg blir her til dem bærer meg ut, sier han.
Han står i verkstedet sitt, Fredrikstad Vikleverksted, omgitt av tusenvis av maskiner. En radio surrer et sted i lokalet, en iPad med svak lyd viser vintersport fra fjerne himmelstrøk.
« Det finnes helt sikkert maskiner jeg ikke kan reparere. Men jeg kommer ikke på noen.
Arild er én av dem som har hatt samme jobb i over 50 år – i over 65 til og med.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ikke er så mange av dem lenger.
Men; opp av senga og ut på jobben – det er Arilds oppskrift på et langt yrkesliv.
Svarte never
– Vekkeklokka ringer hver morgen kl. 07.15. Så er det opp, på med kaffetrakteren og frem med avisa. Kl. 09.30 er jeg på verkstedet, sier Arild og slår ut med armene.
Nevene, som har vært i reparasjonens tjeneste i bokstavelig talt en mannsalder, er køl svarte. Smilet er stort og bredt.
Vikler
En vikler bygger, monterer og vedlikeholder elektriske produksjonsmaskiner og maskiner for fremdrift i for eksempel skip, tog eller elektriske kjøretøy. Dette kan være motorer, generatorer, transformatorer og andre typer elektriske maskiner.
For småmaskiner spinnes viklinger av tynne metalltråder, tilformes og legges omkring jernkjeder for å danne magnetvirkning. For større maskiner bygges viklinger opp av grovere ledere og pakkes sammen i viklingspakker.
Vikler er et eget yrkesfag som gir fagbrev.
kilde: utdanning.no
– Her er ingen dager like. Her kommer folk og kamerater innom. Klart det er sosialt. Det er arbeid og sosialt samvær på en gang, sier han.
Enkelte kunder kan ha en noe annen opplevelse av kundemottaket. Ingen snur seg når man kommer inn, og først etter iherdig kremting oppnår man oppmerksomhet for seg selv og sine behov.
Arild er ikke i tvil om at det er godt å ha en jobb å gå til – bestandig.
– Om vi holder stengt? Nei, vi holder vel ikke stengt? Eller inni mellom holder vi vel stengt. Da kona døde, holdt vi kanskje stengt noen dager, men ellers er det stort sett alltid åpent. Jeg kan ikke huske når vi holdt stengt sist, sier han.
Arild Holberg er pensjonist. Men han hviler ikke på laurbærne av den grunn. I Fredrikstad Vikleverksted i utkanten av Plankebyen i Østfold reparer pensjonisten hva som helst: Eltemaskiner. Motorsager. Støvsugere. Dynamoer. Vaskemaskiner. Båtmotorer. Aggregater. Alt mulig.
Bærekraftig
Om du tror norske husholdninger og bedrifter drives av digital teknologi, må du tro om igjen.
Her, i dette tradisjonelle mekaniske verkstedet, som det snart ikke er flere igjen av, holder representantene for bærekraften til. Det finnes etter sigende et vikleverksted i Drammen og i Gjøviktraktene også.
– Hit kommer fiskere, bønder, pizzabakere, gartnere, veteranbil-
eiere. Alle kommer for å få gjort noe helt spesifikt: For å få reparert en maskin, kanskje en maskin som det går an å få erstattet med en ny, men som likevel blir så god som ny når den blir reparert.
– Det finnes helt sikkert maskiner jeg ikke kan reparere. Men jeg kommer ikke på noen av dem i farta, sier Arild.
Far og sønn
Arild kom til Fredrikstad Vikleverksted i 1949. Da var han 15 år. Verkstedet het da Omberg elektriske verksted og hadde bare holdt åpent et par år.
– Jeg kom inn døra og spurte innehaveren her om jobb. Det var på en lørdag. Påfølgende mandag kl. 07.00 sto jeg her, da, med matpakken under armen og var klar, forteller han.
– Den unggutten som tråkket over terskelen den gangen var ikke særlig høy i hatten, minnes han.
– Men det gikk jo bra. Jeg er her ennå, sier pensjonisten 68 år etter.
Sønnen Jens (46) er også på plass i verkstedet. Han har jobbet med faren sin siden 2000. Kanskje er det Jens Holberg som har tilført bedriften en slags digital profil. For Fredrikstad Vikleverksted har både hjemmeside på Internett og e-post-adresse. Men tviholder fortsatt på sitt fasttelefonnummer.
« Da kona døde, holdt vi kanskje stengt noen dager.
Hjemme har Jens Holberg tre tenåringer. Enten er Jens på verkstedet med faren sin, eller så er han i ishallen på Stjerna der han har to barn som går kunstløp og én som spiller ishockey.
– Jeg har jobba flere andre steder, jeg. Men jeg syntes det var fint å kunne jobbe med far. Eller med gubben, som vi sier da, sier Arild og nikker bort på far sin som står ved en gammel hydraulisk motor.
– Jeg liker at han går rundt her, så setter vi på kaffen og tar oss et wienerbrød, sier han.
Særlig bedre blir det ikke.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 18 2019
Denne saken ble første gang publisert 30/04 2019, og sist oppdatert 30/04 2019.