15 akevittvalg for julematen
Velg riktig akevitt til ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og dessert
Akevitten på julebordet må ikke hete juleakevitt. På Fyret Mat & Drikke i Oslo har Kaja 364 ulike varianter, og her får du hennes tips til hvilke akevitter som går best til den norske julematen.
Midt i den 150 år gamle basarbygningen på Youngstorget i Oslo ligger eiendommelige Fyret Mat & Drikke, med danskinspirerte smørbrød, kanskje Norges største utvalg av akevitter og et eventyrlig interiør.
Sjekk hvilke akevitter de anbefaler for julematen
Elsker akevitt
Det er små fyrtårn og bilder overalt, stoler og bord uten alder, og mest av alt; akevittflasker, et unisont hurra for det norskeste brennevinet. Gunnar Moreite åpnet stedet i 1997, men nå har datteren Kaja Moreite Nørholm Tinderholt overtatt driften – hun har egentlig vært der hele tiden likevel. Og selvfølgelig elsker hun akevitt.
– Jeg liker fatpreget, håndverket, kvaliteten. Norge har strengere krav til en akevitt enn EU, til og med. Storparten av utvalget mitt er norsk, men jeg har også noen svenske, samt en finsk, en tysk og en islandsk akevitt, pluss et par danske. Jeg vil gjerne ha alt som fins av norske akevitter, men det er utfordrende med de lokale variantene. Vi er stadig ute på ekspedisjoner hos lokale pol for å komplettere utvalget, forteller Kaja.
Romtemperert
For dem som fremdeles tror at akevitt hører jula til; Kaja har åpent hele året. Så kommer det iblant folk, da, som ikke vil ha akevitt.
– Jeg har én gin, én vodka og én irsk, én skotsk og én amerikansk whisky også, hvis noen absolutt vil ha noe annet.
Alle akevittene serveres romtemperert.
– Det har tatt mange år å bekjempe uskikken å legge akevitten i fryseren. Kulden fjerner jo all den gode smaken, sier hun.
Smake opp mot hverandre
Jeg har bedt Kaja om å tipse oss om akevitter som går helt utmerket til de klassiske norske julerettene. For selv om det hvert år kommer flasker som heter juleakevitt, er det ikke dermed sagt at de passer best til ribben. Noen av dem har faktisk så mye fataroma at de like gjerne kan nytes til julekaken og peiskosen.
– Det som er gøy med juleakevitter er å ha ulike årganger og smake dem opp mot hverandre. Til julematen fins det så mange andre akevitter som er like spennende, synes hun.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn