Hevder Barack Obama løy om bin Laden-raidet

- Bin Laden ble ikke sporet opp av USA, men var det pakistanske militærets fange da han ble drept.

BLE DREPT I PAKISTAN: Osama bin Laden, lederen for terrornettverket al-Qaida, ble drept av soldater fra amerikanske Navy SEAL under Operasjon Geronimo i Pakistan 2. mai 2011. Det var USAs president Barack Obama som kunngjorde at bin Laden var drept.
BLE DREPT I PAKISTAN: Osama bin Laden, lederen for terrornettverket al-Qaida, ble drept av soldater fra amerikanske Navy SEAL under Operasjon Geronimo i Pakistan 2. mai 2011. Det var USAs president Barack Obama som kunngjorde at bin Laden var drept. Foto: Afp (Scanpix)
Publisert

Den offisielle amerikanske versjonen av hva som skjedde da Osama bin Laden ble drept av en gruppe Navy Seals-soldater under et raid i Abbottabad i Pakistan i 2011, kunne vært skrevet av barnebokforfatteren Lewis Carroll, kjent for Alice i Eventyrland. Det hevder den prisbelønnede journalisten Seymor M. Hersh i en lengre artikkel i magasinet London Reviews of Books, som kommer ut 21. mai.

Artikkelen er allerede tilgjengelig på nett på lrb.co.uk og har fått stor oppmerksomhet i internasjonal presse.

«Amerikansk journalist beskylder Obama for løgn», er overskriften i tyske Zeit Online.

Skal ha vært holdt i husarrest

Ifølge Hersh' artikkel var det slett ikke amerikanerne som sporet opp al-Qaida-lederen.  Han skal ha vært det pakistanske militærets fange og ble holdt i husarrest i Abbottabad. De amerikanske spesialsoldatene skal ikke ha behøvd å kjempe seg fram til bin Ladens soverom og de ble antageligvis heller ikke skutt på av al Qaida-lederen. Istedet skal de rolig ha gått ovenpå og drept ham mens han var ubevæpnet.

Foto: Faksimile

- Var informert på forhånd

Den mest åpenbare løgnen om bin Laden-raidet var at Pakistans militære ledere, general Ashafaq Parvez Kayani, sjef for hærstaben, og general Ahmed Shuja Pasha, sjef for Pakistans militære etterretningstjeneste ISI, ikke var informert på forhånd, skriver Hersh.

Mange har nøstet i historien og forsøkt å finne ut hva som egentlig skjedde denne natten i Abbottabad, og Hersh viser til hva som tidligere er sagt og skrevet og har snakket med kilder som hevder å vite litt av sannheten.

VISSTE HVOR HAN VAR: Her oppholdt al-Qaida-lederen Osama bin Laden seg da han ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011. Ifølge journalisten Seymor Hersh satt han i husarrest under oppsikt av det pakistanske militæret.
VISSTE HVOR HAN VAR: Her oppholdt al-Qaida-lederen Osama bin Laden seg da han ble drept av amerikanske spesialstyrker i 2011. Ifølge journalisten Seymor Hersh satt han i husarrest under oppsikt av det pakistanske militæret. Foto: Aamir Qureshi (Afp)

Bin Laden skal ha vært ISI's fange i Abbottabad siden 2006. Kayani og Pasha skal ha visste om raidet på  forhånd og også sørget for at helikopteret som fraktet spesialsoldatene til stedet kunne fly inn over Pakistans luftrom uten å utløse noen alarmer. Videre skal CIA ikke ha fått kunnskap om hvor bin Laden befant seg gjennom å overvåke kureren hans, slik det ble hevdet, men fra en som tidligere jobbet for den pakistanske militære etteretningen. Vedkommende skal på sin side ha kunnet hente ut store deler av belønningen på 25 millioner dollar, som USA hadde lovet.

Bin Ladens lik skal ikke ha blitt dumpet i havet, men kastet i fjellene i Hindu Kush idet Navy SEAL-teamet var på vei tilbake til Afghanistan.

Fjær i hatten for Barack Obama

Raidet som endte med at bin Laden ble drept var høydepunktet i president Barack Obamas første periode i Det hvite hus og bidro sterkt til at han ble gjenvalgt. Men Pakistans tillit til amerikanerne fikk seg en alvorlig knekk og satte antiterrorsamarbeidet tilbake, ifølge en av Hersh' kilder.

Men Hersh må også tåle kritisk søkelys på det han skriver. Nettstedet Vox.com skriver at Hersh' påstander mangler dokumentasjon og at det hele koker ned til hva to kilder hevder; Asad Durrani, som hadde ansvaret for Pakistans militære etterretning i perioden 1990 til 1992 og en pensjonert etterretningsoffiser.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2015.

Les også