Vi har testet de nye grønnsakspølsene
Bedre enn vanlige pølser? Her er barnas smaksdom og ernæringsekspertenes mening.
(SIDE2):- Pølser spiser man på 17.mai. Og om vinteren. Og om sommeren, sier Oskar (4).
- Jeg liker ikke sennep. Bare ketchup, følger Charlie (3) opp.
Vi er i en barnehage på Grünerløkka i Oslo, for å smake på de nye pølsene fra Leiv Vidars, «30 % Grønt». Testpanelet er de fire barna Oskar (4), Magnus (4), Ayten (3,5) og Charlie (3).
De er på forhånd enige: De roper «JA» på spørsmål om de liker pølser.
- Smaker søtt!

For kort tid siden skrev vi om høstens matnyheter. Blant produktene som har kommet i butikk, er Wienerpølser med blomkål, gulrot og brokkoli. Vi ønsket å sjekke om dette er et sunnere og bedre alternativ enn «vanlige» wienerpølser. Side2-journalist, blogger og ernæringsfysiologisk rådgiver Silje Bjørnstad har sett på næringsinnholdet, sammen med klinisk ernæringsfysiolog Stine Malvik - og hvem er vel bedre smaksdommere enn en sulten gruppe barnehagebarn?

Barna fikk først smake på wienerpølsene med grønnsaker, deretter vanlige wienerpølser – før de til slutt fikk velge hvilke pølser de ville spise til lunsj.
Magnus: - Godt! Jeg synes det smaker søtt.
Ayten: - Den er god.
Charlie: - Det smaker gulrot. Gulrot. Gulrot. Og litt potet.
Oskar: - Det er blandet med godt og gulrot.
Ingen av barna hadde noe negativt å si om grønnsakspølsene, og spiste opp alle testbitene. Da de hadde smakt på vanlige pølser til sammenligning, var konklusjonen at begge var gode. Det var kun ett av barna som var fast bestemt på at vanlige wienerpølser var langt bedre. Da barna fikk velge hvilke pølser de skulle spise til lunsj, spilte det altså ingen rolle for dem hvilken type de fikk.
- Jeg likte begge. To betyr begge, påpeker Magnus.
LES OGSÅ: 15 ting du neppe visste om pølser

De voksnes mening
Vi har også fått et knippe voksne til å smake på de nye pølsene. Blant dem er det enighet om at grønnsakspølsene smaker pølse, men at det gjerne kunne vært litt mindre krydder og mer grønnsakssmak. Det er videre en generell enighet om at dette kommer til å kjøpes hvis det er sunnere enn vanlige pølser.
- Gå for vanlige grønnsaker
Bjørnstad synes det er helt greit at familier spiser pølser innimellom, men synes ikke det er noe poeng i å velge grønnsakspølsene – da dette produktet ikke gir en erstatning for vanlige grønnsaker:

- Sammenlignet med tradisjonelle wienerpølser, har grønnsakspølsene et noe lavere innhold av kjøtt, noe som er naturlig da grønnsakene skal ha sin plass i pølsa. På grunn av et lavere kjøttinnhold har også grønnsakspølsene et noe lavere proteininnhold, noe som trekker ned. Men pølsene har et lavere innhold av fett og dermed også et lavere innhold av kalorier sammenlignet med mange andre pølsevarianter – det kan være greit å være klar over hvis du vil spare noen pølsekalorier, sier den ernæringsfysiologiske rådgiveren.
Hun mener pølse kan være et kjapt og enkelt middagsalternativ for mange familier, og det er ikke noe galt i å spise pølser til middag en gang i blant.
- Et sunt og variert kosthold avgjøres ikke av ett enkelt produkt eller en enkelt middag, man må se på helheten. Når det er sagt så er det ikke bare pølsene selv som avgjør hvor sunt og næringsrikt pølsemåltidet blir. Mange kan enkelt gjøre pølsemiddagene litt sunnere ved å for eksempel lage sine egne varianter av potetmos, søtpotetmos eller grønnsaksmos som tilbehør, reduser mengden av de fete pølsedressingene, og bruk grove og fiberrike pølsebrød.
TEST AV GRILLPØLSER: - De burde slutte å lage pølser!
Bjørnstad understreker at hun ikke anbefaler grønnsakspølser som en kilde for å spise mer grønnsaker, men det kan være gøy med variasjon for både barn og voksne, sier hun.
- Det er ikke oppgitt noen informasjon om eventuelle «ekstra vitaminer og mineraler» i næringsinnholdet til grønnsakspølsene, og det store spørsmålet er jo om næringsstoffene fra grønnsakene utgjør noen forskjell når det er snakk om et behandlet produkt. Vi vet at når grønnsaker blir behandlet i for eksempel bearbeidede produkter så vil mengden av ømfintlige vitaminer minske. Det beste alternativet er og blir å spise ferske grønnsaker for å være mer sikker på at man faktisk får i seg de gode næringsstoffene fra grønnsakene.
LES SAKEN: Derfor er IKEA-og Statoil-pølsene så billige
Stine Malvik er klinisk ernæringsfysiolog, og er litt mer positiv. Hun synes det ser ut som pølsenyheten kan være et sunt alternativ.

- Siden pølsa inneholder 30 % grønnsaker vil den være et viktig bidrag for å øke grønnsaksinnholdet på en tallerken. I tillegg til å inneholde grønnsaker har den mindre fett og salt enn vanlige pølser, noe som er positivt. Det er fortsatt en god del salt i akkurat dette produktet, og ved et inntak på to pølser til middag vil barnet ha dekket cirka 30 % av maksimalt saltinntak på 5 g. Når vi vet at både barn og voksne får i seg for mye salt bør man ikke spise denne pølsa til middag hver dag, men det er absolutt et bedre alternativ enn vanlige pølser, sier hun.
Vi vet at barn spiser for lite grønnsaker og at pølser er en favoritt hos barna, her vil det dermed være mulig å slå to fluer i en smekk, påpeker Malvik.
- Jeg vil anbefale å bruke denne pølsa i stedet for vanlig pølse hos både barn og voksne. Når det er sagt så skal man være klar over at det er viktig at små barn også tilbys grønnsaker i sin naturlige form. Dette for at de skal lære sammenhengen mellom en smak de liker og hvordan grønnsaker ser ut. Har man barn som er kresne i matveien så blir det ikke nødvendigvis enklere å få i dem brokkoli ved at de har fått det servert i en grønnsakspølse. Lærer de fra tidlige barneår å assosiere smaken til en brokkoli med hvordan en brokkoli ser ut, er det større sannsynlighet for at de vil fortsette å like det også i senere barneår.
TESTRESULTATET:
Barnas smaksdom: Gode – smaker som «vanlige» pølse.
Voksnes smaksdom: Like gode som «vanlige» pølser, og pluss for at det ser ut som vanlige pølser. Et spennende alternativ.
Ernæringsfysiologisk rådgiver mener: - Velg pølser basert på smak, og spis heller grønt ved siden av.
Klinisk ernæringsfysiolog: - Bedre alternativ enn vanlig pølse.