Forandringer på tungen
Vet du hva tungen kan si om helsen din?
Syv vanlige forandringer på tungen og hva de kan bety.
– Tungen består av en kjerne av muskulatur som er dekket av en slimhinne. På oversiden er den ruglete på grunn av små forhøyninger i slimhinnen. Disse kalles papiller, sier spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Kirurgiklinikken.no, Helge Risheim.
Han forteller at en frisk tunge skal være fuktig, lys rosa og ha en jevn fordeling av papiller på overflaten.
Bakterier eller sopp
Tungens utseende alene kan ikke si stort om den generelle helsetilstanden, men sett i sammenheng med sykehistorie og andre kliniske funn kan det være nyttig å merke seg endringer på tungen.
– Sår på tungen kan ha ulike årsaker, deriblant bakterie- og soppinfeksjoner, allergier og i enkelte tilfeller også hudsykdommer, sier tannlege Erik Svendsrud ved Tannlege-Svendsrud.no.
Han forteller at forandringene kan arte seg som blant annet fargeforandringer, endringer i slimhinnestruktur eller i form av væskefylte blemmer og sår.
– Mangelsykdommer som jernmangel og vitaminmangel kan for eksempel gi slike forandringer på tungens overflate, sier Svendsrud.
Les også: Alle som har hatt vannkopper kan rammes av helvetesild
Munnens lege
Små forandringer i munnen må man naturligvis regne med iblant, men hvis du har sårdannelser i munnhulen som ikke heler i løpet av to til tre uker, bør du ifølge Risheim og Svendsrud få undersøkt sårene og eventuelt vurderes for vevsprøve.
– Tilstander på tungen kan best vurderes av tannlege eller kjevekirurg med kompetanse i oral medisin eller en øre-nese-hals lege. Tannleger er svært godt kjent med normalanatomien og sykdommer i tungen, og vil dermed kunne gi en diagnose eller henvise videre, sier Risheim.
Svendsrud bekrefter dette.
– Tannlegen er munnhulens lege og en viktig del av tannlegeutdannelsen er kunnskap om munnens anatomi samt sykdommer på slimhinnen og tungen, sier han.
Her er de vanligste forandringene på tungen:
Kilde: Spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Kirurgiklinikken, Helge Risheim.
Hårete tunge
Er du glad i kaffe og te, kan dette skje.
«Hairy tongue» er ikke hårvekst på tungen, men en forlengelse av en type tungepapiller, som følge av at de øverste cellene ikke avstøtes som normalt.
Forlengelse av disse papillene kan bidra til at tungen lettere misfarges og får ulike fargenyanser som svart, grønn og gulhvit.
Spesialist i oral kirurgi og oral medisin ved Kirurgiklinikken, Helge Risheim forteller at fargeforandringene er avhengige av hva man spiser og drikker.
– For eksempel vil kaffe, te og tobakk kunne bidra til en brun eller brunsvart misfarging på bakre del av tungen. Munnskyllevann med ulik farge eller farget sukkertøy, kan også gi ulik farge på tungen.
Disse forandringene har som oftest ingen symptomer, og pasienten oppdager det gjerne tilfeldig i speilet.
– Det krever heller ingen behandling. Tannbørsting av tungen eller bruk av tungeskrape kan bidra til å bedre tilstanden ved at papillene normaliserer lengden.
Les også: Dette sier neglene om helsen din
Tungefissurer
Groper i tungens overflate.
En annen forandring på tungen er tungefissurer.
– Dette er mindre groper i tungens overflate og ut mot sidene. Som regel kommer også dette uten symptomer, og ofte er det et tilfeldig funn ved rutineundersøkelse eller når man ser seg i speilet, opplyser spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Fissurert tunge kan ifølge spesialisten være en familiær tendens og trenger heller ingen behandling.
Geografisk tunge
Mønsteret på tungen kan minne om et kart.
– Geografisk tunge er en godartet tilstand som forekommer hos omtrent tre prosent av befolkningen. Typisk er det røde, glattere området på tungen som er omgitt av et noe hvitere område, sier spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Disse områdene kan flytte seg fra dag til dag, og mønsteret kan av og til minne om et kart – derav navnet.
– Ofte er det lange perioder uten aktivitet med normalt utseende tunge, og de fleste har ingen plager eller symptomer. Noen pasienter med geografisk tunge kan imidlertid være litt mer følsom mot krydder og varm mat.
Man kjenner ikke årsaken til denne tilstanden, og den krever ingen behandling.
Les også:
Dette skjer med amalgam-tennene
Brennende tunge
Vanligst blant kvinner.
Brennende tunge er en annen tungeforandring, og her er det den vedvarende sviende og brennende følelsen i tungen som har gitt navnet til tilstanden.
– Dette er eksklusjonsdiagnose. Det vil si at den gis til pasienter med en slik ubehagelig følelse, som man etter grundig utredning ikke finner noen annen forklaring på.
Spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim forteller at tilstanden er vanligst blant kvinner, og at den nesten aldri forekommer hos personer under 30-årsalder.
- Hyppigheten øker med alder, og det er ingen spesifikk behandling tilgjengelig. Avhengig av hvor uttalte symptomene er, kan det forsøkes ulike behandlingsmetoder av samme type som brukes ved kroniske smerter i kroppen for øvrig.
Les også: Her er de vanligste tannproblemene
Glatt tunge
Når tungens overflate er helt glatt.
Forandringer i og på tungen kan også av og til ha mer konkrete, medisinske forklaringer.
– Et eksempel er atrofisk glossit, eller glatt tunge, som er betegnelsen på en tilstand der tungens overflate er helt glatt. Papillene er da redusert eller helt fraværende, sier spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Denne tilstanden kan ses ved langvarig underernæring, B12-mangel eller anemi.
– Behandling vil da bestå i å korrigere eventuell mangeltilstand.
Les også: Tegnene som betyr legebesøk
Tungekreft
Risikofaktor: røyk og alkohol.
Enda mer alvorlig er tungekreft.
Dette er en ondartet svulst som utvikler seg i tungen, og den oppdages gjerne som sår på tungen som ikke vil gro, klumper eller hvite flekker på tungen, blødninger i munnen eller forandringer i bløtvevets utseende.
– De mest kjente risikofaktor for denne kreftformen er røyking og alkoholbruk, ifølge spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Tungekreft kan imidlertid også oppstå hos personer som lever sunt.
Humant papilloma virus (HPV) er i økende grad årsak til utvikling av kreft i munnhule og svelg.
– HPV forårsaker et mindretall av de ondartede svulstene i fremre munnhule og tunge, og dette viruset er den vanligste årsaken til kreft i mandlene og i svelget. HPV overføres seksuelt og er en vanlig, som oftest symptomfri, infeksjon hos både kvinner og menn.
Når diagnosen er avklart består behandlingen som regel i å fjerne svulstområdet kirurgisk, og ved små svulster kan man som oftest bevare tungefunksjonen.
Tidlig iverksatt behandling er dermed av stor betydning for prognosen.
Les også: Slik sjekker du føflekkene dine
Soppinfeksjon på tungen
Også kalt Candida Albicans.
Du kan også få soppinfeksjoner i munnen.
– Normalfloraen i munnhulen består, i tillegg til en rekke bakterier, av en soppart som kalles Candida Albicans. Ved overvekst av denne, kan det danne seg et hvitt, avskrapbart belegg på tunge og slimhinne, sier spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Ofte ledsages dette belegget av lettere svie og lett rødhet i slimhinnen.
– Overvekst av sopp forekommer først og fremst hos spedbarn, da kalles det trøske, eldre og pasienter med nedsatt immunforsvar.
Munnskold
Kan være smertefullt.
Det finnes også forandringer som kan være svært ubehagelige selv om de ikke er farlige.
After, eller munnskold, er en av disse og forekommer hyppig.
– Dette ses som små, runde eller ovale, lys gule sår. Sårene tilheler uten arr i løpet av sju til ti dager, forteller spesialist i oral kirurgi og oral medisin Helge Risheim.
Det kan både være snakk om enkeltsår og flere som oppstår samtidig.
– Sårene er under en centimeter i diameter og kan være smertefulle. Som regel krever de imidlertid ingen behandling.