Test av myggmidler
Kjekt å vite om virkestoffer
En test av myggmidler er som et dypdykk i kjemiens verden.
En test av myggmidler er som et dypdykk i kjemiens verden. Vi ser de samme myggmidlene i de samme forpakningene år etter år, og tror at produktene inneholder det samme som før. Slik er det ikke nødvendigvis. Selv om innpakning og duft ligner, kan myggmiddelet inneholde andre virkestoffer, og du skal være spesielt interessert og ha et forstørrelsesglass for hånden for å gidde å lese innholdsfortegnelsen. Her er litt info om de ulike virkestoffene:
DEET (N, N-Dietyl-meat-toluamid): Det mest brukte myggmiddelet fram til nå. Utviklet av landbruksdepartementet i USA for det amerikanske forsvaret i 1946. Fungerer også godt mot andre bitende insekter og flått. DEET er en gulaktig olje med karakteristisk lukt. Lite vannløselig. Det er ikke endelig fastslått hvordan DEET virker. Mest sannsynlig forklaring er at når det kommer på huden, avgis en damp som insektene oppfatter som frastøtende, eller at dampen gjør at myggen ikke greier å lukte seg fram til deg. Forsøk viser at myggmidler med 20 % DEET forventes å holde myggen unna i 3–6 timer.
DEET skader ikke klær av bomull, ull og nylon, men kan skade andre syntetiske stoffer og farget lær. Kan løse opp visse plasttyper, f.eks. fiskesnører, brillestenger og vinyl i bilseter. Løser neglelakk. Skader også kontaktlinser, men får du det i øyet, vil den direkte irritasjonen være det du legger merke til. I Norge er det tillatt med inntil 20 % DEET i myggmidlene. Skal ikke brukes på barn under tre år. Miljødirektoratet karakteriserer DEET som farlig ved svelging og irriterende for øyne og hud.
Utenlandske studier av DEET brukt på foreskrevet måte, viste ingen påviselige helseeffekter. DEET er svakt giftig for fugler, ferskvannsfisk og vanninsekter. DEET-opptaket i kroppen sies å øke opptil seks ganger dersom det blir påført sammen med solkrem!
Picaridin (også kalt Icaridin og Saltidin): Picaridin (Hydroxyetyl isobutyl) er et relativt nytt syntetisk myggmiddel fra tyske Bayer. Det har mange av egenskapene et perfekt myggmiddel bør ha: luktfritt, ikke olje-/fettaktig på huden, irriterer ikke huden og ødelegger ikke plast eller tøy. Er ikke vannløselig, og tåler derfor svette og bading godt. Europeiske forsøk har vist at preparater med 20 % Picaridin har holdt myggen unna i 8–10 timer, mens andre forsøk konkluderer med en virkningstid på 4–5 timer. Picaridin vurderes som like effektivt som DEET.
WHO gikk i år 2000 inn for at Picaridin burde være det foretrukne myggmiddelet ut fra effekt, sikkerhet og kosmetiske egenskaper. Forsøk viser at under 6 % av stoffet absorberes av kroppen. Det som absorberes, skilles ut gjennom urinen i løpet av ca. 24 timer. Den eneste haken ved Picaridin er at det er nytt og at eventuelle langtidseffekter ikke har vist seg ennå.
Picaridin er ikke giftig for insektene, men det antas at middelet avgir en damp som mygg, andre bitende insekter og flått oppfatter som frastøtende. Det er moderat giftig for fisk. En større studie av akutt, subkronisk og kronisk effekt av Picaridin brukt på foreskrevet måte viste ingen påviselige helseeffekter, heller ikke hos barn.
Citridiol (p-Mentan-3,8-diol eller mentolglykol): Betegnelsen på olje fra det australske sitroneucalypus-treet. Lukter som mentol, har en kjølende effekt og er det eneste naturpreparatet som er offisielt godkjent som myggmiddel i USA/Europa. Citridiol nedbrytes raskt i naturen, mens DEET forblir i økosystemet i lang tid. Preparater med 40 % Citridiol er i tester funnet å være like effektive mot mygg som midler med 7–15 % DEET.
En annen fordel er at Citridiol i test viser seg effektiv i 4–7 timer mot aggressive myggarter og i mer enn 12 timer mot mindre aggressive myggarter. Dette er lengre virkning enn både DEET og Picaridin. Citridiol er effektiv mot mygg, bitende fluer og knott, ikke mot flått. Er litt klissete og lukter svakt søtt. Bør ikke brukes på barn under tre år.
Geraniol: Geraniol er en naturlig planteolje. Fungerer sannsynligvis ved at den maskerer lukten vår slik at mygg og andre insekter ikke finner oss. Oljer med Geraniol er godkjente som smakstilsetning i mat, og stoffet brytes raskt ned i kroppen. Flere studier har vist at Geraniol kan bremse utviklingen av visse krefttyper. Hos enkelte kan Geraniol forårsake hudirritasjon. Det skal derfor ikke brukes på små barn. Er svakt giftig for fisk.
Etyl Butylacetylaminoproplonate: Ledende eksperter vurderer dette stoffet å være klart mindre effektivt som mygg og insektmiddel enn f eks DEET og Picaridin, men konklusjonen er at det er «bedre enn ingenting».