Sollys og helse

Sover du dårlig – eller bare litt deppa? Løsningen kan være enklere enn du tror

Ekspertene er helt enige om denne helsegevinsten.

SOL: Sollys betyr mer for helsen din enn du tror.
SOL: Sollys betyr mer for helsen din enn du tror. Foto: Getty Images
Først publisert

– Lysere dager og mer sol gir oss mer energi og mindre tretthet. Det kommer av at lyset virker blokkerende på melatonin, som er søvnhormonet i kroppen vår. Det gir oss mer overskudd i hverdagen, forklarer Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, professor i helse­vitenskap og rektor ved Høgskolen i Østfold.

Derfor er det god grunn til å glede seg, for nå øker antallet soltimer i høyt tempo.

– Nå begynner vitamin D-lagrene gradvis å stige igjen. Det beste tipset er å sørge for å komme seg ut på dagtid, sier professoren.

Solen gir oss en rekke helsegevinster. Ikke bare får vi mer energi og påfyll av vitaminer, solen forebygger også en rekke sykdommer og helseplager.

PROFESSOR: Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, professor i helsevitenskap og rektor ved Høgskolen i Østfold.
PROFESSOR: Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, professor i helsevitenskap og rektor ved Høgskolen i Østfold. Foto: Privat

Mer overskudd

Med solen kommer også påfyll av vitaminer, og effekten av vitamin D kan ses på i ulike sammenhenger.

– Vi vet at jo lenger man kommer unna ekvator, dess mindre tilgang på sol har befolkningen. Samtidig har studier spekulert i hvorvidt tilgangen på mindre sol, og dermed også vitamin D, kan øke risikoen for autoimmune sykdommer. Foreløpig er nok ikke studier helt entydige på dette punkt, sier Jelsness-Jørgensen.

Samtidig vet vi at man gjerne anbefaler mennesker med lave nivåer av vitamin D og kalsium å ta tilskudd av dette i samråd med lege for å forebygge benskjørhet, opplyser Jelsness-Jørgensen.

Les også: Wenche er 39 år, mor til tre jenter, sprek og livsglad. Dagen etter er hun totalt hjelpeløs

  • UV-strålingen fra solen danner D-vitamin i huden.
  • I sommerhalvåret trenger vi bare små mengder sol på kroppen for å dekke D-vitaminbehovet vårt. Resten av året bør du sørge for å få nok D-vitamin gjennom maten eller via tilskudd, fordi solstrålene er for svake til å gi deg nok D-vitamin.
  • Det kan være lurt å sjekke om du mangler vitamin D, da det er vanlig blant nordmenn. 60 prosent av befolkningen har vitamin D-mangel om vinteren.
  • Et nivå under 50 nmol/l tyder på vitamin D-mangel. Er nivået på under 75 nmol/l er det ikke tilstrekkelig, og tilskudd kan være gunstig.
  • Sjekk gjerne vitaminstatusen hos fastlegen før du begynner med tilskudd.

Kilder: helsenorge.no og Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, professor ved Høgskolen i Østfold

Se mer

Bra for psyken

Ikke bare gir lyset oss overskudd, det kan også virke positivt på psykiske helse­problemer og andre tilstander.

– Eksperimentelle studier har vist at lys kan forebygge og lette symptomer på blant annet depresjon, demens og ADHD. Det kan også virke positivt på søvn og kognitiv funksjon hos eldre, sier Vidar Ulset, psykologspesialist i samfunns- og allmennpsykologi og postdoktor ved Universitetet i Oslo.

Han har nylig levert doktoravhandling i utviklingspsykologi, som blant annet omhandler hvordan lys henger sammen med barns psykisk helse, og forteller at lyset har sterk innvirkning på den biologiske klokken til både barn, voksne og eldre.

Og den biologiske klokken er viktig for en hel rekke rytmer i kroppen.

– Det er relatert til søvn, konsentrasjon, våkenhet, spisevaner, aktivitetsnivå og følelser, som for eksempel å være morgengretten, sier han.

Les også: Tegn på å at du er i ferd med å bli utbrent

Vidar Ulset, psykologspesialist i samfunns og allmenpsykologi og doktorgrad i utviklingspsykologi fra UiO. Han jobber nå som postdoktor ved Promenta forskningssenteret ved Universitetet i Oslo, i tillegg til Lysne Psykolog.
Vidar Ulset, psykologspesialist i samfunns og allmenpsykologi og doktorgrad i utviklingspsykologi fra UiO. Han jobber nå som postdoktor ved Promenta forskningssenteret ved Universitetet i Oslo, i tillegg til Lysne Psykolog. Foto: Privat

Bedre søvnkvalitet

Blått lys finnes i sollys. På kvelden kan lyset forstyrre døgnrytmen ved at søvnhormonet melatonin blir redusert i hjernen.

Lyset fra mobiltelefoner og nettbrett kan føre til forstyrret søvnkvalitet.

Det finnes noe forskning som viser at bruk av briller med gult glass kan være hensiktsmessig, da det stenger ute det blå lyset.

Kilde: Vidar Ulset, psykologspesialist i samfunns- og allmennpsykologi ved Universitetet i Oslo

Se mer

Når solen kommer frem om våren, vil nok mange merke at de får mer energi og kommer i bedre humør. Spesielt de som bor langt nord i landet, kjenner på kroppen hva som skjer når det blir lysere tider.

– Noen vil kanskje få bedre søvnrytme eller søvnkvalitet, som i sin tur gjør at man føler seg mer opplagt, konsentrerer seg bedre, og er i bedre og mer stabilt humør. Lyset kan ha direkte virkning på oppmerksomhet og våkenhet ved å stimulere adrenalin-lignende hormoner, forteller Ulset.

Rådet er å utnytte de solstrålene som er nå om våren.

– For en best mulig døgnrytme kan det kan være lurt å gå en tur tidlig på morgenen og heller unngå for mye lys på kvelden. For dem som bor lengst nord, finnes det også dagslyslamper som man kan bruke om morgenen for å fortelle kroppen at nå er det dag. Ikke trekk for gardinene om dagen, slipp lyset inn, tipser han.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Les også: «Fa­ren din er død», er alt mo­ren vil si. Så får Bjørn et over­ras­ken­de livs­tegn

Bygg opp reservene

Våren og sommeren 2020 var spesiell på grunn av pandemien. De mange restriksjonene førte til at vi var mer hjemme enn vanlig.

– Om dette kan ha gitt oss mindre tilfang av sollys, er for tidlig å si. Men det er jo mulig å spekulere i den retning. Mange eldre og de som er i ulike risikogrupper, har nok holdt seg mye innendørs i denne perioden i frykt for å utsette seg for unødvendig risiko. Sydenreisene ble også avlyst. Jeg vil tro at dette påvirker tilfanget av sollys, da det er mellom mars og juni at dagslyset er på sitt mest fremtredende, sier Jelsness-Jørgensen.

Nå er solen så lenge fremme at sollyset igjen kan bidra til å øke vitamin D-nivået i kroppen. Gjennom solens UVB-stråler påvirkes huden til å aktivere produksjonen av vitamin D.

– Å bli eksponert for sollyset gjør derfor at du får bygget opp reservene før høsten og vinteren. Men det er viktig å legge inn en sikkerhetsmargin slik at du ikke blir liggende lenge i solen uten solkrem eller annen beskyttelse. I tillegg får du tilstrekkelig gevinst på vitamin D-nivåene ved nokså kortvarig eksponering, avslutter han.