Når er man utro
Hvor går din grense for utroskap?
Det er ett viktig spørsmål du bør stille deg selv.
Slik blir det enklere å ta opp samtalen
- Vær ærlig; spør partneren din om hva han eller henne tenker om temaet, og fortell hva du selv føler.
- Snakk åpent og mye om hvor grensene går.
- Fremfor å ta det opp i en situasjon hvor du har følt deg svært krenket; fortell om andre opplevelser - som kanskje ikke var så ille - og fortell at selv det fikk deg til å kjenne en klump i magen.
- Kom med eksempler på hva som ikke hadde vært greit for deg.
- Del tidligere erfaringer med hverandre, som kan fortelle den andre litt om hvordan du tenker og føler i forhold til ulike situasjoner.
- Spør deg selv; ville det ha føltes okei for meg dersom partneren min kysset en annen? Om ikke, bør du ikke gjøre det selv heller.
Kilde: Parterapeut Monica E. Johnsen og psykologspesialist Erik Rudi.
Det er en enorm variasjon i hva man personlig opplever som uriktig, hva som sårer eller krenker, hva som er mulig å tilgi og hva som er fullstendig uakseptabelt.
Hvor nettopp din grense går, er viktig å ha avklart.
- Utroskap må defineres ut fra en personlig oppfatning av hvor mye som skal til for å utløse følelser av utrygghet, sjalusi og/eller mistillit, sier psykologspesialist og daglig leder hos Erik Rudi Psykologtjenester i Trondheim, Erik Rudi.
«Er dette greit?»
Det viktigste rådet parterapeut Monica E. Johnsen ved Parterapeutene i Stavanger kan gi, er at hver og en kjenner etter og er ærlige med seg selv, og stiller seg et enkelt spørsmål;
- Vil det være greit om jeg kysser noen andre, og ville det i så fall være greit at min partner kysser noen? Er det greit å dele intime detaljer om mitt eget og min partners liv, og er det da greit at han eller henne gjør det samme?
- Det er ofte en grei regel at dine grenser gjelder andre veien også, mener Johnsen.
Utroskap kan være så mye
Noen oppfatter det som helt greit å ha sex med andre så lenge kjærligheten er forbeholdt kjæresten. Andre igjen kjenner på den ubehagelige klumpen i magen bare ved tanken på at deres utkårede skulle rette blikket mot andre.
- Noen skiller veldig mellom det fysiske og det emosjonelle, for eksempel kan noen godta at en partner har følelser for andre, men ikke at disse følelsene leves ut fysisk på noe vis - eller motsatt, sier Rudi.
Også sosiale medier er et vanskelig punkt; noen kan synes at det er greit å flørte så lenge kommunikasjonen foregår via en skjerm, mens andre kjenner tårene presse på av at kjæresten har lagt til en attraktiv kollega på Facebook.
Johnsen har hatt mange par inne til samtale, hvor den ene parten har delt intime samtaler og bilder over nettet.
- Så lenge disse følelsene ikke kan måle seg med et virkelig liv, blir du utilgjengelig for partneren din, forteller Johnsen.
Viktig å snakke sammen
Nettopp fordi det ikke finnes noen hovedregel som forteller hvor grensen for utroskap går, er det viktig å snakke om ens egen og partnerens forventninger og oppfatninger tidlig i forholdet.
Å være tydelig på hvor ens egne grenser går, og komme frem til en felles enighet dersom dere har ulike grenser, er viktig for å kunne skape tillit og forståelse.
- Dersom du mener at litt småflørting på en fest er greit mens din partner ikke syns det, bør dere komme frem til en forståelse av hva det betyr for dere. Kanskje trygge hverandre på at eksklusiviteten i forholdet er opprettholdt på et nivå begge kan leve godt med selv om dere flørter litt. Eller bli enige om at den som flørter lar være fordi det betyr så mye for den andre, sier han.
Hold åpen dialog
En opplevelse av å være krenket vil alltid kunne diskuteres. Er det «riktig» eller «galt» å reagere som du gjør? Er du patetisk som gråter over at kjæresten la til en tilfeldig jente på Facebook fra jobben - eller har du egentlig «rett» til å bli sint på kjæresten som synes det var unødvendig av deg å prate så mye med din gamle flamme på fest?
- En åpen dialog om hvor mye man tåler og hva man selv oppfatter som utroskap, vil i de fleste tilfeller være best for begge parter. En avtalt grense vil kunne oppleves annerledes når man står der og ser med ubehag at partneren holder seg innenfor, men i nærheten av den avtalte grensen, forteller Rudi.
Forpliktelsen i det man har sagt kan føles bindende, men likevel lettere å diskutere på nytt dersom man har vært åpen i utgangspunktet. Dersom du kjenner på at grensen og toleransen endres med tiden, bør du være åpen om det.
- Det finnes ingen oppskrift for hvordan man kan ta initiativ til en slik samtale, men konfrontasjonen i etterkant av nær-grensen-opplevelser er sjelden det beste. Da er det nok lettere å bruke situasjoner som har blitt opplevd som litt ubehagelig for å ta utgangspunkt i egne følelser for samtalen, for å klarere vise hvor din eventuelt nye grense går, oppfordrer Rudi.
«Du, jeg kjente at det var litt ubehagelig for meg da du …» kan være en grei måte å starte en slik samtale.