Underlivsplager hos kvinner

Kvinnens vanligste underlivsplager

Noen kan forebygges, andre ikke.

UNDERLIVSPLAGER: Kvinner kan rammes av mange ulike underlivsplager i løpet av livet. Her er seks vanlige plager. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
UNDERLIVSPLAGER: Kvinner kan rammes av mange ulike underlivsplager i løpet av livet. Her er seks vanlige plager. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

- Noen av de vanligste underlivsplagene for kvinner, selv om dette vil variere veldig med alder, er: Sopp, bakteriell vaginose, urinveisinfeksjon, urinlekkasje, blødningsforstyrrelser og underlivssmerter, sier Jone Trovik, leder i Norsk gynekologisk forening (NGF).

I tillegg til plager utenfor skjedeåpningen som for eksempel utflodsforandringer, bør det typisk nevnes blødningsforstyrrelser, urinveisinfeksjon, urinlekkasje; øker med økende alder, og underlivssmerter der endometriose kan være et funn ved utredningen av disse.

- Blødningsforstyrrelser vil være vanligere i tenårene og nærmere overgangsalderen, utflodsforandringer vil være vanligst i de første aldersårene og urinlekkasje blir vanligere jo eldre man blir, sier Trovik, som understreker at alderen bestemmer hva som er vanligst.

Har du vond sex? Slutt med det!

Seks vanlige underlivsplager

Gynekolog Helena Enger har hjulpet oss å komprimere informasjonen om de seks vanlige plagene, og får støtte av andre spesialister Klikk.no har vært i kontakt med.

Sopp

Gjærsoppen candida albicans er en del av normalfloraen der bakterier og sopp lever i balanse med hverandre. Når noe forstyrrer balansen kan det bli for mye sopp og kvinnen får da symptomer som kløe og økt utflod som gjerne er tyktflytende og cottage cheese-lignende

- Sopp får alle kvinner av og til. Det er plagsomt, men ikke farlig, men det er viktig å sjekke at det er sopp det er, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Soppmiddel fås kjøpt reseptfritt på apoteket, og det kan være greit å prøve et slikt etter egendiagnose. Men ikke mange ganger etter hverandre, da er det nemlig ikke sikkert at det er sopp. 

- Dersom man får vondt ved samleie, hvilket er vanlig ved sopp, men smertene ikke forsvinner etter soppbehandling, kan det være vestibulitt. Da må man få behandling for dette, sier Enger.

Skift tøy etter trening og bading

Det er vanskelig å forebygge soppinfeksjoner, men varme og fukt gjør at soppen trives ekstra godt.

- Vi kan i alle fall gi det rådet at kvinner bør skifte tøy raskt etter trening og etter bading om sommeren. Oftest har kvinner med soppinfeksjon helt normal pH i skjeden. Det hjelper ikke å bruke disse laktobasillpreparatene som blir solgt reseptfritt på apoteket, sier seksjonsoverlege Turid Thune ved Haukeland Universitetssykehus.

Thune forteller at første gang en kvinne opplever symptomene vet hun ikke hva de skyldes, og må derfor oppsøke lege for å få stilt diagnosen.

Mer om sopp kan du lese her.

Baktriell vaginose

UNDERLIVSSOPP: De fleste kvinner får sopp av og til. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
UNDERLIVSSOPP: De fleste kvinner får sopp av og til. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Bakteriell vaginose (BV) kjennetegnes av tynn, melkelignende, illeluktende utflod som skyldes en ubalanse mellom ufarlige luktebakterier og melkesyrebakterier, og en sjelden gang en Gardnerellainfeksjon.

- Melkesyrebakterier er alltid bra i første omgang. Om lukten kommer tilbake raskt må eventuelt antibiotika brukes. Av og til også hos partner. Tilsvarende må alltid melkesyrebakterier tilføres etter avsluttet antibiotikabehandling, da antibiotikaen dreper både luktebakterier og gode melkesyrebakterier, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Reseptfrie melkesyrebakterier fås på apoteket, for eksempel Ecovag eller Vivag. Det er vagitorier, det vil si stikkpiller som settes inn i skjeden (altså ikke piller som skal svelges). Om man setter inn slike tre kvelder etter hverandre, vil de fleste merke at de blir bedre.

Symptomene kan forsvinne av seg selv

- Når melkesyrebakterier minker blir de erstattet av økte mengder andre bakterier, blant annet Gardnerella vaginalis. Noen pasienter kan befinne seg i grenseland og kan av den grunn oppleve at symptomene forsvinner av seg selv, men når antall bakterier blir for stort klarer ikke kroppen å ordne det selv og det er derfor man trenger antibiotika for å få bukt med tilstanden, sier Kinia Remaut, overlege og spesialist i dermatologi og venerologi ved Olafiaklinikken.

I motsetning til hva mange kvinner tror, er det kun antibiotika som tar fullstendig knekken på BV. Ikke bare som førstegangsbehandling, men ved nye tilbakefall. Antibiotika anbefales også forebyggende for kvinner som er plaget.

Mer om bakteriell vaginose kan du lese her.

Urinveisinfeksjon (UVI)

En ukomplisert urinveisinfeksjon påvirker bare lokalt selve urinblæren med irritert slimhinne. Et vanlig symptom er at vannlating svir og gjør vondt, et annet at man må oftere på toalettet. Den kompliserte medfører gjerne feber og nedsatt allmenntilstand, gjerne litt influensa-lignende.

BAKTRIELL VAGINOSE: Kjennetegnes ved tynn, illeluktende utflod. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BAKTRIELL VAGINOSE: Kjennetegnes ved tynn, illeluktende utflod. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Har man mistanke om urinveisinfeksjon kan det være lurt å ta med en morgenurinprøve. Den bruker vi til dyrking, slik at vi vet hvilken bakterie det er vi skal bekjempe, sier Per Espen Låhne, urolog ved Oseberg medisinske klinikk som har urinveisinfeksjoner og lekkasje som spesialfelt.

Bakterien testes mot ulike typer antibiotika for å sjekke om de er resistente slik at man kan finne den rette typen antibiotika. Komplisert urinveisinfeksjon kan også ofte behandles med antibiotikatabletter, men det avhenger av allmenntilstanden.

Kan få det flere ganger

- Det er ikke uvanlig at kvinner får urinveisinfeksjoner flere ganger. Men de som får tre eller flere infeksjoner som krever antibiotikabehandling i året bør utredes, sier Låhne.

- Hvis ikke i mål med dette, eller ved tilbakevendende urinveisinfeksjon, er Hiprex reseptpliktige tabletter en forebyggende behandlingsmulighet. Da må man snakke med sin lege. Hos kvinner i overgangsalderen anbefales Vagifem skjedetabletter. Dette er en veldig mild østrogen som øker melkesyrebakterieantallet i skjeden og forebygger UVI, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Les mer om urinveisinfeksjon her.

Urinlekkasje

Urinlekkasje (urininkontinens) er en viktig og stor gruppe. Den deles opp i stresslekkasje som oppstår ved host, nys, latter, jogging, gange i nedoverbakke; økt trykk fra magen mot urin-blæren, og trengningslekkasje eller overaktiv blæremuskulatur som er hyppige vannlatinger av små mengder urin og en følelse av å måtte springe for å nå toalettet..

- Enten er «demningen» for svak (knipeevnen) eller så blir trykket i blæren for høyt når blæremuskelen trekker seg sammen som i en refleks. Da blir trykket høyere i blæren  enn det man kan klare å knipe. Ofte kan man ha en kombinasjon av disse to formene for lekkasje, sier Per Espen Låhne, urolog ved Oseberg medisinske klinikk som har urinveisinfeksjoner og lekkasje som spesialfelt.

URINVEISINFEKSJON: Svir det når du tisser, kan du ha urinveisinfeksjon. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
URINVEISINFEKSJON: Svir det når du tisser, kan du ha urinveisinfeksjon. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Denne testen viser om du er inkontinent.

Tren opp bekkenbunnsmuskulaturen

- For å forebygge stresslekkasje er det viktig med bekkenbunnstrening for alle kvinner. Opptrening av bekkenbunnsmuskulaturen vil i alle tilfeller hjelpe på lekkasjen. Det er viktig at øvelsene gjøres riktig for å oppnå ønsket effekt, sier Låhne.

For en del er ikke trening nok, og disse vil bli utredet videre. De kan for eksempel tilbys et relativt lite inngrep som heter TVT, der det legges et støttende bånd rundt urinrøret.

- Når det gjelder forebygging av lekkasje på grunn av overaktiv blære, er ikke det så lett. Det som er viktig er å utelukke urinveisinfeksjon som årsak og eventuelt behandle den. Hvis symptomene vedvarer over fire uker, bør man oppsøke lege for å utrede årsaken. Jo lengre symptomene vedvarer, jo vanskeligere er de nemlig å behandle, sier Låhne.

Ved trengningslekkasje prøver man først blæretrening. Det neste nivået av behandling er tabletter eller spesielle «urgeplaste». Neste nivå av behandling styres fra sykehus, der en av metodene er at det settes Botox i urinblæremuskelen.

Les mer om inkontinens hos kvinner her.

Blødningsforstyrrelser

Menssyklus på 28 dager er det vanligste, men opp til cirka 32 dager regnes for å være normalt. Er syklus på 35 dager eller mer kan det være lurt å sjekke hos gynekolog.

- Spesielt om man har økt hårvekst, kviser på bryst/rygg, da dette i noen tilfeller kan være polycystiske ovarier, og da kan det være lurt å gi en p-pille som behandling og få sjekket tilstanden, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

- Blødningsforstyrrelser kan man få av blant annet infeksjoner, hormonelle forandringer og celleforandringer, sier Enger, og forteller at når man kommer til gynekologen med slike problemer, blir det hans eller hennes oppgave å se på symptomene for å finne ut hva som er årsaken.

URINLEKKASJE: Trykket blir høyere i blæren enn det du klarer å knipe. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
URINLEKKASJE: Trykket blir høyere i blæren enn det du klarer å knipe. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Uregelmessig menstruasjonssyklus

Det er ellers vanlig at menstruasjonssyklusen kan bli uregelmessig i løpet av livet, så dersom mensen blir kraftigere, mindre regelmessig eller kanskje helt borte kan man godt avvente et par måneder før man oppsøker lege eller gynekolog.

- Selv om uregelmessig mens både er vanlig og stort sett ufarlig – mensstruasjonen er en fint innarbeidet syklus, og det skal lite til for å rote den til – så bør du ta tegnene på alvor hvis uregelmessig-heten er vedvarende da den også kan skyldes alvorlig sykdom, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Mer om blødningsforstyrrelser kan du lese her.

Underlivssmerter

- Underlivssmerter kommer i mange forskjellige former. Man kan være plaget av eggløsningssmerter, menstruasjonssmerter, endometriosesmerter, muskulære smerter, og nervesmerter for å nevne noen. Gynekologen er den, som etter undersøkelse og diagnose, best kan komme med forslag til behandling, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat medisinske Senter i Oslo.

Betennelser kan også være smertefulle, men de trenger ikke å være det. Klamydiainfeksjoner kan gi smerter, svie ved vannlating og blødning, men det er vanligere å ikke kjenne at man er smittet. Soppinfeksjoner klør som oftest, men en kraftig soppinfeksjon kan svi og være smertefull.

- De fleste underlivssmerter kan behandles

- Underlivssmerter kan gjøre deg bekymret og føre til redusert livskvalitet. Om man finner grunnen til smertene, så er man et skritt nærmere løsningen på problemet. De aller fleste underlivssmerter kan behandles, man må bare finne ut hvordan, sier Enger.

BLØDNINGSFORSTYRRELSER: Er syklus på 35 dager eller mer kan det være lurt å sjekke hos gynekolog. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BLØDNINGSFORSTYRRELSER: Er syklus på 35 dager eller mer kan det være lurt å sjekke hos gynekolog. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Det er også mange som feiltolker sopp som vestibulitt, stram skjede, som kjennetegnes av svie ved inntrengning i skjeden. Ofte er det sårt å bruke stringtruser, og vestibulitt, barbering og stringtruser er ingen god kombinasjon, sier Enger.

- Ofte er langvarig smerteproblematikk i underlivet sammensatt. Jeg tror at dette har å gjøre med hvordan livene våre leves i dag - med mye stress og mye kontroll, det er opp i mot 20-25 prosent av alle unge kvinner som rammes av det vi i dag kaller vestibulitt - smerter i vulva/skjeden, sier Gro Killi Haugstad ved Høgskolen i Oslo, Fysioterapeututdanningen, som har forsket på kvinner med underlivssmerter i mer 20 år.

Derfor kan samleie gjøre vondt

UNDERLIVSSMERTER: Underlivssmerter kan føre til redusert livskvalitet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
UNDERLIVSSMERTER: Underlivssmerter kan føre til redusert livskvalitet. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox