Prevensjon fra A til Å

Slik velger du riktig prevensjon

Sjekk hvilken prevensjon som passer deg best.

red contraceptive
red contraceptive Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

Dersom du er vant til å bruke en bestemt prevensjonsmetode, tenker du kanskje ikke over at det finnes andre metoder som kan passe deg enda bedre.

Her er oversikten over prevensjonsmetodene fra A til Å, hvor sikre de er og hva slags fordeler og ulemper de fører med seg.

Husk at kondom er den eneste prevensjonsmetoden som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer.

Angrepillen

Er ikke en prevensjonsmetode, men en pille som hindrer et befruktet egg å feste seg. Må tas innen 72 timer etter samleie. Metoden er ikke helt sikker, og man bør ta en legekontroll innen fire uker for å utelukke graviditet.

Fordeler: En nødløsning hvis man har hatt et ubeskyttet samleie, og ikke vil bli gravid. Resepfritt.

Ulemper: Kraftig kvalme, brekninger og blødningsforstyrrelser er vanlig.

Sikkerhet: Lavere enn for vanlige hormonelle prevensjonsmetoder.

Les også: Slik funker angrepillen

Amming

Brukes som prevensjon av flere kvinner etter en fødsel, men mange er blitt gravide i den tro at de ikke kan bli gravide når de ammer. I følge fødselslege og ammeekspert Gro Nylander, så må barnet være mindre enn et halvt år, fullammes og også ammes om natten. Menstruasjonen må man heller ikke ha fått tilbake. Man må amme ikke sjeldnere enn hver tredje time hele døgnet.

Avbrutt samleie

Samleiet avbrytes ved at mannen "hopper av" før sædagangen. Dette er en meget usikker metode fordi det ofte kan komme noen sædceller før selve sædavgangen. I tillegg er lysten til å hoppe av ikke alltid like stor. En svært usikker metode som ikke anbefales.

Implanat

Dette er en hormonstav som legges inn under huden på innsiden av overarmen av en lege som er vant med å legge den inn. Den er 4 centimenter lang og 2 millimeter tykk.

Fordeler: Kan ligge der i tre år. Det finnes også en type med 2 staver og som virker i 5 år. De inneholder bare gestagen og kan brukes av dem som ammer.

Kondom

Tynn gummi som føres på erigert penis. Forhuden skal trekkes tilbake og kondomet rulles forsiktig på. Må sitte på under hele samleiet. Etter uttømmingen kan penis bli litt mindre. Vær oppmerksom på dette og sjekk at kondomringen sitter godt på innerst ved penisroten, før mannen trekker seg ut. Skal man ha flere samleier, må man ta i bruk et nytt kondom hver gang.

Fordeler: Beskytter mot kjønnssykdommer, også HIV-smitte. Kan brukes av alle. Ingen bivirkninger.

Ulemper: Kan gli av under samleiet hvis det ikke brukes riktig. Kan forstyrre og virke lite romantisk. Noen mener at følsomheten på penis nedsettes. Gummiallergi kan forekomme, men det finnes latex-frie kondomer. Mineraloljebaserte glidekremer (vaselin og fete kremer) og massasjeoljer kan ødelegge gummien.

Sikkerhet: Tallene på sikkerheten er veldig varierende fordi bruksmåten er avgjørende. Mellom 2 og 15 av hundre kvinner blir gravide.

Les også: SMS som prevensjon

Minipiller

Inneholder ett enkelt hormon, gestagen. Pillene virker ved å forandre slimproppen i livmorhalsen slik at sædcellene har vanskelig for å nå opp til livmoren og egglederne. Dessuten påvirkes livmorslimhinnen slik at egget har vanskelig for å feste seg. I 30 til 50 prosent av syklusene hemmes også eggløsningen.

Fordeler: Dersom du ønsker et østrogenfritt alternativ, og kan brukes av kvinner som ammer.

Ulemper: Menstruasjonsblødningen kan bli uregelmessig, og småblødninger kan forekomme mellom menstruasjonene. Minipillene skal tas hver dag, helst på samme tidspunkt. Går det mer enn 27 timer siden du tok siste pille må du beskytte deg ekstra mot graviditet de neste 14 dagene, f.eks. kondom.

Sikkerhet: Høy, men noe lavere enn for østrogenfri p-pille og kombinasjons-p-pillene.

Pessar

Er en tynn gummiskål som settes foran mormunnen (cervix) og som hindrer sædcellene i å passere. Dette skal kombineres med sædrepende krem. Pessaret settes inn rett før samleie og tas først ut etter 6 timer. Skal man ha nytt samleie i mellomtiden må en ny dose med sædrepende krem settes inn med en innføringshylse på utsiden av pessaret.

Fordeler: Ingen spesielle birvirkninger, med mindre man er allergisk mot latex eller sæddrepende midler.

Ulemper: Krever forberedelse før og etter samleie. Kan oppleves som tungvint. Avhengig av at kvinnen får satt pessaret ordentlig på plass. Dersom det ikke sitter riktig, er metoden mer usikker.

Sikkerhet: 4 til 18 av 100 kvinner blir hvert år gravide med denne metoden.

Les også: Kvinnekondomet er tilbake

P-piller

Inneholder to forskjellige hormoner: Østrogen og gestagen, som ligner de hormonene som dannes i eggstokkene. P-pillene hindrer eggløsning. I tillegg blir slimet i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædceller. Det finnes mange typer p-piller.Kombinasjons p-piller har et 12 timers "glemmeintervall", men det anbefales sterkt at pillene tas dem til noenlunde samme tid hver dag. Alle inneholder det samme østrogenet, etinyløstradiol, i forskjellige doser. I tillegg inneholder de også et gestagen som det finnes flere typer av.

Av kombinasjonspillene finnes det tre typer:

Monofasiske piller der alle tablettene inneholder den samme mengden hormoner gjennom hele syklusen.

To-fase piller her tar man to forskjellige typer piller som inneholder forskjellige mengder hormoner.

Tre-fase piller man tar gjennom syklusen tre forskjellige piller som inneholder forskjellige mengder av østrogen og gestagen. Sammen med din egen lege må du finne ut hva det er som passer for deg.

Fordeler: Et meget sikkert prevensjonsmiddel, som ikke forstyrrer samleiet. Gir regelmessige - og ofte mindre og kortere - blødninger. Menstruasjonssmertene minsker. Kvinner som bruker p-piller har mindre enn halvparten så stor risiko for å få svangerskap utenfor livmoren, kreft i eggstokkene eller livmoren, samt godartede svulster i brystene. P-pillene har ofte en gunstig effekt mot kviser, sjenerende hårvekst og på muskelknuter i livmoren. Risikoen for egglederbetennelse og sterilitet kan også reduseres.

Ulemper: I begynnelsen kan bivirkninger være kvalme, hodepine, ømhet i brystene, uregelmessig blødning eller dårlig humør. Nedsatt lyst. En sjelden gang kan p-pillebrukere få en liten stigning i blodtrykket. Noen kan få forbigående problemer med kontaktlinsene, på grunn av redusert utskillelse av tårevæske.

Sikkerhet: Brukt riktig, er p-pillen nesten 100 prosent sikker.

Les også: Angrer som aldri før

P-plaster

Inneholder både østrogen og gestagen. Det kan settes på overarmen, bak på ryggen eller på rumpa. Det skal sitte på i en uke før det kastes. Man bruker tre plastere etter hverandre og så går man en uke uten. Plasteret virker som p-piller ved at den forhindrer eggløsning.

Fordeler: Enkel å bruke. Man slipper å huske pille hver dag. Det er også sikkert selv om man skulle ha diare eller oppkast, i motsetning til p-piller.

Ulemper: Plasteret er forholdsvis stort og lite diskret. Man må huske å fjerne og sette på nytt plaster hver uke.

Sikkerhet: Like sikker som p-piller.

P-ringen

Er en myk ring som settes inn i skjeden av kvinnen selv, på samme måte som et pessar. Den skal sitte der i tre uker. Da tas den ut. Etter en uke legger man inn en ny. Ringen inneholder østrogen og gestagen, som frigis jevnt, men i mindre mengder enn p-piller. Den virker som p-piller ved at den forhindrer eggløsning.

Sikkerhet: Liker sikker som p-piller. Den er også sikker selv om man skulle ha diare eller kaste opp, i motsetning til p-piller.

Fordeler: Månedlig prevensjon som er enkel å bruke. Man slipper å huske en pille hver dag. Få bivirkninger, god blødningsregulerende effekt. Enkelt å utsette mens ved å bruke flere ringer etter hverandre uten opphold.

Ulemper: Huske å fjerne og sette inn en ny ring. Kan være ubehagelig for partner.

Spiral

Det finnes kobberspiraler og hormonspiraler. Begge typer er en liten gjenstand av plast, som settes inn i livmorhulen av en lege.

Kobberet hemmer sædcellenes bevegelighet gjennom livmoren. Spiralen hindrer egget i å feste seg i livmoren.

Fordeler: Høy sikkerhet, lang brukstid. Hormonspiralen er vanligvis effektiv i fem år. Virker med en gang den er lagt inn i livmoren. Hormonspiralene har lavt hormoninnhold og kan brukes under amming.

Ulemper: Kobberspiralene kan gi kraftigere menstruasjon, og av og til menstruasjonssmerter. Hormonspiral kan gi småblødninger de første månedene. Selve innsettingen kan være litt ubehagelig.

Sikkerhet: Med vanlig spiral blir cirka 1 av 100 kvinner gravide i løpet av ett år. Kun 0-0,2 av 100 kvinner blir gravide med hormonspiral.

Les også: Ruser seg for bedre sex

P-sprøyte

Anbefales bare dersom du har fått barn allerede. Eller om du er ekstremt dårlig til å huske å ta p-piller eller er mot spiral. Dette er en sprøyte som inneholder gestagen og man får den hver 3. måned. Det kan ta ganske lang tid å bli gravid igjen etter den siste sprøyten.Hormonet hindrer eggløsning og påvirker slimet i livmorhalsen så det blir ugjennomtrengelig for sædceller.

Fordeler: Kun en injeksjon hver tredje måned.

Ulemper: P-sprøyten kan gi blødningsforstyrrelser i starten, og av og til kan menstruasjonen bli borte. Det kan ta litt tid å bli gravid etter siste p-sprøyte. Anbefales ikke til unge kvinner da det kan være en risiko for benskjørhet.

Sikkerhet: Meget sikker dersom den blir tatt jevnlig.

Østrogenfri p-pille

Det finnes kun en type på markedet. Den østrogenfrie p-pillen hemmer eggløsningen, har samme sikkerhet som kombinasjons-p-pillen og samme glemmemargin som disse (12 timer). Kan brukes av alle som vurderer en hormonell prevensjonsmetode.

Fordeler: Kan brukes av alle som som ønsker et sikkert, østrogenfritt alternativ. Kan også brukes av kvinner som ammer.

Ulemper: Noen får uregelmessige blødninger. Andre mister menstruasjonen helt.

Sikkerhet: Samme sikkerhet som kombinasjons-p-pillen.

Kilde: Prevensjon.net

Her kan du lese mer om Verdens prevensjonsdag (ekstern lenke)

Les også:

Ha det gøy med gummi

10 ekle sannheter om gravide

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også