Gynekolog anbefaler:

Prevensjon til du er 57

Gynekolog har klare råd.

LANG PREVENSJONSTID: En kvinne som kommer i puberteten i 11-årsalderen er som oftest fruktbar til hun rundt 57 år gammel.
LANG PREVENSJONSTID: En kvinne som kommer i puberteten i 11-årsalderen er som oftest fruktbar til hun rundt 57 år gammel. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert
KAN VELGE: Friske kvinner over 40 år kan velge mellom alle typer prevensjon helt frem til overgangsalderen.
KAN VELGE: Friske kvinner over 40 år kan velge mellom alle typer prevensjon helt frem til overgangsalderen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Tro ikke at prevensjon er unødvendig etter 40.

Muligheten for å bli gravid de siste 10 årene før overgangsalderen er liten, men stor nok til at man kan få et uønsket svangerskap.

Les også: Slik holder du deg fruktbar

Gynekolog: usikker regel

Det er ingen grunn til å sluntre med prevensjonen selv om man har rundet 40, og nærmer seg overgangsalderen.

- «10-årsregelen» er dessuten umulig å følge fordi man ikke kan være helt sikker på når man kommer i overgangsalderen. Man kan i det hele tatt ikke bruke alder som trygg retningslinje med hensyn til graviditet, sier gynekolog Unni Larsen (54) ved Aleris Medisinske senter på Strømmen.

Les også: Alt du bør vite om abort

Tidlig pubertet - sen overgangsalder

Kvinners fruktbarhet, når den begynner og når den avrundes, er en individuell sak.

- En kvinne som kommer i puberteten i 11-årsalderen, er som regel fruktbar til hun er 56-57 år, sier gynekolog Larsen.

Et relativt sikkert tegn er dette: Jo tidligere man begynner å menstruere, desto senere slutter man. Og omvendt. Hvorfor det er slik, vet man ikke sikkert.

Visste du at ...

  • kvinner er født med alle sine egganlegg - som er dannet allerede i fosterstadiet?
  • mangfoldige egg går til grunne ved hver syklus?
  • har mellom 300 og 400 menstruasjoner gjennom et fruktbart liv?
  • menstruasjon ikke nødvendigvis er et tegn på fruktbarhet?
  • gennomsnittlig fruktbar 12-13-årsalderen til 50-52-årsalderen?

Kilde: Gynekolog Unni Larsen

Egganleggene våre er like gamle som oss selv; sammen med resten av oss ble de dannet i fosterstadiet. Og i likhet med oss, begynner de også å bære preg av år og alder.

Alle vet at modne egg gir eggløsning og at dette to uker senere ender i menstruasjon. Det er livmorslimhinnen som støtes ut når kroppen «skjønner» at den ikke skal ta i mot et befruktet egg.

Les også: Også menn har biologisk klokke

Ingen eggløsning

Eggene modnes ikke like regelmessig når vi blir eldre, noe som kan resultere i blødninger uten forutgående eggløsning.

Progesteronet er ikke så aktivt, og menstruasjonen forandrer kvalitet.

- Enkelte kvinner får kraftigere og mer langvarige blødninger før overgangsalderen. Det er altså ikke et tegn på stor fruktbarhet, men på nedadgående fruktbarhet, forklarer Larsen.

ANGRER: Kvinner som stoler på ""10-årsregelen"" kan komme til å måtte avbryte svangerskap. Mange må bruke prevensjon lenger enn de tror.
ANGRER: Kvinner som stoler på ""10-årsregelen"" kan komme til å måtte avbryte svangerskap. Mange må bruke prevensjon lenger enn de tror. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Les også: Slik eldes du - kroppsdel for kroppsdel

Gynekolog Unni Larsen ved Aleris Medisinske senter.
Gynekolog Unni Larsen ved Aleris Medisinske senter. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Farligere med graviditet enn p-piller

- Er du frisk og ikke overvektig er det ikke en for stor belastning for kroppen å bære frem et barn etter fylte 40 år, sier Larsen. Risikoen for å få brystkreft er størst hos kvinner som ikke har født barn eller får det første sent i livet.

Men det innebærer også en viss risiko å bli gravid sent i livet.

- Risikoen for blodpropp øker også ved svangerskap. Faktisk er risikoen i så måte flerdoblet i forhold til å bruke p-piller, sier Larsen.

Les også: Høyt utdannede får oftere brystkreft

God helse avgjørende

Mange kvinner tror at man må slutte med p-piller etter 35 årsalderen. Men er du over 40 år og frisk, kan du i prinsippet velge mellom alle typer prevensjon som finnes helt frem til overgangsalderen.

En rekke risikofaktorer må hele tiden tas med i betraktning.

- Røyking, overvekt, høyt blodtrykk, diabetes, arvelighet for blodpropp, migrene med synsforstyrrelser, leversykdom eller hjerte- og karsykdommer bør ikke kombineres med p-piller med både østrogen og gestagen, men heller minipille som bare inneholder gestagen - som er kunstig progesteron, sier Larsen.

- Din egen og din nærmeste slekts sykehistorie kan avgjøre om du bør bruke p-piller med østrogen, sier hematolog Anne Mørch Larsen ved Ullevål Universistetssykehus.

- Uansett alder bør kvinner som har hatt blodpropp i familien - eller hatt blodpropp selv - ikke bruke p-piller med østrogen - eller rent østrogentilskudd etter overgangsalderen.

Les også: Slik tester du helsa di

Minipillen - et bra valg

Det er to typer minipiller å velge mellom, hvorav den ene - Ceracxette - er like sikker som p-pillen og hemmer eggløsningen, mens den andre - Conludag - virker kun på slimproppen i livmorhalsen og ikke på eggløsningen.

- Med tre timers slingringsmonn må denne tas til samme tid hver dag, i følge Larsen, som synes den er et greit alternativ til kvinner over 40 år, selv om den kan gi noe uregelmessige blødninger.

Les også: Tjukk av minipille

Hormonspiral

- Hormonspiral har gunstig effekt på PMS og derfor også på migrene som kan følge med menstruasjonen. Blødningene blir borte - eller kraftig redusert. 40 prosent får ingen blødninger - og spiralen er garantert å virke i minst fem år.

Har kvinnen meget kraftige menstruasjoner, menstruasjonsbundet migrene eller problemer med PMS kan hormonspiral med fordel også benyttes av steriliserte kvinner, selv om disse ikke har behov for den preventive effekten, sier Larsen.

Kobberspiral

Kobberspiraler er en annen mulighet. Den kan man bruke helt frem til overgangsalderen - og må ikke skiftes ut om den er satt inn etter 40-årsalderen. Ett år etter siste blødning regner man med at man definitivt er i overgangsalderen.

- Først etter seks til ni måneder etter siste mens anbefaler vi å kutte ut prevensjon, sier Larsen.

Les også:

Endelig føder unge kvinner igjen

Søvn beskytter mot brystkreft

Test: Er du fertil om fem år?

Slik virker angrepillen

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også