Råd mot mygg
Myggen elsker kåte mennesker
Myggen er et enkelt dyr. Finner den ikke naken hud, flyr den videre.
Av de mer kuriøse rådene for å holde myggen unna, er å sitte stille.
Forklaringen er ifølge amerikanske forskere at myggen tiltrekkes av karbondioksidet som du puster ut og lukten fra ånden din.
Sitter man derfor helt i ro, utsondrer kroppen mindre av menneskets mygglokkemidler.
Adressa.no kan melde at dess mer kjønnslukt man utsondrer, jo mer rabiat blir myggen.
– Kombinasjonen alkohol og feromoner som skilles ut ved seksuell opphisselse, ser ut til å virke tiltrekkende på mygg," sier insektsforsker Reidar Mehl til avisen.
Forsøk som er gjort viser ifølge ham at kjønnsferromoner kan ha en ekstra tiltrekkende effekt, samt at inntak av alkohol kan gjøre at folk trekker til seg mer mygg og knott enn ellers.
I år, som følge av gunstige værforhold (for myggen), blir det trolig myggår. Det mest fornuftige er kanskje bare å holde seg inne. Men om du likevel bestemmer deg for å ta opp kampen, er det flere måter å gjøre det på.
- Lange bukser og en langermet trøye forhindrer myggen fra å stikke. Hvis du sover på steder med mange mygg, kan du eventuelt bruke et helt allminnelig myggnett uten impregnering.
- Bruk aldri myggmidler på barn under tre år. Gi dem i stedet tøy med lange ermer og ben, eller bruk et allminnelig myggnett uten impregnering.
- Dersom du bruker myggmidler, vær oppmerksom på om de er godkjent. I Norge er det ike tillatt å selge myggmidler som inneholder mer enn 20 prosent DEET.
- Bruker du myggmidler, bruk de kun der hvor myggen kommer til, som for eksempel ankler, hals og håndledd.
- Myggmidler kan inneholde duftstoffer som avskrekker myggen. De samme stoffene kan være allergifremkallende på sår og solbrent hud.
- Bruk aldri myggspray direkte i ansiktet. Bruk heller en stift. Spray eventuelt en liten mengde ut i hånden og fordel det i ansiktet. Unngå å bruke myggmiddel rundt øynene, på leppene og områder med sår eller solbrent hud.
- Les alltid etiketten før du kjøper et myggmiddel.
Kilde: Den danske Miljøstyrelsen
Ifølge den danske Miljøstyrelsen er den mest effektive løsningen på hele marerittet å ta på seg lange bukser og en langermet, tynn genser, slik at myggen rett og slett ikke finner noe sted å stikke.
Midt i myggtiden
"Månedene mellom mai og august er nemlig myggens storhetstid," skriver Aftenposten. Og det er hunnmyggens jakt på næringsrikt blod til sine egg som er årsaken til det hele. Hun må rett og slett ha menneskeblod for at de små skal kunne vokse opp.
Litt naivt kan vi derfor tenke oss at dersom vi klarer å hindre myggen i å suge blod, så reduserer vi antallet myggavkom også.
Men dersom den lille plageånden likevel har funnet et sted å stikke, er rådet fra Miljøstyrelsen å la den få gjøre seg ferdig.
Begrunnelsen er at myggen, når den flyr av gårde, tar med seg noe av giftstoffet som ellers ville ha skapt kløe.
Les også: 17 myggmyter
Riktig myggmiddel
Skal man hindre at myggen får syn på en eneste bar hudflekk, må man dekke seg til hundre prosent. Men å sitte ute med hansker og finlandshette i tillegg til heldekkende klær, er neppe særlig hensiktsmessig eller bekvemt.
Et myggmiddel kan derfor være løsningen, og først og fremst dem som inneholder DEET. Men pass på at middelet ikke inneholder for store mengder DEET, fordi dette kan være helseskadelig.
Ifølge de regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS) skal myggmidler IKKE inneholde mer enn 20 prosent DEET. Midler som selges i utlandet kan imidlertid ifølge RELIS inneholde langt mer enn 20 prosent.
Les også: Nyttige insekter i hagen
Brukes med måte
Ifølge RELIS skal myggmidler med DEET brukes med måte på bar hud, og ikke på huden under klær. Og dersom DEET har kommet på klærne, bør de vaskes etter bruk.
Generelt er det viktig å følge anvisningen på pakken, og man bør kun kjøpe godkjente myggmidler som fås på apotekene.
I tillegg til midler som inneholder DEET finnes det også andre produkter som er gode myggrepellenter.
"Insektmidler som inneholder picardin (et piperidin-derivat som også kalles icarin, picaridine, hépidanine, Bayrepel®) har vist seg like effektivt som langvarig bruk av DEET uten å gi hudproblemer. Andre effektive myggmidler er diethylmetylbenzamid og produkter utviklet fra citron-eucalyptusblader", skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine sider.
FHI fraråder imidlertid bruk av soyaolje, citronellaolje, urteekstrakter og homeopatiske remedier som myggmiddel.
Ikke myggmidler til små barn
Når det gjelder bruk av DEET-myggmidler på barn, så følger det av EUs bestemmelser at det ikke skal brukes på barn under to år. "For produkter som er beregnet til bruk på menneskers hud, hår eller bekledning, skal det fremgå av merkingen at produktet kun bør benyttes i begrenset omfang på barn fra 2 til 12 år og ikke på barn under 2 år", står det på Regjeringen.no.
Årsaken er at barn har stor kroppsoverflate i forhold til kroppsmassen, slik at de vil absorbere forholdsvis mye av det som smøres på kroppen deres.
Rådet fra den danske Miljøstyrelsen er å ta på de små klær med lange ben og ermer. Man kan også dekke barna til med myggnetting, dersom det er hensiktsmessig (f.eks. over sengen eller vognen). Denne myggnettingen må imidlertid ikke være impregnert med myggmiddel.
Les også: Dette hjelper mot myggstikk og kløe
Smør inn klærne
Permetrin er et insektsmiddel som holder både mygg og andre insekter borte, og ifølge FHI kan det være fornuftig å smøre inn klær og myggnetting med dette middelet.
"Impregnering kan gjøres ved å spraye tekstilene så de blir fuktige. Det må foregå i luftige rom. Rent praktisk kan sprayingen gjøres i en plastpose. Permetrin er giftig ved innånding, mens det i tørr tilstand ikke er giftig.", skriver de.
Les også: Insektsstikk og barn
I tillegg til bruk av dekkende klær og myggmidler, kan det være fornuftig å bruke myggnetting der det er hensiktsmessig, som for eksempel foran åpne vinduer.
Les også: Slik blir du kvitt mygg og knott
Denne saken ble første gang publisert 30/07 2009, og sist oppdatert 13/07 2020.