KJØNNSSYKDOMMER

Kjønnsvorter: Vanligere enn du tror

- Å ha kjønnsvorter er en del av livet, sier lege Marius Johansen.

KJØNNSVORTER:- Det er ikke farlig, det er veldig vanlig og som regel går de bort av seg selv, sier lege Marius Johansen. Foto: Getty Images.
KJØNNSVORTER:- Det er ikke farlig, det er veldig vanlig og som regel går de bort av seg selv, sier lege Marius Johansen. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Kjønnsvorter eller kondylomer er vorter på huden i underlivet, og regnes som en seksuelt overførbar infeksjon.

- Ikke alle utvikler vorter selv om de er smittet av et vortevirus, sier medisinskansvarlig lege i Sex og Samfunn, Marius Johansen.

Han forklarer at for å få kjønnsvorter må du ha blitt smittet av et vortevirus i en virusgruppe som kalles humant papillomavirus (HPV).

- Selv om vi ikke har tall så er HPV-virus antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge, sier Johansen.

Les også: Mistenker du en kjønnssykdom? Her er symptomene

Fakta om kjønnsvorter

Kjønnsvorter er vortelignende utvekster på kjønnsorganene. Kjønnsvorter skyldes infeksjon med HPV-viruset. Dette er det samme viruset som gir livmorhalskreft, men kjønnsvorter er ikke et tegn på slik kreft. Vaksinen som nå er innført for jenter i 7. klasse, beskytter mot kjønnsvorter.

Kjønnsvorter er ikke farlig, men kan være sjenerende. Kjønnsvorter går over av seg selv, men det kan ta opptil to år. Det finnes også en del behandlingsformer dersom vortene er plagsomme.

Ulike typer av salver, kremer og væskeoppløsninger kan smøres på. Man må til lege for å få resept på disse medikamentene, men kan som regel pensle/smøre det på selv. Andre behandlingsalternativer er å fjerne kjønnsvortene med laser, frysebehandling eller kirurgisk med kniv.

• Salve
• Laserbehandling
• Frysebehandling
• Kirurgi

Kilde: Helseleksikonet og fhi.no

- Veldig vanlig og en del av livet

Ved hans arbeidsplass, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Sex og Samfunn, kommer det mange unge som har kjønnsvorter.

- Minst 70 prosent av alle som har sex vil bli smittet med HPV i løpet av livet.

Og selv om bare én av ti som er smittet får synlige kjønnsvorter så mener Johansen kjønnsvorter er en del av livet.

- Det er ikke farlig, det er veldig vanlig og som regel går de bort av seg selv. Kjønnsvorter er en del av livet, rett og slett.

Johansen er opptatt av å få bort skam og stigmatisering knyttet til kjønnsvorter.

- De aller fleste har ikke plager og immunsystemet ordner som oftest opp selv, så vortene forsvinner i løpet av 12-18 måneder.

Les også: Her er symptomene på syfilis

Symptomer ved kjønnsvorter

Vorter på huden i underlivet. Vortene kommer av virus kalt humant papillomavirus (HPV) som kan smitte til huden ved hudkontakt med en smittet person. Det er allikevel ikke alle som får vorter selv om de er smittet av viruset. Det går vanligvis mellom én til åtte måneder fra du ble smittet med viruset til det oppstår vorter i huden. HPV-virus er antakelig den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge.

Vortene kan variere i størrelse og utseendet. Noen får mange vorter mens andre kun får små usynlige vorter, eller ingen vorter. Du kan få kløe, svie og små sprekker i hud og slimhinne.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Les også: Klamydia gir oftest ingen symptomer

Behandling av kjønnsvorter

Vorteviruset sitter i huden og det er som regel ikke vondt å ha kjønnsvorter.

Unntaket er hvis vortene sitter i urinveisåpningen, da kan det være vondt. I tillegg syns noen det kan være sjenerende og da har du mulighet til å fjerne vortene. Med behandling vil vortene som regel forsvinne raskere enn uten.

- Noen ønsker å behandle vortene på grunn av kløe, svie og hudsprekker. Andre ønsker å behandle vortene selv om de ikke har noen plager, sier Johansen.

Det fins ulike midler til behandling av kjønnsvorter.

- De to vanligste behandlingene hos oss er pensling og krem. Billigste alternativ er å pensle vortene med et flytende middel som inneholder stoffet podofyllotoksin.

Legen anbefaler allikevel å la immunsystemet ordne opp selv dersom man ikke er plaget av vortene.

- Det kan ta tid med behandling og er man i et stabilt partnerforhold kan det være like greit å vente til vortene blir borte av seg selv, sier Johansen.

Vortene vil forsvinne av seg selv etter 12-18 måneder, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider. Ved behandling forsvinner de vanligvis raskere. Vanlig behandling er pensling og krem, men valg av behandling avhenger av størrelse og beliggenhet, samt om du ønsker å behandle det selv.

Vaage forteller at ved store vorter, og vorter som er vanskelige å behandle, kan legen operere, fryse eller brenne vekk kjønnsvortene. Frysebehandlingen foregår med flytende nitrogen hvor den enkelte kjønnsvorte fryses ned. Ofte må man fryse i flere omganger.

- Dette kan være vondt, men er svært effektivt, sier Vaage.

Se video på Side2.no: Kjønnsvorter betyr ikke at du har fått livmorhalskreft

Beskyttelse mot kjønnsvorter

- Kondom vil gi god beskyttelse for smitte dersom kjønnsvortene sitter i skjeden hos kvinnen eller på penis hos menn. Dersom kjønnsvortene sitter på hudområder som ikke dekkes av kondomet, vil man fortsatt være mottakelig for smitte, sier allmennlege Kjell Vaage.

- HPV-viruset smitter ved hudkontakt, og kjønnsvorter kan derfor bare delvis forebygges ved å bruke kondom, fordi viruset kan smitte utenfor kondomets beskyttelsesområde. Viruset kan også smitte fra fingre til genitalområdet, bekrefter lege Lill Trogstad, PhD ved Avdeling for vaksine, Nasjonalt folkehelseinstitutt

- Kondom gir 50-70 prosent beskyttelse mot smitte av HPV, men HPV kan også smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet, oppsummerer Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

HPV-vaksinen Gardasil, som beskytter mot de HPV-typene som oftest gir livmorhalskreft, beskytter også mot HPV type 6 og 11, som forårsaker 90 prosent av alle kjønnsvorter (kondylomer), informerer Helseleksikonet, og dette bekreftes av Trogstad og Wergeland Sørbye.