Redde parforholdet
- Å holde familien samlet kan ikke være eneste motivasjon
Dette er tegnene på at forholdet kan reddes.
Forhold er forskjellige, og sett utenifra kan det i blant være uforståelig hvilke som fungerer og hvilke som ikke gjør det.
For mens paret som ser ut til å leve i fullstendig harmoni plutselig går hver til sitt, holder kanskje paret som tilsynelatende alltid krangler, og er veldig forskjellige, sammen i gode og onde dager.
Felles verdier
Som samlivsterapeut ved Åpen Dialog i Sandnes møter Kate Elin Søyland mange par i krise, og av disse er det noen som bryter med hverandre og andre som holder sammen.
For henne er det derfor lett å peke på fellestrekk ved parene som klarer å redde forholdet.
- For det første er det et godt tegn at de har hatt et godt forhold før det ble for mange hverdager og at de har noe viktig sammen, som for eksempel felles verdier og interesser, sier hun.
Et annet godt tegn er at paret tør å vise sårbarhet og trå utenfor komfortsonen, samt at begge prater i terapitimen og viser i handling at de mener alvor.
Kom over sextørken
Ofte er terapien et viktig skritt på rett vei.
Dette er nødvendig hvis dere vil redde forholdet
- Begge ønsker å redde forholdet
- Begge er villige til å investere både tid og energi i forholdet
- Dere klarer å se noen fordeler ved å bli forholdet
- Dere klarer å se noe positivt ved den andre
- Begge er interessert i å prøve å forstå den andres følelser og behov
- Begge er villige til å forhandle og å inngå kompromisser
- Dere viser respekt for hverandre
- Begge er villige til å både å gi og få
- Dere evner å tilgi
- Tålmodighet
- Dere innser at det å ivareta forholdet fremover vil være et jevnlig prosjekt
Kilde: Elisabeth Meyer Lugg
- Mange par opplever plutselig å kunne prate om alt det som før var så vanskelig å sette ord på, og den åpne dialogen vil kunne vitalisere et sovende parforhold, sier hun.
For å kunne fortsette sammen er det videre viktig at en eventuell sextørke opphører.
- Både mer mental og fysisk nærhet er svært positive tegn. De parene som bevarer forholdet er for øvrig i stand til å tilgi hverandre. Tilgivelse er en prosess, men det er også en gave du først og fremst gir deg selv slik at du kan elske med hele ditt hjerte, sier hun.
Vanlig å krangle
At du diskuterer med kjæresten i blant, er imidlertid helt vanlig, og det at dere sliter med å løse enkelte konflikter, behøver på ingen måte å bety kroken på døren for forholdet.
- Men det er noen faktorer som må være tilstede for at et forhold skal kunne reddes.
Begge bør ha et ønske om å fortsette sammen, og dere må se på forholdet som et felles prosjekt begge er villige til å investere tid og energi i. Denne forpliktelsen er nødvendig for å få varig kjærlighet, sier familieterapeut Elisabeth Meyer Lugg, som driver praksis i Tønsberg.
Forstå hverandres behov
Også hun ser flere fellestrekk for dem som lykkes, og et av disse er at de prioriterer å tilbringe tid sammen med kjæresten. Dermed får de gitt næring til emosjonell trygghet.
- Slike par har ofte både vilje til og interesse for å forstå hverandres følelser og behov, og
begge er villige til å forhandle og inngå kompromisser. De klarer å fokusere på det positive i forholdet, sier hun.
Fokus på det positive
Hvis dere vil finne en vei ut av krisen, bør dere også være i stand til å vise hverandre respekt og klare å se noe positiv ved den andre.
Dette reduserer sjansen for at dere klarer å holde sammen
- Store personlighetsforskjeller
- Liten interesse for å ta del i partners tanker og følelser
- Tidligere erfaringer med alvorlige svik og utrygg tilknytning
- Manglende tillit til partner
- Manglende vilje til å anerkjenne og se den andre
- Manglende respekt for partner
- Liten evne til å fokuserer på noe positivt ved partneren
- En eller begge trekker seg stadig unna den andre
- Dere henger fast i kritikk, negativ omtale og bebreidelser
- Den ene eller begge avviser partneren og bærer nag over lang tid
- Manglende evne til forsoning etter krangler
- Hat og forakt mot partner
- Stadige hevntanker mot partner
- Lite skyldfølelse når du selv har såret partneren
- Den ene har et forhold til en annen og er lite motivert til å avslutte utroskapet
Kilde: Elisabeth Meyer Lugg
- Og dere må ha vilje til å utvikle deres kommunikasjonsform når det er behov for det, og jobbe for å inngå forsoning og gå videre etter konflikter, påpeker hun.
- Tålmodighet er en dyd. Alt blir ikke reparert etter en helg i Paris eller et par timer med parterapi, legger hun til.
Ting tar tid
Søyland bekrefter at det er noen faktorer som må være på plass for at dere skal kunne gå videre sammen, og også hun mener det at begge har et ønske om å redde forholdet er helt avgjørende.
Det å holde familien samlet kan ikke være eneste motivasjon.
- Videre er det viktig at du selv innser at også du er en del av problemet, samtidig som du er en betydningsfull del av løsningen. Husk dessuten at en eventuell terapiprosess ikke er en quick fix. Ting tar tid – også terapi, sier hun.
En ny vår
I løpet av den tiden dette tar, skal dere gjennom en prosess som begge må ta på alvor, og selv om det er naturlig at motivasjonen svinger litt, må dere være ærlige både mot hverandre og dere selv.
- Da kommer progresjonen om forholdet er liv laga. Det er for øvrig viktig å forstå at en samlivskrise til syvende og sist er noe naturlig, og egentlig noe positivt. Den krisen dere har nå, kan gi deres etablerte forhold en helt ny vår, forklarer Søyland.
Veldig forskjellige
Hvis dere er svært forskjellige kan dette naturligvis by på problemer.
- Personlighetsforskjeller kan gjøre det vanskelig å forstå hverandre og ivareta hverandres behov, men det er ikke umulig å få forholdet til å fungere likevel, sier Meyer Lugg.
Hun forteller at personlighetsforskjeller kan være en av årsakene til samlivsbrudd, men hvordan det går med forholdet er avhengig av hvordan dere forholder dere til ulikhetene og i hvilken grad dere aksepterer dem.
- Kjenner dere hverandre godt og er trygge på hverandre, kan dere likevel få det godt sammen, fastslår hun.
Gi slipp på det vonde
Hvis det å kommunisere blir vanskelig, kan det være nyttig med noen terapitimer.
- I en samlivskrise er det ofte nyttig å benytte en profesjonell samtalepartner. En samlivsterapeut jobber med problemer og kriser daglig og kan derfor trygt veilede dere gjennom den følelsesmessige berg-og-dal-banen en slik prosess ofte er, sier Søyland.
I en terapiprosess snakkes det om det som er vondt og vanskelig, og dere lærer hvordan dere skal kunne gi slipp på det vonde.
- Samtidig jobber dere med å vitalisere parforholdet. Hva vil dere ha med fra det gamle forholdet og hva vil dere kvitte dere med? Og hva vil dere tilføre som er nytt og positivt, spør hun.
Vann gresset
Søyland forstår at terapirommet for noen kan fortone seg litt mystisk og skremmende, men forteller at det hele handler om at dere som par skal få en mer positiv hverdag med mer latter, bedre kommunikasjon og mer spennende sexliv.
- Tør du åpne dialogen kan gevinsten være stor. Det er ikke uvanlig at jeg hører at par sier at de ikke hadde trodd det kunne bli så fint for noen måneder siden. En samlivskrise er nesten som en fødsel. Det trenger ikke å være slutten på noe, tvert i mot er det begynnelsen på et mer vitalt kjæresteforhold, sier hun.
En krise kan derfor også være noe positivt som kan vekke et sovende parforhold.
- Gresset er som kjent grønnere der det blir vannet, avslutter hun.
Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.
Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!