Sex med kondom
Best i senga med kondom
Kondomelskerne kalles de beste elskerne, og har oppdaget en ny orgasmemåte.
Dårligst på å bruke kondom
- Over 2 av 10 har hatt en kjønnssykdom, høyest i Norden. Vi ligger på sextoppen, men er dårligst på å bruke kondom. Mer enn halvparten av oss er nemlig fornøyde med sexlivet, og vi er flinkest i Norden til å snakke om hva slags sex vi vil ha.
- Nesten 60 prosent mellom 15-20 år har sex minst annen hver uke. Nesten 80 prosent har hatt ubeskyttet sex minst en gang, høyest i Norden. (8 prosent fordi de ønsket å bli gravide).
- 60 unge får klamydia daglig (årsstatistikk fra Folkehelseinstituttet, stabilt på ca. 23.500 nye tilfeller hvert år, men flest i alderen under 25 år.
- 1 av 4 dropper kondomet fordi de stoler på partneren, og mellom 15-20 år er det nesten 40 prosent som stoler på at partneren ikke har kjønnssykdommer.
- Over 6 av 10 mellom 20-35 år sier de ikke brukte kondom sist de hadde sex med en ny partner. Flest i Norden. Over halvparten mellom 20-35 år mener at man ikke trenger beskyttelse når man har sex med en man vet hvem er, stoler på partneren.
- 6 av 10 sjanser uten kondom i stedet for å ta opp spørsmålet.
- Over halvparten av de som har hatt sex bedømmer risikoen for å få klamydia som veldig liten.
Fra RFSUs store, nordiske sex- og kondomundersøkelse Sex og kondom og sånn.
Info om kjønnssykdommer eller seksuelt overførbare infeksjoner (SOI), finner du her.
Har du spørsmål kan du få svar på det du lurer på ved å sende det til Doktoronline.no.
- Kondomelskerne er de beste elskerne, sier lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen da vi tar en prat med ham om kondombruk.
Få har vært mer aktive innen seksualopplysning i Norge enn ham, og han bedyrer også å ha sett nok hva gjelder kjønnssykdommer som følge av ubeskyttet sex.
- En god elsker i dag må også være en god kondombruker. Både menn og kvinner bør ha med seg kondom. Det er viktig å alminneliggjøre kondombruk og øke kvaliteten, sier legen som i dag også sitter som styreformann i RFSU Norge som han mener gjør et svært viktig arbeid innen seksualopplysning.
Ifølge legen kan man ikke nødvendigvis forebygge alle negative sider ved seksuallivet, men man gjør seg og partneren så mye mer sårbare seksuelt ved ikke å beskytte seg.
- Jeg pleier jeg å si at det ikke hjelper å angre på det dersom det gikk bra, men ta nå for all del dette med deg som en lærdom og gjør det annerledes neste gang, sier han.
Tør ikke å kreve kondombruk
Sidsel Kløw som er talsmann for RFSU Norge forteller at «nesten alle», rundt 80 prosent, har hatt en kjønnssykdom, og grunnen er enkel:
- Vi dropper kondom, og vi sjekker oss ikke ofte nok, sier hun.
Ubeskyttet sex kan i verste fall føre til hepatitt B, klamydia som er den vanligste årsaken til barnløshet i Norge (dersom ikke blir behandlet) eller hiv (Humant immunsviktvirus). Mange kjønnssykdommer, også de nevnte og mest alvorlige, er dessuten lunefulle slik at både du og partner kan være smittet uten å være klar over det selv.
Kjønnsherpes er et annet virus, og dette blir man aldri blir kvitt om man først får det.
- Dessverre er det største problemet at terskelen gjerne er høy for å kreve kondombruk av en partner, bekrefter lege Kjell-Olav Svendsen da Klikk.no spør han om dette.
Leser man litt i diskusjonstråder på Internett og snakker med kvinner om temaet, virker en partners negative holdning til kondombruk som en hyppig årsak til at man lar være.
- Dette dere har fanget opp her peker ikke bare et reelt problem, men på det største problemet hva gjelder kondombruk, fastslår Svendsen.
- Dette har vært en reell problemstilling så lenge jeg har vært med i denne kondomdiskusjonen og kom veldig opp i forbindelse med hiv/Aids på 80-tallet. På den ene siden, det å bruke kondom er å slå to fluer i ett smekk ved at man forhindrer uønsket graviditet, noe begge kjønn er positive til, og kjønnssykdommer. Men på den andre siden så blir kondom sett på som trøblete, på holdningssiden, sier han.
- Med all respekt for uønskede svangerskap, men det er «piece of cake» i forhold til å få hiv. Da må du også resten av livet kommunisere til partner at du har en sykdom, og noen velger å trekke seg bort fra seksuallivet og ikke fortelle. Også veldig trøblete. Så dette er en utfordring, men man må se på det sånn - man løser det nemlig ikke ved å gi blaffen i det, utdyper han.
Hvem vil vel ha sex med en dust?
- Sex fremmer jo en god helse, men ved å bruke kondom får man det så mye bedre også i ettertid. Derfor mener vi at kondombrukerne er de beste elskerne, fordi de er ansvarlige og godt forberedt både ovenfor seg selv og partneren, sier Sidsel Kløw, som får støtte av blant andre spesialist i sexologisk rådgivning Margete Wiede Aasland.
- Ved å bruke kondom viser man jo at man er en person som tar ansvar, ikke bare for sitt eget liv og helse, og for partnerens, men for ting i livet, sier Aasland som er daglig leder av Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST).
Og hvem vil vel ha sex med en dust?, for å bruke sexpirator og tidligere Cupido-redaktør Cecilie Kjenslis ord.
- Det er ganske snodig at oppegående nordmenn er så dårlige til å bruke kondom. Det finnes rett og slett ingen unnskyldning for ikke å bruke det. Og nei, du er ikke prippen hvis du insisterer på det. Det er typen du ligger med som nekter å bruke det, som er en dust. Det er nok av typer å ligge med, så velg heller en kul en, sier Kjensli som i dag driver sitt eget nettmagasin, Cpunktet.no.
Partnere som rynker på nesen av kondomer bør derfor få klar beskjed.
- Du er ikke en type for meg. Ha det, sier sexologisk rådgiver Margrete Wiede Aasland.
Ufortjent dårlig kondomrykte
Ekspertene
Kjell-Olav Svendsen er lege og sexolog. Han jobber hovedsakelig ved Frogner helsesenter i Oslo og er styreformann i RFSU Norge. Han har drevet med sexundervisning i mer enn 25 år.
Margrete Wiede Aasland er utdannet førskolelærer og spesialist i sexologisk rådgivning. Hun er terapeut og daglig leder ved Institutt for klinisk sexologi og terapi (IKST) i Oslo.
Stine Kühle-Hansen er pedagog og sexologisk rådgiver. Hun leder Amoroteket i Oslo som lager utstillinger og undervisningsopplegg med mål å spre kunnskap om seksualitet og avlive myter.
Cecilie Kjensli er sexpirator og redaktør for sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no. Hun er også innehaver av den erotiske nettbutikken CecilieKjensli.no.
Og mens gutta ofte bedyrer at de ikke synes det er like deilig med kondom, så gjenspeiler det frynsete kondomryktet seg også godt i hvordan jenter av og til stiller seg til kondombruk.
«Det er noe spesielt ved ham, jeg har ikke opplevd det sånn før, men jeg måtte bare være helt nær ham, kjenne ham hud mot hud...»
- Men hvis man har tenkt til å fortsette å være sammen da så kan man jo ligge med hverandre med kondom, og så tester man seg og så kan man jo være hud mot hud senere så mye man vil og bare ri sammen inn i solnedgangen. Folk kan vel vente, det er noe med det, sier sexologisk rådgiver Margete Wiede Aasland.
- Jeg har heller aldri merket noen forskjell og jeg har hørt at selv ikke gutter kjenner så stor forskjell, sier hun.
- For mange gutter er det dessuten en stor fordel å få nedsatt følsomheten fordi de får alt for tidlig utløsning. Så kondom bruker man faktisk også for å utsette en tidig utløsning, sier Kjell-Olav Svendsen.
Sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen forteller at sexen til og med kan bli bedre med kondom.
- Hvis kvinnen ikke trenger å bekymre seg for å bli gravid eller smittet av kjønnssykdommer slapper hun mer av og hun har dermed større sjanse for å oppnå orgasme. Kondom gir trygghet og mindre stress for kvinnen, sier hun.
Orgasmisk med kondom
Stine Kühle-Hansen har også to konkrete råd til «kondom-orgasme» i ermet.
Har du lateksallergi?
Hvis du er allergisk mot lateks kan du få kløe, samt rød og sår hud av kondomet, men på apoteket kan du få tak i kondomer som er laget av uretanplast. Disse kan du bruke, selv om du er allergisk mot lateks. De er tynnere og sterkere enn vanlige kondomer, men koster også mer, cirka 20 kroner per kondom. Utenom lateks-allergi, er det ikke funnet noen andre direkte bivirkninger av å bruke kondom.
- Når kondomet er rullet på gir det tilgang til en ekstra stimulering. De fleste kondomer har en merkbar gummiring i åpningen og denne ringen eller strikken holder kondomet på plass på penisskaftet, men i tillegg kan denne ringen gi en ekstra friksjon og stimulering mot klitorishodet. Noen kvinner har funnet ut dette og gnir venusberget og klitoris godt mot denne gummiringen med orgasme som resultat. Bare prøv, oppfordrer hun.
- Tilgang til kondomer gjør det også mye enklere å ta et improvisert samleie hvor som helst når lysten brått kommer. Uten kondom vil sæd renne i etterkant av mannens orgasme og lage flekker på klærne. Det er kvinner lite lystne på.
- Med kondom blir sæd så glitrende samlet opp og paret kan etter det hemmelige knullet fortsette som om ingen ting hadde skjedd. Mange par får et nytt seksualliv når det innfører kondom som den største selvfølge. Det er lettere å ha uplanlagt nytelse for begge to når de alltid har kondomer på lur. Savner du muligheten til en kjapp en? Bruk kondom, sier Stine Kühle-Hansen.
At kondomer er som å spise karameller med papiret på er med andre ord litt utdatert. Kondomet er et flott sexleketøy, for å sitere sexologisk rådgiver Siv Gamnes ved Sex og Samfunn.
Det sies også at analsex skal kunne bli lettere med kondom og glidemiddel, da det blir mindre smertefullt og ikke føles like trangt. For de kvinner som er ekstra trange eller som har problemer med å bli våte nok under samleie, skal også kondomet gjøre det mye lettere å ha sex uten smerter, særlig hvis man bruker glidemiddel i tillegg.
Det finnes også kondomer som kan gi ekstra tilfredsstillelse for både han og henne ved at blodgjennomstrømningen øker og ereksjonen hans blir forsterket.
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
SE OGSÅ:
Test deg selv: Hva vet du egentlig om kjønnssykdommer?