Pusteøvelser

Pusteøvelser som redder deg fra stress

Gjør det riktig bare fem ganger om dagen for mindre stress og optimal energi.

Når situasjoner tilspisser seg og vi blir stresset eller redde, glemmer vi å puste. Ved å bli bevisst vår egen pust, takler vi lettere stress og mas i hverdagen.
Når situasjoner tilspisser seg og vi blir stresset eller redde, glemmer vi å puste. Ved å bli bevisst vår egen pust, takler vi lettere stress og mas i hverdagen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert

Slik puster du riktig

1) Trekk pusten dypt. Bestem deg for at du skal trekke pusten dypt minst fem ganger om dagen.

2) Trekk pusten når du spiser. Du kan gjøre det til en rutine å sjekke om du bevisst trekker pusten hver gang du spiser. Sitter åndedrettet oppe i brystet? Eller kommer det rolig helt ned i magen?

3) En gammeldags sidebøy. Strekk ryggen og ribbena og gjør noen gammeldagse sidebøyninger. Du merker effekten umiddelbart, det vil føles som du har mer "plass" i kroppen.

4) Klar hjerne. Når du trenger å være helt klar i hodet og holde et bestemt fokus, kan du trekke pusten dypt ti ganger. Stille og rolig. Det gir en styrket følelse av å være tilstede i nuet. Husk at det er en direkte kobling mellom åndedrett og hjerne.

5) En liten øvelse. Sett deg på en stol og støtt ryggen inntil rygglenet. Trekk pusten dypt et par ganger helt ned i magen. Husk at det skal føles som en bølge.

Kilde: Fysiolog Lotte Paastrup

Gjennom åndedrettet tilfører du kroppen energi, spesielt hjernen og hjertet.

Når du puster anstrengt, får du spenninger i kroppen, som raskt merkes i skuldre og nakke.

Du kan få hjertetrøbbel, du blir lett stresset og oppfarende, og problemløsing vanskeligere.

Hjelp med (jule)stresset

Når situasjoner tilspisser seg og vi blir stresset eller redde, glemmer vi å puste. Mennesker som er i sjokk kan reagere med enten å hyperventilere eller slutte å puste fullstendig.

Disse reaksjonene er to ytterpunkter av samme sak, og i følge åndedrettseksperter henger det sammen med fødselen vår.

- Fødselen er den første vanskelige situasjonen vi kommer i, og vi holder pusten når vi blir født - før vi lærer å puste. Derfor holder vi også pusten hvis vi opplever noe dramatisk eller traumatisk senere i livet, forklarer åndedrettslærer Inger Lise Eide ved Senter for pusteintegrering.

Fem om dagen

Husker du derimot å trekke pusten bevisst bare fem ganger om dagen, optimerer du din egen stressmestring og blir samtidig flinkere til å løse problemer.

- Kroppen vår vet egentlig hva den skal gjøre, men av og til protesterer vi mot vår egen kropp med det jeg kaller egobevisstheten. Egobevisstheten er egentlig "drivet" og pågangsmotet som gjør at vi føler vi er verd noe - "ego" er ikke nødvendigvis et negativt ord, sier Eide.

Senker stressnivået

Den danske fysiologen Lotte Paarup sier til Berlingske.dk at de færreste trekker pusten bevisst.

- De fleste mennesker puster ikke optimalt. Med bare fem forbedrede åndedrag om dagen har vi allerede optimert kroppens energi og senket stressnivået i kroppen, sier hun.

- Det er jeg helt enig i, istemmer Inger Lise Eide.

- I tillegg påvirker åndedrettet hjernebølgene våre og gir energi til hjernen. Når vi puster får vi også oksygen ut i blodet, som fraktes ut i resten av kroppen. Det er noe alle vet, men få tenker over hvordan vi påvirker denne prosessen gjennom pusten vår, sier hun.

Ikke overdriv

PUSTELÆRE: Inger Lise Eide har lært folk å bli bevisste på pusten i over 20 år.
PUSTELÆRE: Inger Lise Eide har lært folk å bli bevisste på pusten i over 20 år. Foto: Foto: pust.no

Å trene opp åndedrettet dreier seg ikke om å overdrive med kompliserte øvelser eller store magedrag, men om å bli bevisst hvordan du puster.

Det du skal kjenne etter, er at pusten går ned i lungene først, deretter ned i magen, og ut igjen i omvendt rekkefølge.

Dette skal skje i én rolig, bølgende bevegelse.

- Du kan tenke på å puste jevnt, at inn- og utpust skal vare like lenge. Åndedrettet skal ikke ha pause på utpust, slik som mange gjør ubevisst, sier Eide.

Hun er ikke sikker på om vi trenger å huske på å gjøre det akkurat under måltid, bare vi blir bevisste på å sjekke pusten vår et par ganger i løpet av dagen (se faktaramme). Men hun er enig med fysiolog Lotte Paarup i at åndedrettsmuskelen er den mest undervurderte muskelen i hele kroppen.

Døgnaktivt mestringsverktøy

- Når vi hemmer åndedrettet og lungene får vi ikke massasje av mellomgulvet, vi spenner oss og blir forknytte. Åndedrettet er det viktigste antistressverktøyet vi har, og vi har det med oss 24/7. Vi må bare huske å bruke det, sier åndedrettslærer Inger Lise Eide, som har skrevet boken «Pust når det gjelder!» på Kolofon forlag og har over 20 års erfaring fra bransjen.

Vi mennesker puster inn og ut rundt 20.000 ganger om dagen, og ikke mindre enn 90 prosent av alt avfallet i kroppen bli skilt ut gjennom åndedrettet. Bare 10 prosent kommer ut via andre kanaler, som urin, svette og så videre.

Les mer:

Pust ut mellom trærne

Førstehjelp til mørketiden

Stress, stress, stress

Den hellige ånde

Denne saken ble første gang publisert 11/12 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også