Råd mot kviser

Du gjør vel ikke dette med kvisen din?

Kan føre til flere kviser, arr, utvidede blodkar og større porer.

KVISEPROBLEMER: Følg disse fem rådene, så kanskje du slipper billig unna kvisekrisen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
KVISEPROBLEMER: Følg disse fem rådene, så kanskje du slipper billig unna kvisekrisen. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Kviser rammer hormonelle tenåringer, mens andre opplever kviser i voksen alder. Det kan ramme alle hudtyper, og noen får det i moderat form, mens andre blir alvorlig angrepet.

Her tar vi for oss alt fra gode hudpleieprodukter, enkle hverdagsråd for å redusere kvisene, hvilke ingredienser du bør se etter, når du bør oppsøke lege, og hva du kan spise for å bli kvitt kvisene.

Kviser og fet hud

Fet hud er hudtype du er født med og kjennetegnes ved at talgproduksjonen er for høy. Fet hud er ikke nødvendigvis synonymt med kviser, men er ekstra utsatt for urenheter. Fet hud har større porer enn de andre hudtypene, kan fort bli blank og føles gjerne «skitten».

Denne hudtypen er også mer utsatt for det som kalles svarte prikker (komedoner).

Det positive med en fet hudtype er at den er mer robust enn de andre hudtypene, og får færre rynker enn for eksempel tørr hud.

Les også: Disse kremene kan gi deg kviser

Kviser og tørr overhud

Det er ikke bare fet hud som kan få kviser. Tørr overhud er en vanlig årsak til kviser hos alle hudtyper. Alle hudtyper og hudtilstander kan få tørr overhud.

Ved tørr overhud kan underhuden overkompensere med å produsere ekstra mye talg, noe som gir urenheter. Tørr overhud kan også føre til at huden danner såkalte innkapslede komedoner, som ser ut som hvite nupper.

Fire viktige tiltak mot kviser

- Det er fire elementære tiltak som må stå på programmet for å få bukt med kviser uansett hudtype og hudtilstand, sier Ann-Kristin Stokke. Hun er utdannet hudterapeut, jobber som fagsjef i hudpleiefirmaet Tekon, og er tilknyttet International Dermal Institute i USA.

Her er hennes topp fire tiltak mot kviser.

1. Reduser talgproduksjonen

Ved å hemme overaktive talgkjertler, fjernes ikke bare bakterienes matkilde, men også fet, blank hud.

2. Fjern døde hudceller (eksfoliere)

En av årsakene til at fet hud er ekstra utsatt for akne, skyldes at døde hudceller klistrer seg på hudens overflate og nede i hårsekken (follikelen), og huden selv ikke klarer å kvitte seg med verken de døde hudcellene eller talget. Dette kan føre til at huden blir tilstoppet og gir svarte prikker og kviser. For å kontrollere denne celleopphopningen må vi stimulere den naturlige eksfolieringen på overflaten.

3. Motvirk bakterier

Ved å kontrollere bakteriene på hudens overflate og i hårsekkene, kan vi også motvirke årsaken til kviseutbrudd.

4. Motvirk betennelser

For å behandle betennelse (inflammasjon) må vi påføre anti-inflammatoriske, reparerende og fuktighetsgivende ingredienser som kan bidra til helingsprosessen og roe huden.

Dette kan du gjøre hjemme

Mindre kviseproblemer kan du klare å få orden på selv ved bruk av hjemmeprodukter. Du kan også ta kontakt med en hudterapeut som kan hjelpe deg å finne årsaken til hvorfor nettopp du får kviser.

En profesjonell hudterapeut kan gi deg råd vedrørende kjøp og bruk av hjemmeprodukter, samt gi deg salongbehandlinger med litt sterkere produkter dersom det er behov for det. Hudterapeutene kan mye om ingredienser i hudpleieprodukter, og kan dessuten hjelpe deg å navigere frem til produkter med gode ingredienser.

Les også: 25 geniale skjønnhetstips

Noen enkle hverdagsråd

Det finnes noen helt enkle råd som kan redusere kviser og urenheter. Det gjelder bare å være oppmerksom på dem. Her gir hudpleieekspertene noen gode tips.

Ikke klemme eller plukke på kvisene!

- Dårlig håndhygiene og dårlige utklemmingsteknikker, gjør at kvisene bare blir verre. Oppsøk en profesjonell hudterapeut som kan behandle huden på en hygienisk og profesjonell måte, anbefaler fagsjef i Tekon, Ann-Kristin Stokke.

Ikke svøm i klor

Stokke gjør oss også obs på det som kalles for «klorakne».

- Denne typen kviser oppstår når industrielle kjemikalier, kalt halogenerte hydrokarboner kommer i kontakt med huden. Kviseproblematikken kan forverres av hyppige turer i klorholdig bassengvann, for ikke å snakke om alle tenåringene som jobber på fastfoodrestauranter og står halve dagen med hodet over frityrgryta.

Rens huden to ganger

- Noe av det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt kvisene, er å rense huden morgen og kveld, sier hudterapeut ved Artesia, Anniken Reneflot.

Hun understreker at huden bør renses to ganger etter hverandre. Den første gangen for å fjerne makeup, forurensing og annen skitt som fester seg til huden i løpet av dagen. Den andre gangen for å rense selve huden skikkelig. Bruk et renseprodukt beregnet på din hudtype og hudtilstand.

Les også: Voksen og kvisete?

Ikke stress

Stress trigger hypofysen til å stimulere binyrene, som produserer testosteron hos kvinner og resulterer i økt talgproduksjon.

Begrense friksjon mot huden

- Unngå friksjon så godt du kan. En aknevariant kalt «acne mechanica» forårsakes nemlig av varme, «innestengt hud» og friksjon mot huden. Slik akne kan skyldes for eksempel mobiltelefonen din, klær - ofte med syntetiske fibre, skulderputer, hjelmer og luer, forteller Stokke.

Vær obs på parfyme og plast i kosmetikk og hårprodukter

- Parfyme kan forårsake kontaktreaksjoner som igjen fører til utvikling av akne, mens balsam, hårspray og hårgeléer nesten alltid inneholder plast som kan tette porene og forårsake utbrudd, sier Stokke.

Det er særlig ingrediensene PVP (i høye konsentrasjoner), CVP og copolymerer du bør være oppmerksom på.

Utbrudd i hodebunnen og på haken (vanlig hos personer som tar seg i håret og på haken) er gode indikasjoner på at hårproduktene har skylden.

Hun gjør også oppmerksom på at mange vann-, svette- og ultraholdbare produkter, samt solprodukter kan inneholde plast.

Unngå sol

- Uansett hvor mye man vrir og vender på det, sol er ikke bra for huden, uren eller ei, sier Reneflot. Soling fjerner ikke kvisene, og er en såkalt quick-fix som man får betale for senere.

Bruk riktig sminke

Har man uren hud, vil man gjerne dekke den til. Men mye sminke inneholder poretilstoppende ingredienser som gjør bare vondt verre. Bruk gjerne mineralsminke, anbefaler Reneflot.

Når bør lege kontaktes?

Dersom du har alvorlig hudproblemer, bør du kontakte lege.

Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor, anbefaler deg å kontakte lege dersom du har:

- store, dype kviser/byller

- dersom du lett får arr etter kvisene

- hvis du har prøvd reseptfri behandling i 6-8 uker uten å se bedring.

- hvis du plutselig får akneliknende problemer i voksen alder. Det finnes andre hudsykdommer som har lignende symptomer.

- kvinner som plages med kviser og har behov for prevensjon kan snakke med fastlegen sin om det er aktuelt å velge en p-pille som reduserer kviser.

Les også: Tørr og dehydrert hud?

Behandling med legemidler

De fleste behandlinger kurerer ikke akneproblemet, men holder urenhetene under kontroll. Vær derfor forberedt på at behandlingen kan gå over måneder og år, skriver Helsenett.no.

Ved siden av vanlige hudpleieprodukter, som rens, eksfoliering (peeling), fuktighet og masker kan man prøve legemiddelprodukter.

Noen av legemidlene er reseptfrie, mens andre fås på resept. Vurderer du bruk av legemidler, anbefaler vi at du snakker med en lege først, selv om middelet fås reseptfritt.

På legemiddelfronten anbefales det gjerne en kombinasjonsbehandling av produkter som er antibakterielle og komedolytiske (hindrer tilstopping av talgkanalene).

Les også: Alt om hudpleie

Komedolytiske legemidler:

Differin er et produkt med vitamin A-syren adapalen som skal redusere tilstopping av talgkjertelen. Differin anbefales som en basisbehandling ved akne. Reseptpliktig.

Vitamin A-syrepreparatet Aberela inneholder tretinoin som er effektivt mot akne, men en vanlig bivirkning er at det virker irriterende for lys, nordisk hud. Effekten av middelet reduseres ved samtidig bruk av benzoylperoxid, så dette bør unngås. Fås på resept.

Antibakterielle legemidler:

Basiron og Panoxyl inneholder benzoylperoksyd som virker antibakterielt. Begge virker irriterende på huden, og bør brukes tilvennes huden gradvis. Reseptfrie.

Dalacin inneholder klindamycin, som er et lokalt virkende antibiotikum. Virker lite irriterende på huden. Fås på resept.

Skinoren inneholder azelainsyre, og egner seg for mild til moderat akne. Azelainsyre toleres som regel godt. Fås på resept.

P-piller mot kviser

Noen kvinner får anbefalt p-piller mot uren hud. Det er særlig merket Diane som hjelper både som prevensjon og mot akne. Diane inneholder anti-androgenet cyproteronacetat i tillegg til østrogen, og det er denne ingrediensen som virker kvisehemmende. Østrogeninnholdet er tilsvarende andre p-piller, skriver Helsenett.no . P-piller fås på resept.

Hudlege Bjørn Bondevik anbefaler nesten aldri p-piller eller tetracykliner mot akne.

- Ingen av disse behandlingene gir et varig resultat når du stopper behandlingen, forteller han til Klikk.no.

Antibiotika mot kviser

Har man alvorlig akneproblemer, kan legen anbefale såkalte tetracykliner. Det er et bredspektret antibiotikum som også har betennelsesdempende virking. Ofte gis tetracyklinbehandling for kviser som langtidsbehandling. Tetracykliner er reseptbelagt.

Roaccutane

Roaccutane er det sterkeste medikamentet på markedet, og brukes kun på alvorlige tilfeller av akne som ikke har blitt bedre av andre typer behandling.

Roaccutane foreskrives kun av hudlege. Virkestoffet er isotretinoin, et stoff som likner A-vitamin, og som reduserer talgproduksjonen.

Det er risiko for en rekke alvorlige bivirkninger ved bruk av Roaccutane, som for eksempel alvorlig hodepine, depresjon, leverskade og fosterskade.

Bondevik forteller at han bruker Roaccutane på flere av sine akne-pasienter, men tilpasser dosen etter hvor alvorlig akneproblemet er. For noen pasienter holder det med tre kapser per uke, mens andre trenger tre kapsler per dag.

Les også: Slik har din hudfarge forandret seg

Kviser og kosthold

- Kosthold som inneholder karbohydrater kan gi kviser, forteller hudlege Bondevik til Klikk Mote. Han har spesialisert seg på vitamin-og mineralterapi (også kalt ortomolekylær medisin), og driver Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo .

- Forklaringen på dette ligger forenklet sagt i at karbohydrater indirekte gjør at testosteronopptaket i talgkjertlene øker, og det er ofte hormonet testosteron som hovedårsaken til akne, utbroderer hudlegen.

Den tekniske forklaringen bak dette går ut på følgende:

Sukker øker utskillelsen av hormonet insulin; insulin øker produksjonen av hormonet prostaglandin 2, som fremmer betennelsesprosesser.

Sukker øker også det såkalte steroidbindende hormon SHGB, som øker opptaket av androgener (for eksempel testosteron) i talgkjertlene og virker dermed triggende på hudens akneproduksjon og sebum.

Kosttilskudd

Dr. Bondevik anbefaler blant annet sink og A-vitamin som kosttilskudd for å få bukt med uhumskhetene.

HUDLEGE: Bjørn Bondevik er hudlege, og har spesialisert seg på vitamin-og mineralterapi mot hudproblemer. Foto: Foto: Drbondevik.no

- Sink og A-vitamin er essensielt for fet hud og akne. Det er også Omega 3,6 og 9 og antioksidanter, forteller han.

A-vitamin virker bakteriedrepende og er effektiv mot akne og urenheter. Vitamin A virker også positivt inn på celledelingen som igjen normaliserer huden. Sinken forsterker A-vitamin effekten. Sink er i tillegg med i 200 enzymprosesser i kroppen og er viktig for stoffskiftet. Antioksidanter beskytter cellene, mens Omega-fettsyrer virker betennelsesdempende samtidig som det nærer huden innenfra.

Anbefalte matvarer

Hudlegen anbefaler matvarer som for eksempel kjøtt, innmat, korn, poteter, frukt, bær, grønnsaker (spesielt gulrot og brokkoli), fet fisk, lever og egg.

Les også:

Fransk fristelse med laks

Putt en fisk i ovnen

Kilder: Ann-Kristin Stokke, Tekon. Kjersti Johansen, Dermanor, Anniken Reneflot, Artesia, Dr. Bjørn Bondevik, Helsenett.no

Denne saken ble første gang publisert 11/02 2016, og sist oppdatert 05/01 2018.

Les også