Den beste sovestillingen

Slik bør du ikke sove hvis du snorker

Se hva ekspertene sier om sovestillingen din.

PÅ RYGG: Det sies at dette skal være den beste sovestillingen.
PÅ RYGG: Det sies at dette skal være den beste sovestillingen. Foto: Linn M. Rognø.
Først publisert Sist oppdatert

Enten du foretrekker å ligge på magen, ryggen, i sideleie, oppreist eller uten pute; de fleste av oss har en favorittstilling eller to når vi skal sove om natten.

Men én spesiell stilling er bedre enn alle de andre, skal vi tro amerikanske eksperter.

Den ideelle sovestillingen

Foretrekker du å sove på ryggen? Da får du en god nyhet her:

Steven Diamant, en amerikansk kiropraktor, og Eric Olson, lege og søvnekspert ved Mayo Clinic Center for Sleep Medicine i Rochester, Minnesota, hevder at dette er den beste stillingen man kan sove i.

Det er CNN som tidligere har snakket med ekspertene som mener at en nøytral og utstrakt stilling når man sover på rygg, gjør at ryggsøylen, nakken og hodet blir minst utsatt for smertefulle trykkbelastninger.

I tillegg mener kiropraktoren og søvneksperten at muligheten for sure oppstøt reduseres fordi hodet gjerne ligger litt høyere enn resten av kroppen.

De hevder også at ryggsoving kan være gunstig mot rynker fordi man puster helt fritt og fordi ansiktet ikke ligger i press.

Ikke nødvendigvis positivt

Men, ryggsoving er ikke bra for mennesker som sliter med snorking, innrømmer ekspertene.

Morten Engstrøm, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin ved NTNU, forsker blant annet på søvn, migrene, hodepine.

Han kan fortelle at det ikke nødvendigvis er bare positivt å sove på rygg.

- Hos voksne og eldre er soving i ryggleie ofte assosiert med økt hyppighet av episoder med redusert respirasjon under søvn, sier Engstrøm.

Dette er på grunn av at tungen kommer lenger bakover og tetter luftveiene, og det kan også forårsake søvnapne, ifølge forskeren.

Unngå å bøye armer og ben

Engstrøm understreker samtidig at siden folk er forskjellige, og er i ulik form, er det neppe slik at "one size fits all".

- Men, det er uansett viktig å finne en komfortabel og rimelig utrettet stilling. Jeg anbefaler ikke å ligge med veldig bøyde armer og ben over lang tid, sier han.

Har du en tendens til å legge deg sånn, anbefaler han deg å bytte stilling og eventuelt bare ha armer og ben i en lett bøy dersom du foretrekker å ligge på den måten.

Ugunstig med flere puter

Ifølge de amerikanske ekspertene, er en god og myk pute noe som kan virke positivt på nattesøvnen, da hodet ditt får støtte uten å bli presset høyt opp.

Engstrøm støtter dette.

- En kraftig knekk i nakken på grunn av flere puter under hodet er neppe gunstig, sier han.

Men her er det selvsagt forskjell fra person til person med tanke på for eksempel helsetilstanden til hver enkelt.

- Lungesyke ønsker for eksempel ofte mer oppreist stilling med flere puter under overkroppen for å lette pustearbeidet, sier Engstrøm videre.

Kroppen tilpasser seg

Manuellterapeut Gustav Bjørke mener at å koble symptomer mot spesielle liggestillinger, er å etablere tvilsomme sammenhenger som det er lite dokumentasjon for.

- Min holdning til problemstillingen er at kroppen er robust. Kroppen er også tilpasningsdyktig, sier Bjørke.

Han mener at faren ved å anbefale eller fraråde enkelte sovestillinger er at man skaper frykt for visse liggestillinger.

- Dette er noe som kan bidra til å skape en lavere terskel for å utvikle plager, avslutter Bjørke.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.