Stressmestring:
Slik stresser hun ned
Anbjørg Sætre Håtun gir deg sine beste tips for en roligere hverdag.
Anbjørg Sætre Håtun
Navn: Anbjørg Sætre Håtun.
Yrke: Journalist, foredragsholder og forfatter.
Alder: 38
Aktuell: Er programleder i Det blir bedre på TV3.
- Noe av det viktigste jeg har lært, er å porsjonere ut kreftene og ikke overskride energikontoen min, sier Anbjørg Sætre Håtun.
Programleder for programmet Det blir bedre på TV3 har tidligere i år gitt ut boka Stressmestrer. Her byr hun på helt konkrete antistressråd hentet fra anerkjente forfattere innen temaet, i tillegg til erfaringer fra sitt eget liv.
Sykdom og utmattelse
Anbjørg vet hva hun skriver om. Den populære programlederen fikk diagnosen brystkreft i 2004.
Hun ble erklært symptomfri et snaut år senere, men endte opp med post-cancer fatigue, en utmattelsestilstand som kan følge alvorlig sykdom.
l flere år var livet hennes satt på vent.
Slått ut etter langvarig behandling, mye stress og usikkerhet, lå Anbjørg til sengs, men hun stresset like fullt videre med katastrofetanker.
- Noe av det jeg var mest bekymret for da jeg lå der helt utmattet, var hvordan det skulle gå med jobben og karrieren min. Vi lever jo i et konkurransesamfunn hvor det forventes at vi leverer. Plutselig var jeg ikke i stand til å levere noe som helst. Jeg var faktisk mer bekymret for dette enn jeg var for å dø, forteller hun.
Liv i sakte film
Anbjørg har brukt mange av teknikkene i boka på sitt eget liv. Men hun stresser fortsatt. Forskjellen i dag er bare at hun er mer bevisst på det.
Hun stresser når hun har mye å gjøre. Tankene floker seg, tiden går og hun greier ikke være effektiv.
- Da kan jeg for eksempel begynne å gjøre tingene veeeldig sakte. Å bevege seg i slow motion når man føler at man er propell, skal være en fin måte å roe seg ned på, mener Anbjørg.
Stress og overlevelse:
Forfatteren drar gjerne en parallell mellom for- og nåtid når det gjelder stress:
Anbjørgs tre beste råd mot stress:
1) Svar aldri JA på automatikken. Svar heller: Oi! Så hyggelig å bli spurt! Det skal jeg tenke på. Og så kommer jeg tilbake til deg!
2) Gjør aktiviteten i slow motion. Det er det motsatte av multitasking hvor alt gjøres på en gang. Når du skal legge deg om kvelden: Puss tennene langsomt til pulsen går så sakte at du kan snuble i den.
3) Si ja til kroppskontakt! Gi en kos, få en klem. Det senker produksjonen av stresshormoner og er min yndlingsteknikk.
- Når vi som steinaldermennesker befant oss i akutt fare, for eksempel ved at vi måtte løpe fra et farlig dyr, var det helt genialt at kroppen produserte stresshormonene kortisol og adrenalin. Slik fikk vi ekstra krefter til å mobilisere til flukt eller kamp. Og når faren var over, slappet vi av.
I dag reagerer kroppen vår på samme måte, men vi kan ikke drepe rentestigningen eller løpe fra sjefen.
Som et resultat av dagens moderne stresspåkjenninger blir kroppen stående i vedvarende stressmodus uten at vi får demobilisert.
- I verste fall gjør stress oss syke, sier Anbjørg.
Katastrofetanker
Anbjørg har sine egne demoner, nemlig katastrofetankene.
Når de dukker opp, ofte om natten, bruker hun positiv visualisering. Anbjørg ser for seg den perfekte helsen og det perfekte foredraget. Eller at hun ligger på en myk dyne, på en eng full av blomster og stryker på en kattunge.
- Eller jeg får mannen min til å stryke meg over ryggen. Det er det aller beste. Det sorterer under kos og kroppskontakt. Det finnes ikke noe bedre, sier Anbjørg
Takknemlighetsmedisinen
Anbjørg er gift med musiker og entertainer Jon Andreas Håtun, bedre kjent som Jono El Grande. Sammen med sin kone er han kjent for høy kjendisfaktor og celeber omgangskrets som blant andre inneholder Ari Behn og prinsesse Märtha Louise.
- Mange tror at vi lever et luksusliv med gaver som drysser ned over hodene våre bare fordi vi er kjent. Det er veldig feil, sier Anbjørg ettertenksomt.
Og dermed er vi over på noe av det aller beste middelet mot stress, og noe som alltid er innen alles rekkevidde, nemlig takknemlighet. Fokus på det man har i stedet for det alle andre har.
De små, store ting
- Jeg er selvutnevnt kjærlighetsgudinne i mitt eget liv. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å våkne hver morgen med mannen jeg elsker, under lysekronen i krystall som henger over sengen, og se rett inn i det forgylte rokokkospeilet vi har arvet etter mormoren til Jon, sier Anbjørg.
- Jeg kan også stresse over omstendigheter i livet mitt, for eksempel at kroppen forandrer seg med årene, men jeg blir ikke værende i dette stresset lenge, sier Anbjørg.
Lykken i en toroms
- Jeg er gift med verdens skjønneste mann. Vi bruker ikke så mange penger på materielle goder. Vi bor i en toroms leilighet, har ikke bil og slett ikke hytte. Derimot bruker vi penger på fine opplevelser. Vi reiser, går i teater og spiser middag med gode venner, forteller Anbjørg.
I valget mellom en tur på treningsstudio eller i Operaen sammen, vinner sistnevnte aktivitet.
- Å kose seg og nyte livet er den beste måten å bli glad på. Dyrker du gleden og kjærligheten, er du nesten ikke i stand til å bli stresset, avslutter Anbjørg Sætre Håtun.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Overgangsalderen kan starte allerede i 30-årene
Denne saken ble første gang publisert 25/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.