Hørselskader
Du skrur vel ikke opp lyden hvis det er mye støy rundt deg?
Så skadelig er det å høre på musikk dagen lang.
For mange er ørepropper nærmest blitt en del av antrekket, og du er langt fra alene hvis musikken følger deg både til og fra jobb eller skole.
På jobben syns du kanskje også det er fint å ha på radioen eller musikk mens du arbeider, men for ørene dine er det ikke sikkert dette oppleves som like fint.
Særlig gjelder det hvis du skrur lyden litt ekstra høyt opp for å stenge andre lyder ute.
Lydtrykket gir skade
– Det er vanskelig å si noe konkret om hvor høy musikk det er greit å ha på øret uten at det medfører risiko for skade. Arbeidsmiljøloven sier imidlertid 85 desibel i løpet av en arbeidsdag, sier audiograf Håvard Ottemo Paulsen.
Han er leder i Norsk Audiografforbund.
Det er ifølge Paulsen selve lydtrykket som gir skade.
– Lyd forplanter seg imidlertid også via hodeskallen, så i ekstreme miljøer gir faktisk ikke vanlig hørselsvern adekvat beskyttelse, sier han.
Velg riktig
Valg av hodetelefoner kan ha en viss betydning for fremtiden til hørselen din.
– Det som utgjør størst forskjell er hvor mye hodetelefonene eller ørepluggene stenger ute lydene rundt deg. Jo mer støy de slipper inn, jo mer vil du øke lydtrykket for å høre det du vil høre, sier han.
Hodetelefoner med eliminering av støy er derfor å anbefale.
– Det er videre viktig å la ørene hvile. All belastning på kroppen tilsier jo at du bør hvile, så dette er likt enten du tar en lang løpetur eller utsetter ørene for støy, sier Paulsen.
Tilpass hviletiden etter belastningen, og husk at belastningen ikke måles i tid, men i intensitet.
Husk å hvile
– Det er dessverre ikke gode nok retningslinjer for dette med støy og hørsel. Vi har kun arbeidsmiljøloven, som er temmelig grov. Basert på loven kan vi likevel si at enkelte lydavspillere på maks nivå i løpet av få minutter har gitt deg dagens tillatte belastning, sier han.
Hviletiden bør da være 24 timer.
– Pausene bruker kroppen til å kvitte seg med slagg. Gjør du ikke dette over lang tid, til tross for at du utsettes for en skadelig støydose, sier det seg selv at stoffene kan påføre skade, sier Paulsen.
Musikk i øret
– Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått alarm om at 1,1 milliard unge mennesker står i fare for å få hørselskader som følge av høy musikk rett i øret, sier forbundsleder i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), Morten Buan.
Han forteller at WHO peker på både konserter, diskoteker, barer, idrettsarrangementer og treningssentre som kilder til støy.
– I tillegg kommer økende bruk av TV- og dataspill, ofte på høy lyd, og musikkspillere som gir deg musikk på øret konstant, sier han.
Inn i folkehelseundersøkelsen
Ifølge Buan har så mange som 750.000 nordmenn øresus eller tinnitus i moderat eller plagsom form, og for 85.000 nordmenn er plagene av invalidiserende grad.
Han mener derfor det er på høy tid at også norske myndigheter tar tinnitus og hørselsskader på alvor.
Last ned lyden av tinnitus her.
– I Norge bruker vi fortsatt over 20 år gamle tall, og disse tallene gir ingen indikasjon på en sammenheng mellom fritidsstøy og hørselsskader, sier han.
Buan mener det er lite tvil om at det finnes en sammenheng mellom fritidsstøy, som regel høy musikk, og tinnitus, og HLF jobber nå for å få hørsel inn i den store folkehelseundersøkelsen for 2017.
Fortsatt mangler imidlertid to millioner kroner før finansieringen er på plass.
Hvor ofte og hvor lenge?
Heldigvis er det mye hver enkelt av oss kan gjøre for å bedre situasjonen.
– Først og fremst er det viktig å ikke stå helt inntil høyttalere, for avstand fra lydkilden er viktig. Deretter handler det om at du bruker ørepropper som du får festet skikkelig når du for eksempel er på konsert, sier han.
Skumpropper beskytter ifølge Buan godt, men de fordreier lyden litt.
De som er spesielt opptatt av god lyd og musikk bør derfor investere i et par proffe ørepropper i juletrefasong, da disse demper lyden renere, eller formstøpte ørepropper.
– Det er også viktig å huske å ta pauser, og dette gjelder all musikk og høy lyd. Her er det nemlig ikke slik som med røyking, at det er farlig fra første trekk. Det handler om hvor ofte og hvor lenge du utsetter deg for høy lyd. Hvis øret aldri får hvile, er du i faresonen, sier Buan.
Oppsøk legen
Det å gå rundt med musikk rett på øret store deler av dagen, utgjør dermed en stor trussel mot hørselen.
– Det er et godt råd å alltid holde lyden innenfor en grense på 85 desibel og å maksimalt lytte sammenhengende i en time, sier han.
Og hvis du mistenker at du har fått en hørselskade, bør du ifølge Buan oppsøke fastlegen og be om en henvisning til øre-nese-halsspesialist.
Han etterlyser en kompetanseheving hos primærlegestanden når det gjelder tinnitus.
– Det er veldig viktig at primærlegene er orientert om hva dette er, understreker han.
Vil du følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!
Denne saken ble første gang publisert 08/09 2016, og sist oppdatert 16/06 2017.