Hvordan fullføre nyttårsforsettene

Du bør ha en kriseplan klar

Slik holder fullfører du nyttårsforsettene dine.

MOTIVERT: Det hjelper lite med medlemskap på treningssenteret hvis du ikke er motivert til å trene.
MOTIVERT: Det hjelper lite med medlemskap på treningssenteret hvis du ikke er motivert til å trene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Du er ikke alene om du gang på gang bryter dine egne løfter til deg selv.

Nyttårsforsetter om mer trening, mindre godteri og sunnere livsstil repeteres for mange av oss år etter år, og det er like deprimerende hver gang du sprekker.

Så hva skal egentlig til for å klare å holde på forsettene denne gangen?

Hva er motivasjonen?

- For at du skal klare å holde på forsettene dine, er det nødvendig å ha en dypere forståelse for hvorfor dette er viktig for deg. Motivasjonen for å slanke seg går for eksempel for mange litt opp og ned, og derfor ender det ofte med at de sprekker, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Vil du slanke deg for å se penere ut, fordi det er nødvendig for å få bedre helse eller er det noe annet som har større betydning for deg?

Bestem deg

Uansett hva du bestemmer deg for å endre, trenger du altså en virkelig dyp forståelse for hvorfor du skal gjennomføre dette for at du ikke skal sprekke.

- Og så venter du til du virkelig har bestemt deg. Selvfølelsen kan jo få seg en alvorlig knekk hvis du bryter midt i slankekuren eller avslutter treningsopplegget ditt gang på gang, sier Nordhelle.

Hun legger til at hun selv ikke er noen tilhenger av slankekurer, og mener det er en langt bedre løsning å foreta mer permanente livsstilsendringer som å justere kostholdet.

Finn årsaken

Psykologen sier videre at det også er viktig å finne årsaken til problemet ditt.

- Det er nemlig noe som ligger bak hvis du gang på gang spiser for mye eller sitter for mye i ro, og du kan ikke løse problemet før du finner ut hva dette dreier seg om, sier hun.

For å komme til bunns i årsaken til at du lever som du gjør, er du nødt til å ha jevnlige stille stunder med deg selv.

Stunder der du går inn i deg selv helt uten forstyrrelser som TV, iPad og mobiltelefon.

- For å bli kjent med deg selv, må du jo være sammen med deg selv. Gå turer alene i naturen eller sitt i ro med lukkede øyne og la svarene komme fram fra underbevisstheten din. Først da kan du finne løsningen og nå målet ditt, sier hun.

Ha tro på deg selv

- Når du setter deg et treningsmål, er det viktig at du har eierskap til målet og at du ønsker å nå det, sier personlig trener hos Gympartner Elisabeth Hauglum.

Du må dessuten selv tro at du skal klare å nå målet, for uten den troen blir veien mye tyngre.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Sjansen er også stor for at du ikke kommer i mål i det hele tatt.

- Se for deg følelsen av å nå målet ditt og mestringsfølelsen du vil få. Ha troen på deg selv, sier hun.

Lag en plan

Start alltid den nye treningsplanen eller livsstilsomleggingen med nøye planlegging.

- Tenk gjennom hva som kan gå galt og lag en plan for hvordan du skal håndtere disse situasjonene. Noen syns for eksempel det er vanskelig å si nei til servering når de er borte hos andre, men når du er på besøk, regner jeg med at de du er hos respekterer deg og dine valg. Da bør det jo ikke ha noe å si om du sier nei takk til kaker, sier hun.

Sett deg også delmål og legg inn noen premier når du når disse.

Det kan for eksempel være en ny treningstopp, en middag ute eller litt velvære.

Ikke kjeft på deg selv

- Om du likevel skulle falle av opplegget ditt, skal du ikke tenke at alt er bortkastet og gi opp. Hvis du har en dag, eller kanskje en hel uke, da ting ikke går etter planen, skal du legge det bak deg og starte på nytt, sier Hauglum.

Det kommer nemlig ikke noe godt ut av at du kjefter på deg selv og snakker deg selv ned.

Får du dårlig samvittighet over den sjokoladebiten du ikke skulle ta, stopper du rett og slett der og ikke spiser hele platen.

- Hvis du faller av treningsopplegget, kan du for eksempel få hjelp av en personlig trener eller inngå en avtale med enn venn. Det er mange ganger vi bare trenger å lufte tankene litt og få en positiv tilbakemelding og oppbakking for å komme på rett spor igjen, sier hun.

Vær realistisk

Tenk også gjennom hva som er realistisk for deg.
Det er deg som kjenner deg selv best, så du må finne ut hvor mye tid du kan prioritere på trening.

- Ut fra det kan du sette deg et mål om antall økter i uken. Det er heller ikke noe som tilsier at du må på treningssenter for å trene styrke eller kondisjon. Finn ut hva som passer deg best og hva du vet er gjennomførbart, sier hun.

Noen trives best med å trene hjemme, mens andre vil trene sammen med andre.

To dager er flott

Det å være i hverdagsaktivitet kan også gjerne være en del av målet.

- Hvis du for eksempel sykler eller går til jobben, utgjør dette mye i totalen, sier hun.

Sett deg så i tillegg som mål at du skal trene to dager i uken og la den tredje dagen være bonus.

- Det er bedre enn å sette deg tre dager som mål og så vidt komme deg heseblesende gjennom disse dagene. Da blir det ingen positiv opplevelse med treningen, og det er lettere å gi opp, sier hun.

Finn den indre motivasjonen

Selve motivasjonen kommer ifølge Nordhelle i typer  – indre- og ytre motivasjon.

Den ytre kan for eksempel dreie seg om at du vet at kjæresten din foretrekker at du er tynn eller at du selv liker å se et slankt speilbilde.

- For noen er ytre motivasjon nok, men ofte trenger du også en indre motivasjonen som sier at dette virkelig er viktig for deg. Det er da selvkontakten er sterkest, og du kommer deg lettere på rett spor. Husk at når endringene er blitt en vane, koster det lite å holde på dem, sier hun.