Drømmer

Dette styrer drømmene dine

Mageleie kan gi våte drømmer, og ekle lukter mareritt.

DRØMMESTILLING: Det høres kanskje rart ut, men hvordan du ligger mens du sover har faktisk betydning for hva du drømmer.
DRØMMESTILLING: Det høres kanskje rart ut, men hvordan du ligger mens du sover har faktisk betydning for hva du drømmer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Du har sikkert opplevd at du tar med deg opplevelser fra hverdagen inn i drømmeland.

Folk du kjenner dukker opp, gjerne i de mest forunderlige situasjoner, og festen med vennegjengen gjentas om natten, kanskje med en litt spesiell vri.

- Drømmer er ikke fantasi, sier psykolog Grethe Nordhelle.

- Drømmer virker både ulogiske og usammenhengende når du tenker gjennom dem i våken tilstand, men kan du litt om drømmenes symbolikk, vil du lettere kunne forstå hva underbevisstheten forsøker å fortelle ditt bevisste jeg.

Gjenopplever følelsene i drømmene

Ifølge psykolog Roar Fosse har det lenge vært kjent at dagsrester preger drømmene våre.

Dette ble påpekt allerede av Freud.

- Jeg gjennomførte en studie for noen år siden der dette ble bekreftet. Personer, temaer man er opptatt av, ting man har gjort, samt sterke følelser kommer gjerne tilbake til oss i drømmene, sier Fosse.

En ny vri

Han legger til at slike opplevelser likevel ofte fremkommer på andre måter i drømmene enn det man opplevde på dagtid.

- Situasjonen det utspiller seg i er kanskje annerledes, og det er gjerne andre personer til stede. Dagsrester blander seg også med eldre erfaringer, og de nylige erfaringene kan sies å settes sammen på nye måter i drømmene, sier han.

Han forteller at hjernen i denne sammenheng gjerne ses på som hyperassosiativ.

Det betyr at hvis vi for eksempel har hatt en spesiell type erfaring koblet til en bestemt type følelse, assosierer hjernen dette med tidligere erfaringer som likner og limer det hele sammen i drømmen.

Traumer gir mareritt

- Hvis vi for eksempel har en sterk opplevelse med en partner på dagtid, så kan dette utspille seg som en liknende erfaring i drømmen, men så er det i stedet en tidligere partner som trer inn i drømmen, sier Fosse.

Sterke følelser og erfaringer preger ifølge Fosse drømmene aller tydeligst etter stress og traumer.

- Mest uttalt er dette etter livstruende traumer som fører an til problemer som posttraumatisk stressforstyrrelse. Da kan drømmene gjenspeile dette over lengre tid, gjerne med gjentatte drømmer om traumeerfaringene, sier han.

ERFARINGER: Hvis du har en sterk opplevelse med partneren på dagtid, kan dette utspille seg som en liknende erfaring i drømmen.
ERFARINGER: Hvis du har en sterk opplevelse med partneren på dagtid, kan dette utspille seg som en liknende erfaring i drømmen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Komplekse drømmer

Bøker om drømmetolking legger ofte vekt på drømmenes symboler, som at vann symboliserer følelser. Men det er mer komplekst enn som så.

- Det er følelsen du skal fokusere på, det er den som forteller deg noe. Katter kan for eksempel symbolisere ulike ting for ulike mennesker, sier psykoterapeut Astri Hognestad.

Sterke følelser er imidlertid ikke det eneste som påvirker innholdet i drømmene dine.

Her er seks andre faktorer som får betydning for hva du opplever i drømmeland:

1. Det du hører

Det er ikke uvanlig at lyder fra den virkelige verden sniker seg inn i drømmeverdenen din.

- Et vanlig eksempel er at når vekkerklokken ringer, så kan vi drømme at det er en telefon eller noe annet som ringer, sier professor ved Det psykologiske fakultetet ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen.

For deg som vil påvirke og forsøke å skape dine egne drømmer, finnes det faktisk en app som skal kunne hjelpe deg med dette. Nettopp ved hjelp av lyder.

Før du legger deg, plotter du inn hva du vil oppleve i drømmen din. Kunne det kanskje friste med en tur på stranden, en rolig dag i hagen eller hva med å fly?

Når appen Dream:ON for iPhone registrerer at du drømmer, spiller den lyder som er designet for å skape din egen ønskedrøm.

2. Hvordan du sover

Det høres kanskje rart ut, men hvordan du ligger mens du sover har faktisk betydning for hva du drømmer.

- Også sovestillingen kan påvirke drømmer. Undersøkelser indikerer for eksempel at mageleie i større grad gir drømmeinnhold som er relatert til sex. Også drømmer der man blir forfulgt, bundet eller låst fast oppstår oftere i denne posisjonen, sier Pallesen.

Antageligvis skyldes dette at det er tyngre å puste med hodet ned.

3. Hvordan du har det

Din mentale tilstand har også betydning for hvilket innhold drømmene dine får.

Ifølge Lauri Loewenberg, drømmeekspert og medlem at International Association for the Study of Dreams, kan for eksempel det å være deprimert påvirke fargene i drømmene dine.

Bildene du ser i løpet av natten kan da vises i svart-hvitt, gråfarger eller svært duse farger.

Loewenberg mener også at været i drømmene dine har sammenheng med din mentale helse.

- Angst fører til tornadoer, ro i sinnet gir solskinnsdager mens depresjon og tristhet gir regn i drømmene, sier hun til den amerikanske nettavisen Huffingtonpost.

- Undersøkelser vider også at personer med dårlig mental helse oftere enn andre rapporterer at de har mareritt, sier Pallesen.

Usikker på din egen mentale helse? Sjekk her om du trenger psykolog.

4. Det å slutte med noe

Forfølger sigarettene deg i drømmen etter røykeslutt, og drømmer du om store burgere når du er på slankekur?

- Undersøkelser viser at vi ofte drømmer om ting som betyr noe for oss, ting vi tenker mye på eller ting vi nylig har opplevd. Det er derfor logisk at ting vi slutter med også bygges inn i drømmene våre, sier Pallesen.

5. Det du føler

SEKSUELLE DRØMMER: Sover du på magen, er det større sjanse for at du drømmer om sex.
SEKSUELLE DRØMMER: Sover du på magen, er det større sjanse for at du drømmer om sex. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Også det du føler på kroppen mens du sover, kan påvirke hvilken vending drømmen din tar.

- I en undersøkelse sprayet forsøkslederne personer som var i drømmesøvn med vann fra en sprayflaske. Etter at de våknet, var det flere som fortalte at de drømte at de dusjet eller at det regnet. Dette er et tydelig bevis på at vi noen ganger innlemmer ytre stimuli i drømmene, sier Pallesen.

6. Det du lukter

I en liten, tysk studie ble det tilført enten roseduft og lukten av råtne egg til rommene der forsøkspersonene sov.

Da personene våknet, ble de spurt hva de hadde drømt, og det viste seg at lukten av roser ga gode drømmer mens lukten av råtne egg ga negative drømmeopplevelser.

Les også:

Slik tyder du drømmene dine

Fem tegn på at du får for lite søvn

13 tegn på bipolar lidelse