Forskjell på menn og kvinner
Derfor blir kvinner fortere fulle
Kvinner tåler mindre alkohol enn menn. Og det er ikke bare fordi de veier mindre.

En ekte gentleman drikker den største delen av vinflasken selv. Kvinner påvirkes nemlig annerledes av alkohol enn menn.
- En galant mann, som går ut med kjæresten sin, drikker to tredjedeler av vinflasken selv. Han deler heller ikke en six pack med øl likt med kjæresten, sier Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene.
Det er nemlig et faktum at jenter både blir fortere og lengre fulle enn gutta gjør, dersom de inntar samme mengde alkohol.
Brytes ned
Den viktigste, og mest innlysende, årsaken til at kvinner blir fortere fulle enn menn, er at de vanligvis har mindre kropper. Men det er to grunner til:
For det første har menn mer vann i kroppen.
- Kvinner har mer fett, og alkoholen trenger vann å blandes ut i. Siden alkoholen har mindre vann å blande seg ut i i kvinnekroppen, tåler vi mindre, sier Kari Lossius.
Hun forteller videre at menn også har et enzym i magesekken som gjør at alkohol brytes ned der i tillegg til leveren. Kvinner har ikke dette enzymet, så her brytes alt ned i leveren.
Dårlig likestilling
- På dette området har likestillingen dessverre ikke kommet så langt, sier hun.
Kvinner må pent akseptere at de tåler mindre, og dette er ekstra vanskelig i dag som likestillingen ellers er kommet så langt her i landet.
Ifølge Lossius er det nemlig den som må ta skylden for at kvinners alkoholforbruk har økt så kraftig som den har de siste tiårene.
Lever som menn
- Kvinner har fått ledende stillinger, vi deltar på kurs og konferanser, vi har egen økonomi og lever i større grad slik menn gjør. Dette innebærer at vi også tar over vanene til menn, og da er det ikke så rart at vi også tar del i drikkekulturen, sier Lossius.
I land der likestillingen ikke har nådd så langt, ser man et helt annet drikkemønster og langt flere avholdspersoner i den kvinnelige befolkningen enn her.
Alkoholsoner
For det å være avholdsperson i Norge krever sin mann - eller kvinne. Mens kvinner før i tiden nesten utelukkende ferdes i alkoholfrie soner, er det helt annerledes i dag.
- Nå drikker man vin med venninner, samboer og på kurs med jobben, og det finnes knapt en alkoholfri sone igjen, sier Lossius.
Bevisst forhold
Heldigvis er det likevel de færreste av oss som overdriver alkoholforbruket og som ender opp med skader. Så lenge du har et bevisst forhold til alkoholforbruket ditt og ikke forsøker å overgå gutta går det bra.
- Et glass vin om dagen for kvinner og to for menn er helt safe. For å få langvarige skader må det vanligvis relativt store mengder og langvarig bruk til, sier Lossius.
Indirekte skader
- Blant kvinner i Norge er heller ikke alkoholskader som er det største problemet. Det største problemet er fylla og skader man får i rus, sier Lossius.
Det kan dreie seg om fallskader, voldtekter, uønskede graviditeter og kjønnssykdommer.
- Jeg vil anbefale at man passer litt på hverandre når man er ute. Vær oppmerksom hvis venninnen eller kjæresten din blir for beruset, sier hun.
Menn oftere avhengig
Og når det gjelder avhengighet, er det faktisk ingen forskning som tyder på at kvinner er mer utsatt enn menn.

- Det er tross alt langt flere menn enn kvinner som er avhengige av alkohol. Men ut fra undersøkelser kan det synes som kvinners overgang fra noe misbruk til avhengighet kan gå fortere enn for menn, sier professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo Edle Ravndal.
Disse funnene stammer ifølge Ravndal hyppigst fra kliniske studier, og ikke fra store befolkningsstudier av normalpopulasjonen. Det kan derfor være andre årsaker til funnene.
Stemples oftere
- Kvinner får ikke nødvendigvis større skader enn menn av høyt alkoholforbruk, men de blir mer stigmatisert, stemplet og sett ned på enn menn. Dette kan igjen forsterke en allerede negativ utvikling med tanke på forbruk. Ulykker, skader, vold og antall tapte leveår i forbindelse med bruk av alkohol inntrer imidlertid langt hyppigere hos menn enn hos kvinner, sier Ravndal.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
LES OGSÅ:
Test deg selv: Har du et alkoholproblem?