Alkohol i ferien

Vet du hvor mye som er for mye?

Alkohol kan skade helsen din på mer enn én måte.

ALKOHOL OM SOMMEREN: Mange av oss drikker mer om sommeren, men det kan påvirke både vekt og helse.
ALKOHOL OM SOMMEREN: Mange av oss drikker mer om sommeren, men det kan påvirke både vekt og helse. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

- Mange forbinder det å ha ferie og slappe av med alkohol. Det er lett for at vi drikker mer når vi har fri og ikke har like mange forpliktelser som vi kanskje har i hverdagen. Du trenger for eksempel ikke å stå opp tidlig for å gå på jobb eller være kjørbar fordi barn skal fraktes til skolen eller aktiviteter.

Det sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til, en kampanjeorganisasjon som arbeider for alkoholfrie soner.

Det er slett ikke uvanlig at vi drikker mer når vi har ferie og fri, noe også salgstall fra Vinmonopolet tyder på.

- Tallene viser at nordmenn kjøper mer alkohol, og dermed trolig drikker mer i forbindelse med ferie enn ellers i året. Desember er den måneden nordmenn kjøper mest alkohol, etterfulgt av juli, forteller Hilde Skyvulstad, lege og fungerende avdelingsdirektør i Folkehelsedivisjonen, Helsedirektoratet.

Nei, du kan ikke spare ukeskvoten til én dag

Men hvor mye anbefales det at vi drikker? Og hvilke konsekvenser kan det ha at vi drikker mer i ferien?

Er du i tvil om du kanskje kan ha et alkoholproblem, kan du ta testen her.

Randen mener det ikke finnes noe sikkert svar på når drikking helt klart medfører helserisiko. 

Det handler om at selv litt alkohol kan øke risikoen for en del sykdommer, og det er veldig forskjellig hvordan hver enkelt av oss reagerer på alkohol.

- Flere lands helsemyndigheter gir restriktive anbefalinger, 1 og 2 alkoholenheter per dag for henholdsvis kvinner og menn, nettopp for å minimere risiko og tydeliggjøre helserisikoen, sier hun.

Ifølge Randen har WHO tidligere definert at hvis kvinner drikker så mye som 14 alkoholenheter per uke, og menn så mye som 21 enheter, er alkoholforbruket helt klart skadelig høyt.

- Men disse retningslinjene kan ikke tolkes som en anbefaling om hva som er innafor, men snarere en beskjed om at så høyt forbruk bør man i hvert fall ikke ha, sier hun.

Det er også slik at stordrikking, såkalt «binge-drinking» der du drikker minst fem alkoholenheter i løpet av en fest, øker både ulykkesrisiko og helsefare.

- Det er altså ikke riktig å tenke at det finnes en slags anbefalt ukeskvote du kan spare til helgen, for slik å gå klar av helserisikoen knyttet til alkohol, dessverre, sier Randen.

Kaloriinnhold i alkohol

Alkohol inneholder ganske mange kalorier, og det er nesten like mange kalorier per gram alkohol som det er per gram fett, og nesten dobbelt så mye som i sukker.

Kaloriinnhold i alkohol

​Likør, 35 vol-% alkohol: 125 kcal.

​Brennevin, 40 vol-% alkohol: 98 kcal.

​Vin, rød, 12 vol-% alkohol : 93 kcal.

​Vin, hvit, tørr, 12 vol-% alkohol: 85 kcal.

​Cider, 4,5 vol-% alkohol: 195 kcal.

​Øl, 4,7 vol-% alkohol: 135 kcal.

​Øl, alkoholfritt: 79 kcal.

Husk at det ikke bare er selve alkoholen (etanol) som har betydning for kaloriinnholdet, også hva som er i drikken ellers kan inneholde mange kalorier.

Kilde: Helsenorge.no og Matvaretabellen

- I tillegg er kaloriene i alkohol såkalt «tomme kalorier», uten noen næringsstoffer som kommer kroppen til nytte. Når du har drukket, jobber leveren med å bli kvitt alkoholen, og dermed forbrennes alkoholen før karbohydrater, fett og proteiner – som på en måte blir satt på vent, forteller Randen.

Ønsker du med andre ord å holde vekta i sommer, bør du tenke over alkoholinntaket ditt.

- I varmen anbefaler vi vann som tørstedrikk – vanlig vann dekker væskebehovet uten å bidra med unødvendige kalorier, sier Skyvulstad.

Høy alkoholprosent gir flere kalorier, og ofte blandes alkohol med annen kaloririk drikke, så det kan være smart å gå for drikkevarer som kan erstattes av tilsvarende med mindre alkohol.

- Som for eksempel vin med lavere alkoholinntak og lettøl. Lettøl har for eksempel nesten halvparten av kaloriene som vanlig pils, tipser Skyvulstad.

- For å holde vekten er det viktig å ha en god balanse mellom hvor mye du spiser og drikker og hvor mye du beveger deg. Vi anbefaler variert kost, og minimum tretti minutter aktiviteten om dagen. Sommeren er en fin tid for lek og aktivitet, legger hun til.

Dette skjer i kroppen når du drikker

Ganske raskt etter du har drukket alkohol, kan du merke alkoholens effekt på hjernen. Mange tror at alkohol har en oppkvikkende effekt, men faktisk er det som skjer at du bedøves.

- Den første avslappende følelsen du kan få av en øl eller et glass vin skyldes umiddelbare kjemiske forandringene som skjer i hjernens nerveceller, sier Randen og fortsetter:

- Siden det er hjernens hemmende funksjoner som bedøves først, føler du deg lett til sinns, impulsiv og du tenker ikke på konsekvenser. Etter hvert som du drikker mer, påvirkes de delene av hjernen som styrer følelser og koordinasjon.

Humøret forandres, dømmekraften og evnen til å konsentrere seg og å huske svekkes. Og man tar større sjanser enn ellers.

- Drikker du mer, blir balansen dårligere og bevegelsene ukoordinerte. Ved enda høyere promille blir hjernen ytterligere bedøvd, og du faller lett i søvn.

Drikker du på tom mage, blir alkoholen tatt opp raskere, og konsentrasjonen av alkohol i blodet blir større.

- Alkohol kan også påvirke effekten av en rekke legemidler og rusmidler, og hvordan kroppen reagerer på disse, sier Skyvulstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UNNGÅ Å BLI MER SLITEN: - Du fortjener også å føle deg uthvilt og oppladet etter en lang ferie, og derfor er det lurt å ikke drikke så mye at du ender opp med å føle seg bare mer sliten, sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til.
UNNGÅ Å BLI MER SLITEN: - Du fortjener også å føle deg uthvilt og oppladet etter en lang ferie, og derfor er det lurt å ikke drikke så mye at du ender opp med å føle seg bare mer sliten, sier Kari Randen, daglig leder i Av-og-til. Foto: FOTO: Colourbox

Bruk alkovett i ferien

Ifølge Skyvulstad innebærer vanligvis små mengder alkohol liten skaderisiko for friske personer. Å drikke alkohol er likevel forbundet med helseskader, både i forbindelse med enkeltepisoder og ved høyt forbruk over tid.

Generelle råd

Drikk ikke alkohol for helsens skyld. 

Unngå beruselse, og tenk over de situasjonene du inntar alkohol.

Barn og unge under 18 år anbefales helt å avstå fra alkohol.

Gravide anbefales helt å avstå fra alkohol.

- Graden av helserisiko øker både med hvor høy promille du har og hvor ofte du drikker, men det er store individuelle forskjeller.

​- Drikker du slik at du blir beruset, øker risikoen for skader og ulykker. I tillegg til at svært høy promille kan være farlig i seg selv, er sjansen for at du skader deg selv eller noen andre mye større dersom du er svært påvirket.

Bør vi ha dårlig samvittighet for at det blir mer alkohol om sommeren enn til vanlig?

- Det er ikke noe vits å bruke ferien på å ha dårlig samvittighet. Vårt råd er å bruke alkovett, og tenke gjennom dette med alkohol på forhånd. Dette gjelder spesielt for de som skal feriere sammen med barn. Altfor mange barn opplever en ferie som preges av voksnes drikking, forteller Randen i Av-og-til og legger til:

- Du fortjener også å føle deg uthvilt og oppladet etter en lang ferie, og derfor er det lurt å ikke drikke så mye at du ender opp med å føle deg bare mer sliten.

Skyvulstad er enig med Randen når det er snakk om å ha et bevisst forhold til drikking rundt barn og unge.

- «God stemning» i sosiale sammenhenger betyr ikke alltid det samme for voksne og barn. Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for oss voksne å bedømme hvordan vi oppfattes av de små.

Hun råder deg også til å tenke over på forhånd hvor stor plass alkohol skal ta i ferien din, og gjerne diskutere med dem du reiser sammen med.

- Altfor mange opplever at det oppstår gnisninger på grunn av at enkelte familiemedlemmer drikker for mye. Legg inn mange hvite dager og drikk vann som tørstedrikk. Kort sagt: Bruk alkovett selv om det er ferie, sier Randen.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!