Sunt hår

Tipsene som gir deg vakkert sommerhår

Hår og hodebunn sier mye om hvordan det egentlig står til med deg.

VANLIGE FEIL: Den vanligste feilen mange gjør, er å velge feil produkter for sin hårtype og hodebunn, men like ofte skyldes hår- og hodebunnsproblemer stress.
VANLIGE FEIL: Den vanligste feilen mange gjør, er å velge feil produkter for sin hårtype og hodebunn, men like ofte skyldes hår- og hodebunnsproblemer stress. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

Frisørens hårtips

  • Bruk produkter beregnet på din hårtype og hodebunn. Har du for eksempel farget hår, bør du bruke produkter som er beregnet på farget hår slik at du bevarer fargen lenger. Har du tørr hodebunn, må du alltid kjøpe produkter som er milde mot hodebunnen.
  • Kjøp produktene i en frisørsalong. Billigst er som regel ikke best.
  • Ta en god hårkur én gang i uken selv om du ikke synes du trenger det. Kuren vil beskytte håret ditt mot ytre påkjenninger.
  • Klipp håret regelmessig. Hår er riktignok dødt, men friske tupper gir det liv. Kort hår bør klippes hver fjerde- åttende uke, avhengig av frisyren. Langt hår bør hvert fall klippes hver 10. uke. Klipper du det sjeldnere, blir det livløst.
  • Spis sunt og variert.
  • Du kan ta tilskudd som gir ekstra næring til håret.
  • Dersom du sliter med hodebunnsproblemer, bør du føne håret etter hårvask så du ikke går rundt med fuktig hodebunn for lenge. Det «tørre» i hodebunnen er gjerne en blanding av sopp, svette og talg.
  • Unngå negativt stress. Det kan føre til håravfall og tørr hodebunn. Dette er ofte tegn på at noe er i ubalanse. Hva kan du endre på for å få et bedre liv?
  • Gå til legen hvis du har hatt stort håravfall og sår hodebunn over lengre tid, for å utelukke sykdom.

Kilde: Frisør Anita Pedersen

Håret er kvinnens pryd, heter det. Men vi vet jo alle at dette ikke alltid er tilfelle.

Alder, gener, kosthold, helse og livssituasjon spiller inn. Men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe selv for å få et flottere hår!

Et skinnende hår - uansett farge, gjør at man ser frisk og sunn ut, og selv om det tynnes og grånes med årene, er det mye du kan gjøre for å beholde en flott manke.

Håret røper deg

- Håret avslører deg, sier Anita Pedersen, frisør og daglig leder i frisørsalongen Headmasters på Rygge Storsenter, til Bedre Helse.

Stress, triste hendelser, nedstemthet og dårlig kosthold - hår og hodebunn sier mye om hvordan det egentlig står til med deg, mener frisør Anita Pedersen.

Med 31 års erfaring innen frisøryrket har hun god erfaring i å gi kunder råd, og ikke bare om hårpleie.

Avslører mistrivsel

- Som frisør kommer du tett innpå folk. Kundene sitter i frisørstolen i alt fra 30 minutter til tre timer, så vi rekker å bli godt kjent med dem, og spesielt med de faste kundene, sier Pedersen og fortsetter:

- Den vanligste feilen jeg ser at mange gjør, er å velge feil produkter for sin hårtype og hodebunn, men like ofte skyldes hår- og hodebunnsproblemer stress. Har du det ikke bra, fungerer ikke kroppen din. Sliter du med dårlig hår, håravfall og/eller tørr hodebunn til tross for at du bruker gode produkter, bør du se litt nærmere på livet ditt. Trives du?

Hun ser på hele mennesket i frisørstolen, ikke bare håret og hodebunnen.

- Det er jo mange ting som kan være årsaken. Jeg snakker med kundene og spør dem om hvordan de har det.

Riktig pleie viktig

- Beskytt håret ditt! Et ødelagt hår er et ødelagt hår, sier frisør Birger Løkeng til Norsk Ukeblad.

Han kan fortelle deg hva som er det verste og det beste du kan gjøre for håret ditt.

- Mitt motto er «less is more» - at man ikke overpreparerer håret slik at det skades.

Birger Løkeng er kreativ leder for Adam og Eva Gruppen og eier av flere salonger. Den erfarne frisøren synes nordmenn blir stadig flinkere til å ta vare på håret sitt.

- Det er viktig å tenke preventivt når det gjelder hår. Ta vare på håret ditt slik at det ikke skades for mye. Hår er i seg selv noe dødt, det har ingen celledelinger. Er det ødelagt, så er det ødelagt, fastslår Løkeng, og legger til:

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Vi har mange kunder i august! Da kommer nemlig alle dem som ikke har tatt vare på håret sitt i sommerferien. Noe å tenke på nå som vi forbereder oss på lange dager utendørs under stekende sommersol! Dette er en tid som kan gå hardt ut over hårpryden hvis vi ikke tar forholdsregler.

Konsekvensene blir synlige når ferien er over - og i flere år fremover.

Anbefaler legesjekk

Hårfine fakta

  • De med rødt hår har cirka 90 000 hår på hodet, de med sort hår cirka 110 000 og de med blondt hår cirka 140 000.
  • Omtrent 90 prosent av hodehåret er til enhver tid i en vekstfase. Vanligvis vokser håret i to-tre år, men hos noen kan det vokse i opptil syv år.
  • Håret vokser cirka én centimeter i måneden.
  • Hver dag mister man opp til 100 hårstrå.
  • Kvinnelig hår vokser langsommere enn mannlig hår.
  • Eldre har tregere hårvekst og tynnere hår.
  • Håret vokser fortere i varmt klima.
  • Hårklipp virker ikke inn på hårveksten.

(Kilde: www.frisørsiden.no og www.hudlegekontoret.no)

Alvorlig sykdom har i noen tilfeller vært årsaken til hårproblemene frisør Anita Pedersen har sett.

- Jeg har beordret mange kunder å gå til legen. Da har jeg gitt dem streng beskjed om at de ikke får komme tilbake til meg før de har sjekket seg. Flere har takket meg etterpå for at jeg ga dem et spark bak, noen har ment at jeg har reddet livet deres. En kunde oppdaget for eksempel at han hadde kreft, forteller Pedersen.

- Mange er så trege med å oppsøke lege. De overser helt signalene kroppen gir dem. Jeg er selvsagt ingen lege, men jeg kan ofte se på hodebunnen når noe er galt, og spesielt hos kundene jeg ser regelmessig. Skjer det noen endringer hos dem, legger jeg merke til det og sender dem videre slik at de finner ut hva som er galt, sier frisøren, og legger til:

- Heldigvis er det sjelden noe alvorlig, men heller et tegn på at de må ta det mer med ro.

Hviletilstand

Er hårbørsten unormalt full av hår etter bruk? Da skal du tenke på hva som skjedde i livet ditt for omtrent tre måneder siden. Var du syk? Stresset? Tok du noen spesielle medisiner?

- Det som uroer kvinner mest, er når de merker at de mister mye hår. De kan for eksempel stå i dusjen og vaske håret, og oppdage at de får neven full av løse hår, sier hudlege Ylva Ohlsson ved Hudlegeklinikken i Oslo til Norsk Ukeblad.

Det som kan skje, er at mange hårsekker går inn i en hviletilstand, slik at man får et kraftig, merkbart hårtap. Denne typen diffust håravfall kalles telogent håravfall og kommer tre-seks måneder etter at man for eksempel har vært syk eller stresset.

- Prognosene er heldigvis gode. Håret kommer vanligvis tilbake etter tre-seks måneder, sier Ylva Ohlsson.

Ta blodprøver

- Hårtap på mer enn 150 hårstrå pr. døgn regnes som unormalt, men folk har forskjellig terskel for å oppsøke lege, forteller dr.med. Cato Mørk ved Akershus Hudlegesenter i Lørenskog til Bedre Helse.

Oppsøk lege dersom du opplever hårtapet som problematisk.

- Be fastlegen din om å ta en blodprøve for å måle kobber, sink og jern dersom du opplever hårtap og mistenker mineralmangel, sier Mørk.

Trenger byggesteiner

PREVENTIVT: Det er viktig å tenke preventivt når det gjelder hår. Ta vare på håret ditt slik at det ikke skades for mye. Hår er i seg selv noe dødt, det har ingen celledelinger.
PREVENTIVT: Det er viktig å tenke preventivt når det gjelder hår. Ta vare på håret ditt slik at det ikke skades for mye. Hår er i seg selv noe dødt, det har ingen celledelinger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Vi lager nytt hår hver dag, hele døgnet. Det kan ikke lages av ingenting.

- For at håret skal dannes, trenger kroppen byggestenene som inngår i håret og alle hjelpestoffene som cellene trenger for å lage hår. Kostholdet er kilden til alle disse stoffene. Derfor er maten vært viktig for at du skal ha et sunt, sterkt og blankt hår, opplyser ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til Bedre Helse.

- Det hjelper ikke med verdens beste sjampo hvis du ikke spiser sunt. Om du sliter med trist og livløst hår, bør du se nærmere på kostholdet ditt, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen, daglig leder i helsenettstedet www.SomeBody.no til Norsk Ukeblad.

Slik tar du vare på håret

Her er Birger Løkengs beste tips til hvordan du skal ta best mulig vare på håret ditt:

JA! Dette er smart:

  • Gå til en dyktig frisør og få håret ditt klippet etter din hårtype, slik at du kan tørke det naturlig og bare style det ved hjelp av gode produkter.
  • Bruke en god hårpleieserie hjemme: sjampo, balsam og kurbehandling. De aller fleste kvinner i dag behandler håret kjemisk: Sikkert 80-90 prosent av de kvinnelige kundene våre vil ha farging, bleking eller lett striping, og da trenger de gode produkter hjemme. Frisøren kan hjelpe deg med å velge riktig.
  • Beskytt håret mest mulig mot sol, vær og vind. Den beste måten er ved å bruke en solhatt, caps, et kult skjerf eller flette håret. Veldig mange har langt hår i dag, og de lengste hårene har mange somre bak seg.

NEI! Dette er ikke så smart:

  • Langvarig og hyppig bruk av varmeredskaper som føner, rettetang og krølltang. Det går fint om du bruker slike av og til, men det er ille om du bruker det daglig. Sørg i hvert fall for å bruke infrarøde varmeelementer og keramiske varmeprodukter. Mange bruker fortsatt sine gamle fønere med glødelamper, mens nyere fønere har infrarøde varmebølger og er mer skånsomme mot håret. Moderne rettetenger med keramiske plater er også mye bedre enn gammeldagse med plater av metall. Bruk også produkter som beskytter håret mot varme.
  • En hel dag på stranden sliter veldig på kjemisk behandlet hår. Har du bleket håret hos frisøren, fortsetter solen å gjøre det samme som frisøren har gjort, og det blir knusktørt og skadet. Kombinasjonen sol og bading er ekstra ille. Det våte håret blir så varmt at det sprenges fra innsiden. Mange opplever at hårtuppene er blitt som stålull etter en solrik ferie. Det kan ikke behandles, det er ikke annet å gjøre enn å klippe det bort.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Forum: - Sjalu når venner kommenterer andre venner og ikke meg på Facebook

Sjekk føflekken på apoteket

Sjekk din biologiske alder

Slik blir du kvitt pigmentflekkene