Kvinner og uønsket hårvekst

Slik fjerner du barten

Høy smerteterskel må til om du vil fjerne bart eller skjeggstubber.

LASER: Gjentakende laserbehandlinger med IPL er en av mulighetene for å fjerne bart eller skjeggvekst.
LASER: Gjentakende laserbehandlinger med IPL er en av mulighetene for å fjerne bart eller skjeggvekst. Foto: FOTO: Oslo Hudpleieklinikk.
Sist oppdatert

Slik fjernes uønsket hårvekst:

Elektrolysebehandling:

En strømførende elektrode (gullegert spesialnål) føres ned til den enkelte hårrot, slik at hårsekken ødelegges ved varme. Behandlingen må ofte gjentas 4-6 ganger for å få fjernet alt hår på permanent basis.

Spesielt egnet for blonde, kraftige eller grå hår, som ikke kan fjernes ved laser.

Voksing:

Første gang du vokser, bør håret være ca. en centimeter langt, slik at voksen får tak. For langt hår vil lugge mer og har lett for å brekke.

Voksbehandling må gjentas, men blir mindre smertefull for hver gang. Voksing egner seg til alle slags hår på kroppen og kan utføres hjemme eller på klinikk. Holder deg hårfri i 2-3 uker.

Laser:

Det fins flere typer lasermaskiner. Via hårets pigmenter ledes laserlyset ned i vekstcellene i hårroten og ødelegger den.

IPL (Intensivt pulserende lys):

Egner seg best på mørke hår på lys hud og har største effekt i hårets vekstfase. Behandlingen må gjentas for å oppnå permanent hårfjerning, og bør ikke utføres i solesesongen. Fra 1. januar i 2011 kom krav om at kun medisinsk personell har lov til å gi behandling med IPL.

Treading:

Dette er en gammel tradisjonell hårfjerningsmetode fra Asia og Midtøsten. Håret fjernes ved hjelp av bomullstråd, som blir surret rundt hårroten og plukket i motsatt retning av hårveksten. Tilbys ved stadig flere norske salonger. Særlig populært til forming av øyenbryn.

De er i absolutt alle aldre, damene som vil fjerne uønsket hårvekst.

Enten de er 18 eller 80 år, har de ett felles ønske og mål: Mest mulig hår på hodet og minst mulig hår i ansiktet og andre sjenerende steder. Glatte legger og armhuler er for lengst normalen i Norge.

Del

Fortsatt tabu

Men få snakker høyt om at de får profesjonell hjelp til hårfjerning.

- Som kvinne kan du gjerne fortelle om frisørbesøk, men har du fjernet barten, skjegget eller hår på brystet holder du dette for deg selv, sier daglig leder Anne Berit Eide ved Oslo Hudpleieklinikk.

Hun mener norske kvinner bør slippe denne flauheten over egen behåring.

- Vi bør også slippe å rettferdiggjøre at vi ønsker å fjerne hår, fikse øyenbryn eller negler. Slike behandlinger har jo kvinner ellers i verden drevet med til alle tider. Vi nordmenn er bare litt sent ute, mener Eide.

Flere kvinner velger kosmetiske operasjoner for å fikse på ansiktet.

Smertefullt

- Jo yngre man er, desto mer nøye er man med å fjerne hår, fastslår May-Britt Morad, hudterapeut og medisinsk fotterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk på Majorstua i Oslo.

Hun legger ikke skjul på at det kan være et ekstremt vedlikeholdsarbeid å være hårfri til enhver tid. Her som på andre områder i livet må man bokstavelig talt være villig til å lide litt for skjønnheten.

Hud og hår avgjør metode

Desverre finnes det ingen superbehandling som kan fjerne alt sjenerende hår på permanent basis.

- Nei, hår vokser i ulike faser og må befinne seg i vekstfasen for å kunne fjernes permanent. Det er ikke mulig å se på håret hva slags fase det befinner seg. Det ser vi ut fra gjenveksten, forklarer Morad.

Til tross for forbedret teknologi, finnes det heller ingen supermaskin som tar alle typer hår. Hårtykkelse, hårmengde og, ikke minst, hud- og hårfarge avgjør fjernemetode.

- De nye lasermaskinene IPL (Intensivt pulserende lys) gir færre bivirkninger enn andre lasermaskiner, men laser egner seg først og fremst til mørke hår på lys hud. For blonde eller grå hår er det elektrolysebehandling som gjelder. Og har man mye tynt dunhår, er voks en bedre metode enn både laser og elektrolyse, opplyser Morad.

Også pigmentflekker kan fjernes med laser.

Overgangalder gir økt hårvekst

Overgangsalderen kan begynne allerede i 30-årene, og mange kvinner opplever at menopausen blir en prøvelse når det gjelder hår.

Ikke bare kosmetisk:

Sjenerende hårvekst er mye mer enn et kosmetisk problem. Hårveksten kan også være et medisinsk problem forårsaket av sykdom eller medisinbruk.

NAV dekker derfor deler av utgiftene til elektrolysebehandling eller voksing av hår for pasientgrupper med sjenerende hårvekst i ansiktet eller på kroppen.

Kriteriene er blant annet at behandlingen skal være foreskrevet av legespesialist og at hårveksten skal være psykisk belastende.

Når østrogennivået synker, øker ansiktsbehåringen, samtidig som hodehåret blir tynnere og vikene kryper oppover.

En klassisk feil når de første skjeggstubbene dukker opp, er å bruke pinsett.

Når vi napper ut hår med pinsett, er det lett å vri hårsekken i gal retning. Nye hår som vokser ut, blir da ekstra synlige fordi de vokser rett ut, i stedet for å vokse langs huden, som er normalt voksemønster.

-Bruk i stedet saks eller barberblad, lyder ekspertenes råd.

Dette kan du gjøre selv:

Barbering: Bruk høvelen mot hårets vekstretning, og unngå tørrbarbering. Bruk hårfjerningskrem, skum eller olje. Barbering er den raskeste, billigste og minst smertefulle hårfjerningsmetoden som finnes, og kan brukes på alle typer hår.

BART: Det er heldigvis mange løsninger for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet. Vil du gjøre det på egenhånd er høvel en mulighet.
BART: Det er heldigvis mange løsninger for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet. Vil du gjøre det på egenhånd er høvel en mulighet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com

Bleking av hår: Bleking gjør mørke hår mindre synlige. Hydrogenperoksid (3 prosent) fås på apoteket, men kan være sterkt for huden.

Hårfjerningskrem eller napping: Plaster, pinsetter og batteridrevne epilatorer kan egne seg til hjemmefjerning av hår. Vær obs på inngrodde hår og betennelser i hårsekken.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Sjekk om du har hudkreft

Så mye koster en ny kropp

Slik finner du din biologiske alder

Derfor får du rynker av sukker

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også