Voksen og kvisete
Slik blir du kvitt kviser og arr
Ikke alle hudormer, kviser og arr forsvinner med årene. Slik takler du problemet.
De 10 viktigste hudreglene
1. Unngå produkter som tørker ut huden.
2.Unngå fuktighetskremer med mineraloljer, lanolin og alkohol.
3.Peel huden forsiktig et par ganger i uken for å fjerne døde hudceller som tetter porene.
4.Vær alltid nøye med hygienen. Husk rene hender før du tar deg i ansiktet. Det gjelder også før du skal rense huden med produkter eller skal legge på fuktighetskrem.
5.Ikke klem eller plukk på kvisene - det gjør vondt verre, og bakteriene spres.
6.Unngå stress, drikk mye vann og begrens inntak av koffein og nikotin.
7.Har du fått medisiner eller A-vitaminsyre krem mot akne av legen, bør du unngå alt av eksfoliering, som peeling og voksing.
8.Husk at aknehud er sensitiv hud. Bruk derfor milde produkter til huden.
9.Bruk kremer og renseprodukter som regulerer talgproduksjonen, løser opp tilstopping av porene og som virker bakteriedrepende.
10.Vær mye ute i frisk luft og sørg for å mosjonere.
(Kilde: hudpleier Elisabeth Lein Oksvik)
Det er en jungel av alternativ for deg som sliter med tette porer og betente talgkjertler, eller arr etter problemer med dette i tenårene.
- I dag finnes heldigvis mange muligheter for å komme problemene til livs, blant annet produkter til hjemmebruk som er spesielt rettet mot akne, behandlingsmetoder i hudpleieklinikker og andre terapiformer, forteller hudpleier Elisabeth Lein Oksvik ved Beths Beauty Center i Oslo.
Daglig stell
Første skritt for å få bukt med problemhuden er daglig stell av huden. Renslighet er et absolutt must. Renseprodukter spesielt for aknehud åpner og renser porene slik at de blir tømt for talg.
Det er viktig å være ren på fingrene så du ikke påfører huden bakterier - kvinner har mange flere bakterier på hendene enn menn. Pass også på å tørke av hendene på riktig måte etter vask.
I tillegg er bør du fjerne de døde hudcellene med peelinger. De døde hudcellene virker tilstoppende på porene, og en mild peeling med jevne mellomrom vil få huden til å puste bedre og øke blodsirkulasjonen.
Gå til hudpleier
- Hos en hudpleier kan man få en dyprens av huden, slik at porene blir talgfrie. Behandlinger som peeler vekk de døde hudcellene og som øker sirkulasjonen, kan også være effektive. I tillegg finnes en rekke behandlinger med lys og lasere som hjelper mot akne. Hvis akneproblemene er av alvorligere art, bør man alltid konsultere en hudlege, sier Oksvik.
Hudpleieren mener at den vanligste feilen vi gjør når vi vil kvisene til livs, er å bruke produkter som virker uttørkende.
På den måten binder vi fuktighet til huden og tetter porene, noe som fører til at akneproblemene blir verre.
Milde hjemmeprodukter
- Jeg pleier alltid å anbefale kunder at de bruker milde hjemmeprodukter, og at de av og til benytter en peelende og fuktighetsgivende maske. Kanskje kan du også vurdere å gjøre en kjemisk peeling av huden. Slike behandlinger kan ha god virkning, spesielt om man har aknearr. Men uansett hvilken metode du velger, må du være forberedt på at det vil ta tid før huden er frisk og fin igjen, sier Oksvik.
Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook
Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost
Les også:
Aldringen begynner etter tenårene
10 millioner bakterier i tannbørsten
Gode hudpleie- produkter
- De fleste hudpleieserier tilbyr behandling mot akne. Produktene selges i parfymerier og er beregnet til hjemmebruk.
- Hudpleieklinikkene har også mange spesialprodukter som er beregnet til hjemmebruk. Blant sistnevnte er kremene til MD Formulation, Exuviance, Dermalogica, Babor og Dannè (fås i utvalgte hudpleieklinikker).
- På apotekene finnes også produkter som kan hjelpe mot aknehud. Husk at du da spør etter et produkt som er vannløslig. På et eksisterende akneutbrudd vil benzoyl peroksid virke rensende (fås på apoteket).
- Er du ille plaget av akne, kan det være nødvendig med medisinsk behandling, med blant annet tretracycliner (antibiotika) og middelet Roacutan. Det er et lisenspreparat som foreskrives av hudleger og som som kan gi bivirkninger. Anbefales kun i svært alvorlige tilfeller.
Lys- og laserbehandling
Lys- og laserbehandlinger kan ha god virkning på akneproblemer – spesielt i kombinasjon med et kremprogram.
Aknebakterier blir stadig mer motstandsdyktige, viser studier ved Hammersmith Hospital i London. Av den grunn blir laser- og lysbehandlinger benyttet mot akne, som regel i kombinasjon med medisinske kremer. Studier ved Hammersmith Hospital gjort på 107 aknepasienter viser 76 prosent bedring etter slike behandlinger.
Lys- og laserbehandling mot kviser
Det finnes forskjellige typer lys- og laserbehandlinger mot akne. For eksempel kan bruk av pulset fargelaser vise seg å ha god effekt på betente kviser, viser flere studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet. Selv om den eksakte virkningen foreløpig ikke er avklart, mener man effekten kan ha to mulige forklaringer, nemlig at laseren varmer opp blodkarene, noe som starter en reparasjonsprosess som har gunstig effekt på talgkjertlene, eller at laserlyset reduserer kvisebakteriene i talgkjertlene.
Light Tox
En av dem som har brukt mye tid på å finne effektiv behandling er den norske spa-gründeren Marianne Olavsen. Hun har utviklet systemet Light Tox, et konsept som blant annet består av lysbehandlinger, forskjellige kosmetiske produkter som bygger og renser huden, samt kosttilskudd og detox.
- Behandlingskonseptet er holistisk tilrettelagt. For det første behandler vi huden med et kaldt lys som har forskjellige frekvenser, og som virker bakteriedrepende på aknebakteriene, uten at huden tørker ut. Ved siden av lysbehandlingen har vi også et detox-program. Utrensning er nemlig viktig for at huden skal komme i balanse. I tillegg kommer kosttilskudd og kostråd, samt forskjellige produkter som er rettet mot uren hud, blant annet renseprodukter og antiseptiske dråper til å smøre på kvisene, samt fuktighetskremer som inneholder vitaminer og antioksidanter, forteller Olavesen.
Les mer om lysbehandlingen på www.olavesenspa.com
Superlaser?
Fraxel er en av de nye laserne som skal ha god effekt på akne og aknearr.
- Fraxel-laseren har en teknologi som ikke skader huden på overflaten, men pulsenergien trenger likevel dypt ned i hudlagene og setter i gang en rekke reaksjoner, sier dr. Ralph Smith, amerikansk hudlege da han i 2008 emonstrerte den nye laseren for norske leger og hudeksperter. I dag er metoden mye brukt av ledende hudklinikker.
Sterkere virkning
Teknologien gjør at laserstrålene kan rettes mot avgrensede mål, noe som gir en sterkere effekt enn andre lasere. Ved siden av å hjelpe mot hudens fotoaldring, er Fraxel også effektiv mot akne og aknearr,
Behandlingen varer i en halv time, og pasienten får en bedøvelseskrem på huden slik at man unngår smerte. Gjennomsnittlig trenger man tre til fire behandlinger med flere ukers mellomrom, avhengig av størrelsen på problemet.
Dette er akne
- Akne er en hudlidelse som skaper betennelse i talgkjertlene i huden. Utviklingen av akne har ofte sammenheng med hormoner og arvelighet, men også stress kan være årsaken.
- Vanligvis oppstår akneutbrudd i forbindelse med puberteten, men også hos personer i 30- og 40-årene kan akne opptre.
- Kjønnshormoner kan stimulere talgkjertlene til å øke produksjonen av talg, i tillegg til at døde hudceller tetter porene. Dette gjør at bakterier (såkalte akne propionibakterier) trives nede i porene. Der "spiser" bakteriene talgen og etterlater avfallsstoffer som virker veldig irriterende på huden.
- I visse tilfeller kan akne også skyldes unormal aktivitet i cellene rundt hårfolliklene, noe som igjen skaper grobunn for aknebakterier.
- Nyere forskning viser at 40-50 prosent av voksne kan slite med akne i større eller mindre grad.
- Ifølge American Academy of Dermaology har halvparten av voksne med akne såkalt lav grad av hardnakket akne og fet hud.
- Hos voksne kommer akneutbruddene først og fremst rundt kjevekanten, halsen og nakken.
- Urenheter hos voksne gir kviser som gror og heles saktere enn hos tenåringer, og de er ofte også lenger røde. Voksne kan også få pigmenteringer knyttet til urenhetene.
Presisjon
- Det som setter Fraxel i en særstilling er laserens presise evne til å treffe molekyler i huden som absorberer lyset. Det gjør at det settes i gang forskjellige reparasjonsprosesser. Fraxel er godkjent av FDA (Food and Drug Administration) i USA til behandling av akne og aknearr, og regnes som et fremskritt innen laserteknologien, sier dr. Ralph Smith til Bedre Helse. Hver behandling koster ca. 3000 kroner.
Behandlingen utføres blant annet på Ellipseklinikkene i Oslo, Bergen og Stavanger, på laserklinikken til dr. Langeland i Oslo, på hudlege Eli Janne Fiskerstrands laserklinikk i Trondheim og Bunæsklinikken i Sandvika.
Nettadresser: www.ellipseklinikken.no og www.fraxel.com
Kremprogram mot akne
Den amerikanske hudlegen Zein Obagi har utviklet et eget kremprogram mot akne, CLENZIderm M.D.
Serien består av renseskum, rensende lotion mot tette porer og serumgelé.
Ifølge dr. Jarl Bunæs på Bunæsklinikken i Sandvika inneholder serien blant annet rensende benzoyl-peroksid i en patentert utgave. I tillegg skal produktene være fremstilt på en måte som gjør at stoffet penetrerer huden mye bedre enn det som er tilfellet ved andre akneprodukter.
Flere kosmetiske klinikker i Norge tilbyr kremprogrammet, som skal gi synlig effekt allerede etter to uker.
Prisen på kremprogrammet avhenger av hvor mange produkter du kjøper, men du må regne med cirka 3000-4000 for et behandlingsprogram.
Sjekk mer på www.obagi.com
Nyttige nettsider
www.dermalogica.no
www.babor.no
www.hexa.no
www.obagi.com
www.beths.no
Denne saken ble første gang publisert 22/05 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.