Riktig bruk av håndsprit
Bruker du håndsprit riktig?
Du blir ren, dersom du tenker på dette først...
Har du pakket bagen på ferie med hånddesinfeksjon, men er usikker på om den egentlig er en god erstatter til såpe og vann?
- Håndsprit har i flere tiår blitt brukt i våre naboland, og det er ikke skadelig å bruke, opplyser Mette Fagernes.
Hun jobber som seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet, område for smittevern, miljø og helse.
- Bruker du håndsprit i henhold til anbefalingene til Folkehelseinstituttet, og som vi har fått de fleste produsentene til å opplyse om på flaskene, skal du i utgangspunktet bli helt bakteriefri.
Det forteller produkt-testansvarlig i Forbrukerrådet, Jogrim Aabakken, som i 2014 utførte en test på nettopp hånddesinfisering.
I testen tok de blant annet for seg merking av innhold i desinfiseringen, og hvilken type som var best.
Velg alkoholholdig gel
Millioner av amerikanere bruker håndsprit hver eneste dag. På grunnlag av dette, skal FDA (Food and Drug Administration) finne ut om det egentlig dreper alle bakterier, og om det kan være konsekvenser ved å bruke det på lang sikt.
Men så lenge du bruker riktig desinfeksjon på riktig måte, skal du ifølge Folkehelseinstituttet og Forbrukerrådet være i trygge hender.
- Testen vi utførte i 2014 viste at spritbasert gel eller flytende variant er det du blir renest av, sier Aabakken.
- Vi anbefaler alkoholholdig hånddesinfeksjon, legger Fagernes til.
De hånddesinfeksjonene som har andre virkestoffer enn alkohol, kan ikke med sikkerhet sies at dreper bakterier like godt.
- Etanol er den tryggeste ingrediensen å se etter. Velg de som inneholder 70-90 prosent alkohol, da det er disse som fungerer best, forklarer hun.
Noen forutsetninger
Men dersom du trodde det bare var å sprute en dråpe i håndflaten og smøre i vei, har du nok tatt feil.
Du må nemlig bruke cirka 3 milliliter og la den virke ved at hendene er fuktig i 15-20 sekunder. Da skal du bli helt ren og fri for bakterier.
I utgangspunktet må du også ha tilsynelatende rene hender før du bruker håndspriten, som vil si ingen tegn til mekanisk smuss.
- Du blir like ren som når du bruker såpe og vann, men er hånden tydelig skitten, funker ikke desinfeksjonen like godt som når den er ren, forklarer Fagernes, og legger til:
- Har du mye skitt på hendene når du bruker desinfeksjon, når ikke spriten inn til mikrobene, og bakteriene blir liggende jevnt inne i det organiske materialet.
Det varierer imidlertid fra produsent til produsent, men det er en grei tommelfingerregel å forholde seg til.
Dropp skumbasert
Aabakken forklarer at i testen de utførte, var det de skumbaserte typene som kom dårligst ut, med tanke på hvor ren du blir.
- Når det gjelder de skumbaserte, må du bruke mye mer enn det som står oppgitt, også de som inneholder nok alkohol.
Selv om det står 2-3 pump på flasken, må du fort opp i 8-9 for å få nok mengde og bli helt bakteriefri.
- Kranen som pumper ut skummet blander inn luft, som vil si at du må trykke veldig mye for å faktisk få ut 3 milliliter.
Ypperlig på ferie
Aabakken anbefaler at du tar med hånddesinfiserende midler når du er på tur. Enten du er på bilferie i Norge, festival i byen eller ligger på en strand i Middelhavet.
- Generelt alle steder hvor du er hjemmefra, og i en situasjon hvor du er nødt til, og det er ønskelig å spise mat med hendene.
Tar du med barna på restaurant etter en lang gåtur i butikker, så er ingenting bedre enn å kunne dra frem flaska med desinfeksjon, mener han.
- Da kan du helt trygt spise og være ren, selv om du har vært på et toalett uten tilgang på såpe og vann.
Brukes som et supplement
- Det er viktig å huske på at det finnes ulike anbefalinger for helsepersonell og den vanlige mannen i gata. Riktig bruk av håndsprit er mindre belastende for hendene enn såpe og vann, og helsepersonell er sjelden synlig skitten på hendene, sier Fagernes.
Hun legger til at vanlige personer, som ikke jobber i helsevesenet, gjerne er synlig skitten på hendene.
- I de tilfellene virker ikke håndspriten like godt. Vi anbefaler først og fremst at du bruker såpe og vann, men når du ikke har noe annet tilgjengelig, er håndsprit en god erstatter.
Gjem det bort fra barn
Barn kan også bruke håndsprit like fullt som voksne, så lenge det oppbevares utilgjengelig for dem.
- Det kan være giftig å drikke, og håndsprit er også brannfarlig. Barn bør derfor ikke bruke produktet alene uten tilsyn av voksne, anbefaler Aabakken.
Han oppfordrer heller ikke til et overdrevent bruk på barns hender, med tanke på uttørking av huden.
- Velg et produkt som er fuktighetsgivende dersom dere skal bruke det mye, sier han og legger til:
- I de situasjonene vi anbefaler å bruke desinfiserende midler, vil ikke dette være noe problem, avslutter han.