Huskeliste til påskeferien

Ikke legg ut på langtur uten kompress og solkrem i sekken

Husk dette når du skal på påskefjellet.

FJELLVETT: Bruk vett når du ferdes i påskefjellet.
FJELLVETT: Bruk vett når du ferdes i påskefjellet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

Vi nordmenn får nærmest fjellvettreglene inn med morsmelken.

Vi vet at vi skal vende i tide, lytte til erfarne fjellfolk og at kart og kompass skal være faste følesvenner.

Det er imidlertid mer enn dette du bør huske på når påsken nå står for dør, i alle fall hvis du vil unngå at gnagsår og solbrent nese skal ødelegge turen din.

Pass på øynene

- I påskefjellet er solen ekstra sterk på grunn av refleksjon fra snøen. Det er derfor viktig å bruke høy solbeskyttelse som beskytter mot både UVA og UVB, sier farmasøyt og seniorrådgiver Apotekforeningen Hilde Ariansen.

Husk for øvrig at også øynene kan bli solbrente.

Snøblindhet er en smertefull tilstand, så ta alltid på deg et godt par med solbriller før du legger i vei.

Her har du et knippe alternative fjellvettregler det kan være greit å ta med seg på påskefjellet.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Ta på solkrem før du går

Når påsken kommer, har huden gjerne ikke fått så mye sol de siste månedene.

- Det skal derfor ikke så mye til før du blir brent, så jeg vil anbefale alle å bruke faktor 25 eller høyere, sier farmasøyt og seniorrådgiver i Apotekforeningen, Hilde Ariansen.

Solkrem som beskytter mot både UVA og UVB er viktig, og husk at denne må smøres på før du legger på eventuell kuldekerem.

Vent så omtrent en halvtime slik at solkremen får trekke skikkelig inn og vannet fra solkremen får fordampet før du går ut.

Smør på nytt

Husk også at det laget du smurte på om morgenen ikke holder hele dagen.

- Hvor ofte man bør smøre seg for å unngå å bli brent, avhenger både av UV-strålingen og hudtypen. For å være på den sikre siden bør du legge på et nytt lag annenhver time. En stift med høy faktor er også lurt å ha for hånden slik at du raskt kan legge på litt ekstra på utsatte steder, sier hun.

Har du lite hår på hodet, må du også huske å smøre der, og være dessuten oppmerksom på armer og bryst dersom du bretter opp ermene eller lukker opp jakken i løpet av turen.

- Og vær nøye slik at du alltid smører på nok krem. Det er bedre med for mye enn for lite. Gni til det er trukket inn i huden og fjern eventuelt overskuddet, sier hun.

Unngå øyepartiet da det lett kan begynne å svi.

Også når det er overskyet

Solen er som regel sterkest mellom 12 og 15, men det er jo også dager da den knapt titter frem.

Husk likevel å smøre deg med solkrem.

- For å være på den sikre siden, bør du smøre deg også de dagene det er overskyet. UV-strålene kan komme godt gjennom selv om det er overskyet vær, særlig på grunn av snørefleksjonen, sier Ariansen.

Skulle du likevel bli solbrent, er det viktig at du beskytter huden med klær og tørkle eller caps.

- Aller helst bør du unngå å være i solen, men det kan jo være vanskelig hvis du er på fjelltur. Solkrem med faktor 50 kan da være et godt alternativ, men det beste er kanskje å smøre seg med zinksalve som lager et ugjennomtrengelig filter for solstrålene, sier hun.

Legg ikke ut på tur uten solbriller

BRUK SOLKREM: Det er viktig å smøre seg med solkrem på fjellet. Også når det ikke er sol.
BRUK SOLKREM: Det er viktig å smøre seg med solkrem på fjellet. Også når det ikke er sol. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Snøblindhet er en forbrenning av den ytre, synlige delen av øynene våre, altså hornhinnen og conjunctiva, på lik linje med en solforbrenning på huden, sier generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo.

Han forteller at øynene er svært sensitive for sol, da det er mange nerver der, så selv en liten forbrenning kjennes godt.

- Hornhinnen vår blir rufset opp i overflaten, og synet blir dårligere eller sløret, sier han.

Øynene kan også renne ganske mye.

Kommer etter hvert

Symptomene kommer ikke med en gang.

Som regel tar det seks til tolv timer fra du ble utsatt for sterk sol, uten å ha beskyttet øynene godt nok, til du får smerter, rennende øyne eller følelsen av å ha sand i øynene.

Smertene kan være ganske sterke, men som annen solbrenthet blir heldigvis også denne vanligvis bedre av seg selv.

- Cellene vil som oftest gro raskt, og øyet vil leges av seg selv i løpet av et par dager. Kuren er å holde seg i ro. Det å være i et mørkt rom med en fuktig klut over øyelokkene vil også lindre, og skal du ut må du huske heldekkende solbriller, sier han.

Ved store problemer, bør du alltid kontakte legen.

Bruk solbriller

For å unngå snøblindhet, er det viktig å beskytte øynene mot skadelig UV-stråling.

Solbriller, caps, anorakk med hette, skjerf eller buff er da viktige hjelpemidler.

- Jo høyere solen står på himmelen, desto mer stråling er det. Likevel er det skadelig UV-stråling i lyset hele tiden. Vær derfor oppmerksom på behovet for beskyttelse selv om nødvendigheten av å skjerme øynene vil variere, sier han.

En dag på påskefjellet med overskyet vær, er derfor ingen garanti for at det ikke er mye UV-stråling.

- De fleste av oss vil ha en formening om når det er mye og når det er lite stråling, og vi må forholde oss deretter, sier Haugo.

Strålende opera

Er du på tur i terreng med mange mørke flater som stjeler lys, er det mindre refleksjon, så aller viktigst er det å beskytte seg på steder der lyset reflekteres godt.
- Det vil for eksempel si der det er snø og ved vannet, men det kan også være mye refleksjon andre steder. Da operaen i Oslo var ny, ble det målt like stor mengde refleksjon og skadelig stråling der som på en norsk bre. Nå er imidlertid operaen noe eldre, og refleksjonen er derfor mindre, sier han.

Velg sko som passer

- Hvis du vil unngå gnagsår, er første bud å passe på at skoene dine passer og ikke trykker. Nye sko bør dessuten alltid gås inn før du begynner å gå lange turer, sier farmasøyt og fagredaktør i Apotek1.no Eirik Berteig Rustan.

HUSK ØYNENE: Også øynene må beskyttes mot solen.
HUSK ØYNENE: Også øynene må beskyttes mot solen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Han minner for øvrig om at våte føtter er mer utsatt, og anbefaler derfor å sørge for at føttene er tørre til en hver tid.

Husk å skifte sokker hvis de blir fuktige.

Husk gnagsårplaster

Noen ganger får vi likevel gnagsår, og det er derfor smart å ha med litt utstyr i sekken når du legger ut på tur i påsken.

Det er lite som er så fortvilet som å sitte langt ute på påskefjellet og vite at du har en flere timers skitur med gnagsår på hælen foran deg.

- Hvis du kjenner at gnagsåret er på vei, anbefaler jeg å legge på gnagsårplaster for å prøve å hindre at det oppstår sår. Ekstra sportstape kan noen ganger også være fint for å hindre at gnagsårplasteret flytter på seg, sier han.

Risikerer infeksjon

Dersom gnagsåret blir en realitet, er riktig pleie viktig.

Du vil jo ikke at såret skal bli betent.

- La såret være mest mulig i fred, sett gjerne på et plaster for å beskytte det og forsøk å unngå å punktere blemmer før det har dannet seg ny hud under. Skjer dette, kan det øke risikoen for infeksjon, sier Rustan.

Skulle det gå hull på blemmene, bør du rense med sårservietter og sette på et plaster. Gnagsårplaster sitter gjerne bedre enn vanlige plastre, så man kan fint bruke dette.  

- Og hvis såret ikke gror eller det er tegn på infeksjon, bør du vurdere å kontakte lege, sier han. 

Kle deg etter forholdene

Det å kle seg godt før en fjelltur er viktig, og da er første bud å vurdere forholdene før du legger i vei. 

Husk også at selv om solen skinner og temperaturene er høyere enn tidligere i vinter, kan det bli skikkelig kaldt hvis det skyer over eller begynner å blåse.

SKO SOM PASSER: Det er viktig med god nok plass i skiskoen.
SKO SOM PASSER: Det er viktig med god nok plass i skiskoen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Det å kle seg etter forholdene, betyr at du skal kle deg lag på lag. Da magasinerer du luften, som skal isolere og holde deg varm, sier Jon Halvorsen.

Han er enhetsleder for Redningstjeneste og førstehjelp i Norsk Folkehjelp.

Vindtett ytterst

Start alltid med et lag med ullundertøy og velg så et isolerende mellomsjikt  før du avslutter med et vindtett lag.

- Føttene er kanskje det verste området på kroppen, og mange opplever å bli kald på tærne. For unngå det, er det viktig å velge romslige sko, tørre, rene sokker av ull mot huden og impregnerte sko, som ikke blir våte, sier han.

Andre gode tips er å velge vindtette votter med god overlapp på håndleddene, skjerf eller hette som dekker deler av ansiktet og en vindtett lue.

- Husk dessuten å holde deg i aktivitet og skift til tørt tøy når du er i ro. Glem ikke å ta med en tørr lue, da det er fort gjort å bli kald hvis du er våt på hodet i kulden, sier han.

For dem som ikke er ute for å trene, anbefaler Halvorsen å holde et jevnt tempo, men å  unngå så høy fart at du blir svett og våt.

Pakk sekken

- Påsken er nesten den verste tiden å kle seg, for det begynner å bli mildt, men er likevel fortsatt vinter. Det er egentlig enklere å kle seg når det er ti minusgrader ute, sier Halvorsen.

God planlegging og en fornuftig pakket sekk er derfor svært viktig.

- Fyll sekken med tørt skift og husk at det du har med for komfort også er viktig i forbindelse med sikkerhet. Godt med drikke, sjokolade og et godt liggeunderlag er viktige ting å ta med på tur, sier han.

Han minner om at for at også føttene skal holdes varme, må du sette dem på liggeunderlaget eller en sekk når du sitter i ro.

Hvite flekker

Hvis frostskadene likevel skulle oppstå, er det viktig å handle raskt.

- Vi deler kuldeskader inn i overfladiske frostskader, dype frostskader og generell nedkjøling. Overfladiske frostskader vil oppdages som hvite flekker for eksempel på kinnet eller øreflippene, og dette er ikke farlig.  Sørg bare raskt for å varme opp området med hud og dekk det til etterpå, sier han.

Slurvefeil med påkledning er en vanlig grunn til dette, og av og til kan skaden være vanskelig å oppdage for den som får den.

- Vær derfor flinke til å se på hverandre og undersøke barna i pausene, sier han.

Søk ly

Ved dype frostskader blir området helt hardt fordi det faktisk har frosset til is.

Huden blir avbleket, og det gjør forferdelig vondt når for eksempel de forfrosne føttene eller fingrene begynner å tine opp igjen.

- Dette er ikke så vanlig på påskefjellet, men kan skje i ekstreme situasjoner, sier han.

Skulle du eller noen andre på turen få dype frostskader, er det viktig å komme seg i ly og trygghet så fort som mulig.

- Den siste formen for kuldeskade er generell nedkjøling. Kroppstemperaturen synker og det er behov for medisinsk hjelp, sier han.

Pakk med førstehjelpsutstyr

Når sekken pakkes, er det smart å også gjøre plass til litt førstehjelpsutstyr.

Det vanligste såret som oppstår på tur er nok gnagsåret, men det er jo også mulig å kutte seg for eksempel når pølsepinnen skal spikkes.

Press på såret

BORT FRA SNØEN: Husk å legge føttene på noe tørt når du setter deg ned for å ta pause.
BORT FRA SNØEN: Husk å legge føttene på noe tørt når du setter deg ned for å ta pause. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Slike småsår vil du enkelt kunne behandle med manuell kompresjon. Klem noe mot kuttstedet og hold så hånden opp en stund. Som regel vil du slutte å blø i løpet av fem minutter, sier Halvorsen.

Han anbefaler å alltid ha sterilt kompress med i sekken i tilfelle noe skulle skje.

- Men har du ikke meg førstehjelpsutstyr, kan du også bruke en ren og tørr lue, T-skjorte eller annet klesplagg, legger han til.

Skadet av flammene

Etter spikkingen står grillingen for tur, og også da kan det oppstå skader.

Kanskje brenner minstemann seg på bålet eller en gnist treffer huden din mens du ordner med bålet.

- Førstegradsforbrenninger er nok mest vanlig i slike situasjoner. Symptomet her er rød, men hel hud, og slike skader kan du enkelt behandle ved å kjøle huden ned i snøen. Hvis du også får blemmer, er det snakk om en andregradsforbrenning, og da er det viktig å stikke hull på blemmene og dekke dem til med noe sterilt, sier han.

PAKK SEKKEN: Husk tørt tøy og førstehjelpsutstyr når du pakker tursekken.
PAKK SEKKEN: Husk tørt tøy og førstehjelpsutstyr når du pakker tursekken. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 18/03 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også