Solarium og solskader:

Her er solarium-rådene fra Statens strålevern

Solariene i Norge er betraktelig sterkere enn norsk sommersol.

FARLIGE STRÅLER: Ekspertene advarer mot å bruke solarium som en D-vitaminkilde.
FARLIGE STRÅLER: Ekspertene advarer mot å bruke solarium som en D-vitaminkilde. Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Sist oppdatert

Et besøk i solstudio gir mer risiko enn fordeler. Det mener seksjonssjef i Statens strålevern, Merete Hannevik.

Hannevik forteller at solariene på markedet ikke produsert med tanke på helsegevinster, men er optimalisert for å danne, og brune pigmenter.

Solariene i Norge er betraktelig sterkere enn norsk sommersol. Hannevik erkjenner at solariebruk kan føre til produksjon av vitamin D, men at det samtidig gir en økt risiko for langtidsskader som utvikling av hudkreft.

Unngå forbrenning

Statens strålevern fraråder de som likevel velger å bruke solarium å sole seg ute og inne samme dag. Dette fordi det tar litt tid fra man har solt seg til man virkelig ser forbrenningen.

- Har man først tatt solarium, og fått en anselig «dose» fra en kilde vesentlig sterkere enn sola, og så går ut i naturlig sol kan man få en ekstremt høy dose i løpet av en dag, høyere enn tilsvarende tid i bare naturlig sol ville gitt. Forbrenningsrisikoen er da stor, sier Hannevik.

Hun forteller videre at forbrenning trolig er den viktigste risikofaktoren for utvikling av ondartet føflekk-kreft. I tillegg er det viktig å beskytte øynene, både for å unngå solblindhet, som ikke er farlig, men fryktelig smertefullt, og utvikling av grå stær på sikt.

Start med kort solingstid

Hudlegens sjekkliste for å oppdage solskader

  • Hvis du oppdager rødhet i huden er det et klart tegn på oversoling.
  • Vedvarende rødhet og flassende hud på solutsatte områder kan være tidlige tegn til solskade.
  • Sår som ikke gror skal alltid undersøkes da det kan være hudkreft.
  • Føflekker som endrer form, farge eller størrelse bør alltid undersøkes.
  • Er du usikker, bør du ta kontakt med fastlege eller hudspesialist

Solkjeden Brun og blid har på alle sine solstudioer en doseringsplan hvor de oppgir hvor mye solarium som er forsvarlig å ta for de forskjellige hudtypene.

Hvis du er veldig lys i huden fraråder solkjeden at du soler deg. For de med lys til brun hud anbefaler de å begynne med seks minutter, og gradvis øke solingstiden. Kjeden anbefaler å sole seg annenhver dag til ønsket farge er oppnådd, for deretter å ta solarium 1-2 ganger i uken for å vedlikeholde fargen. De anbefaler ikke å sole seg mer enn 14 timer per år.

- Solingsplanen er til dels utarbeidet etter våre anbefalinger og er i tråd med internasjonal standard, så vi har vel ikke noen innvendinger mot den, sier Hannevik i Statens Strålevern.

Hun mener det er viktig at alle starter med kort solingstid for å sjekke hvordan de reagerer, og at maksimalt anbefalt solingstid varierer noe fra modell til modell. Statens strålevern sin anbefaling er maksimalt 20 minutter per gang.

Får nok D-vitamin gjennom kosten

Hudlege ved Volvat medisinske senter i Bergen, Karin W. Frølich, fraråder bruk av solarium. Hun mener at etniske nordmenn som regel får nok D-vitamin gjennom kosten, og ikke trenger tilskudd i form av solarium.

VANLIGST: De tre vanligste typene hudkreft er (f.v.) basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og føflekkreft eller malignt melanom.
VANLIGST: De tre vanligste typene hudkreft er (f.v.) basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og føflekkreft eller malignt melanom. Foto: Foto: Kreftforeningen.no

- Behov for D-vitamin er derfor ikke et godt argument for å ta solarium, og veier ikke opp for potensielle farlige senvirkninger, sier Frølich.

Anbefaler ikke akselleratorkremer

Statens strålevern anbefaler folk å fjerne all kosmetikk før soling i solarium.

Hannevik forteller at det er ganske strenge regler for innhold i kosmetikk i dag, men at dette kanskje ikke alltid blir fulgt. Hun sier at den negative effekten kan enten være at man får pigmentflekker, noe som ikke er farlig, men heller ikke ønsket. Huden kan bli ekstremt følsom og dermed kan man få forbrenninger selv ved svært liten eksponering.

Statens strålevern anbefaler ikke å bruke akselleratorkremer, blant annet fordi anbefalte solingstider da blir feil. Hannevik peker også på at økt ømfintlighet også kan skje gjennom naturlige stoff som finnes for eksempel i tromsøpalmen og selleri.

- Mange får kraftige «brannblemmer» når de har fått saften fra disse på huden og så får sol på. Medisiner, deriblant noen p-piller, kan også gi allergiske utslag, sier hun.

Fraråder unge å sole seg

1.juli i år innfører regjeringen 18-årsgrense i solarier. Innen 2014 skal alle solstudioer ha kompetent betjening. Hannevik forteller at Statens strålevern i lang tid har frarådet personer under 18 år å bruke solarium, i tråd med anbefalingene til Verdens Helseorganisasjon.

- Forskning viser at jo yngre man er når man begynner å ta solarium, jo større er risikoen for å få hudkreft, sier hun.

Hudlege Frølich mener at tiden vil vise om forbudet vil være effektivt, og om det vil bli gjennomført i praksis. Hun konstaterer at de ulike opplysningskampanjene gjennom mange år ikke har hatt den ønskede effekt, og at antall hud- og føflekkreft-tilfeller øker, selv om sammenhengen med soleksponering er vel akseptert.

For de som likevel ønsker å sole seg anbefaler Statens strålevern å følge anbefalte solingstider, samt å se etter om solariet er forskriftsmessig merket.

Her er rådene fra Statens strålevern for forsvarlig solariumsbruk:

  • Se etter anbefalte solingstider, og følg dem. Hvis dette ikke finnes, start med 6 minutter, og øk gradvis til maksimalt 20 minutter.
  • Solariet skal være merket med UV-type 3.
  • Bruk alltid beskyttelsesbriller.
  • Fjern kosmetikk i god tid før soling.
  • Velg heller en kortere solingstid fremfor å bruke solkrem.
  • Ikke bruk solarium hvis du bruker medisin som kan gjøre deg ekstra lysømfintlig. Er du i tvil, spør legen din.
  • Vent minst 48 timer mellom de to første gangene du tar solarium.
  • Ikke sol deg ute og i solarium på samme dag.
  • Oppsøk lege hvis føflekker forandrer seg eller det oppstår hevelser, klumper eller sår.
  • Betjente solstudioer anbefales fremfor ubetjente, slik at du kan søke råd og veiledning.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Her er slankesolariene

Havnet i koma etter selvbruning

Dette bremser utviklingen av rynker

Her fjerner legene Cecilies (39) magehud og fett

Sjekk din biologiske alder

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også