Kiling
Derfor er du kilen
Du er mest kilen rundt kroppens vitale organer.
Mens babyer skratter og storkoser seg når de blir kilt, ble kiling brukt som torturmetode i middelalderen.
Forskerne er enige i at det er minst to måter å kile på.
Ufrivillig latter
Studier har vist at vi ler like mye enten det er en maskin som kiler oss eller et menneske. Men vi kan ikke kile oss selv.
Samtidig er det slik at de færreste av oss liker å bli kilt - selv om vi ler når det skjer. Forskere verden over jobber med å knekke koden for hva kiling egentlig er.
Varsler fare
Knismesis er en måte å kile på ved så vidt å berøre huden. Forskere tror at knismesis er en forsvarsmekanisme som gjør at vi raskere kan kjenne små dyr krype på oss, for eksempel giftige insekter.
Denne kilingen utløser som regel ikke latter, men heller et spontant ønske om å klø der det har kilt.
Kilne rundt knærne
- For mange år siden gjorde jeg et eksperiment for å finne ut hvor folk er mest kilne, forteller professor Sven Svebak ved Institutt for nevromedisin ved NTNU til klikk.no.
- Det viste seg å være rundt knær og albuer, på innsiden av lårene, fra albuen opp mot armhulen og fra armhulen og ned langs siden av overkroppen. Som barn lærte jeg at vi er mest kilne under føttene og haka, men det stemmer ikke.
Selvforsvar
Gargalesis er en måte å kile på der man legger press på ømfintlige områder. Denne kilingen utløser latter, selv om over halvparten som blir spurt, sier de ikke liker å bli kilt.
Forskere tror at denne reaksjonen er knyttet til en forsvarsmekanisme:
Vi er generelt mest kilne på strategiske steder på kroppen, steder der det ligger vitale organer rett under. Når vi blir kilt her, utløses refleksene våre og vi avverger "angrepet". Samtidig er kroppen vår slik at vi ufrivillig ler og viser andre tegn på glede.
Dette motiverer "angriperen" til å fortsette, og på den måten får vi trening i å forsvare de vitale organene i kroppen under et reelt angrep, skriver New Scientist.
Kilt av hunden
Babyen på denne videoen storkoser seg tilsynelatende med å bli kilt, og "angriperen" er ingen hvem som helst!
Avhenger av sinnstilstand
- Men hvorfor er noen ekstremt kilne mens andre ikke lar seg affektere i det hele tatt?
- Ingen er kilen uten å være i en sinnstilstand av lekenhet. Stimulering som vekker kileopplevelser under lekenhet, vekker rett og slett fysisk ubehag når personen er i en seriøs, mental modus. Her ser du et eksempel på hvorfor vi sier at hjernens tolkning av sanseinntrykk er så viktig for opplevelsen, sier NTNU-professor Sven Svebak.
- Det er ikke sansestimuleringen i seg selv, men hjerneprosessene og din sinnstilstand som er klistret på disse hjerneprosessene, som filtrerer og farger den subjektive opplevelsen, sier Svebak, som har skrevet boken Forlenger en god latter livet?
Sosiale bånd og flørt
De fleste forskere er enige om at kiling har forskjellige roller gjennom livet: Mellom foreldre og barn brukes det til å knytte bånd. Mellom søsken fører det til lekeslåssing og utvikling av forsvarsstrategier. Noen av disse teoriene gjennomgås i studiene til den amerikanske forskeren Christine Harris, skriver American Scientist.
Mellom ungdommer brukes det til flørt. Og mellom voksne brukes det som forspill før intimt samvær. En mer ekstrem versjon brukes i sm-lek, der "offeret" bindes fast og kiles.
Prikkedøden
Prikkedøden, eller kiledøden, er ifølge enkelte kilder en reell torturmetode.
"Kinesisk kiletortur er begrepet vi gjerne bruker i den vestlige verden for å betegne en torturmetode brukt av kineserne i Han-dynastiet. Kinesisk kiletortur var en nobel straff, ettersom den ikke etterlot noen merker og offeret ville komme seg igjen relativt raskt og enkelt etterpå," skriver engelske Wikipedia.
Noen er oversensitive
Men et annet eksempel er ikke like delikat:
"I oldtidens Rom ble personen bundet fast og føttene dyppet i en saltløsning. Deretter skulle en geit slikke av føttene. Denne torturmetoden begynte med kiling, men endte veldig smertefullt," står det i leksikonet, som blant annet oppgir Irene Thompsons A-Z of Punishment and Torture som kilde.
Ler du og forsvarer deg om noen skulle finne på å lage kile-bevegelser i lufta, kan du være oversensitiv til kiling. På fagspråket heter det hypergargalesthesia.
Kilder: Sven Svebak: Forlenger en god latter livet? (Fagbokforlaget, 2000), Wikipedia, New Scientist, Irene Thompson: A-Z of Punishment and Torture (Bookguild, 2008)
Les mer:
Slik avslører du silikonpupper
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.