Dette solkrem-problemet rammer oftest menn

Det er fortsatt kvinner som i størst grad kjøper solkrem.

Publisert

(SIDE2): Det er fortsatt slik at det er kvinner som i størst grad handler solkremen i de fleste familier, og kanskje har det en sammenheng med at kvinner både tenker mer på egen helse og er mer opptatt av utseendet.

Trend som er i ferd med å snu

Dessuten er nok aldring på mange måter viktigere for kvinner.

- Generelt har menn en tendens til å ha en fetere hud enn kvinner, både på kropp og i ansiktet, derfor anbefaler vi menn å bruke en lettere krem enn kvinner. De har ofte også mer hår på kroppen og derfor kan kremen være vanskeligere å smøre ut. Noen menn tenker nok også litt feilaktig at solkrem er litt femi. Trenden er i ferd med å snu, og menn bryr seg stadig mer om sunnhet og helse, sier Commercial Director i L'Oréal, Marianne Kampli til Side2.

Hun har en hypotese, som hun forteller støttes av hennes kontakt i apotekskjedene, om at menn handler solkrem mer basert på impuls og lett tilgjengelighet - for eksempel på Tax Free på vei til reisemålet, mens kvinners innkjøpsvaner er mer planlagte og på vegne av familien.

Om du sliter med kroppsakne, se etter dette

Kanskje speselt under sommermånedene er man spesielt utsatt for utbrudd på kroppen. Dette fordi kroppen produserer mer olje og svette når det er varmt, og når du kombinerer svette og olje, kan resultatet ofte bli akne eller kviser. 

Slik kan du unngå akne og kviser på hud og rygg

1. Ikke sitt for lenge i solen, da sol kan øke talgproduksjonen.

2. Bruk alltid solkrem, men pass på at du bruker en solkrem som er tilpasset aknehud.

3. Tettsittende klær kan irritere huden, velg heller løse og luftige klær i sommermånedene.

4. Dusj raskt etter trening eller andre aktiviteter som får deg til å svette.

Når man har vært mye ute i solen, øker utskillelsen av døde hudceller, som legger seg som et tykkere lag på hudoverflaten. Den forhøyede luftfuktigheten kan også øke utskillelsen av sebum, eller talg, noe som igjen gjør at man kan få en fet hud.

Dette er et problem som grovt sett oftest rammer menn.

- Jeg vil anbefale en gel eller en spray for menn, eller en helt lett krem som er mattende, ikke blir blank på huden,  uten for mye duft, sier Training Manager i La Roche-Posay, Vera Lin Fostås til Side2.

Altså bør du passe på at kremen er oljefri, eller ikke inneholder fett.

Smører for lite og for sjeldent

Men det er ikke bare menn som bør bli flinkere til å kjøpe, eventuelt bruke, solkrem. Kampli forteller at både menn og kvinner både bruker for lite av kremen, og at de bruker en faktor som ikke er tilstrekkelig.

- En vanlig feil er at man smører for lite slik at man ikke oppnår den faktoren som står på. I tillegg smører folk ofte for sjeldent , sier Training Manager for La Roche-Posay, Vera Lin Fostås.

Manglende kunnskap om UVA og UVB

Hennes intrykk er at nordmenn generelt har hørt om UVA- og UVB-stråler, men at de ikke  helt vet hva de ulike strålene gjøre. 

- En god huskeregel er at UVB-stråler gjør deg brun og brent, og UVA-stråler kan forårsake blant annet allergi, soleksem, aldring og andre langtidsskader som hudkreft eller føflekkreft. Når folk kjøper solkrem tenker nok mange at man er dekket likt for UVA og UVB. Men når det på et solprodukt står SPF 30 , betyr det at kremen har en UVB beskyttelse på faktor 30. UVA beskyttelsen er derimot ikke så høy, forholdet er som regel en til tre. UVA beskyttelse i forhold til UVB beskyttelsen, altså en UVA beskyttelse, ligger på 10 i dette eksempele, forklarer Fostås-

- Så altså, for å få en høy UVA-beskyttelse må man opp i en høy SPF. Dette er spesielt viktig for de med ekstra behov, for eksempel hvis man er plaget av soleksem, lysfølsomhet når man går på ulike medisiner, for de som er opptatte av aldring og ikke minst de som ønsker å forebygge langtidsskadene som hudkreft og føflekk kreft.

En vanlig feil er at man smører for lite slik at man ikke oppnår den faktoren som står på. I tillegg smører folk ofte for sjeldent.

Nordmenn er også over gjennomsnittet glade i å sole seg og solingen kan lett bli intens når sola først titter fram etter en lang vinter, eller vi er på en etterlengtet sol- og badeferie.

- Med usikkert sommervær her i nord kan mange nordmenns solvaner bli litt «krampaktig», og fører til at man får for mye sol i for store doser, sier Kampli.

Du er spesielt utsatt for solskader om våren. Hudens naturlige beskyttelse mot sollys og pigmentering er da ennå ikke mobilisert, på grunn av vinterens mange mørke timer.

«Klippekort» for mengde soleksponering

Utsettes huden for store mengder sol, uten at kroppens eget beskyttelsessystem er aktivert, kan dette få negative konsekvenser for både hud og helse.

- Man kan si det slik at vi har fått utdelt et slags «klippekort» for hvor mye soleksponering vi faktisk tåler, og dette «klippekortet» er individuelt utfra hvilken hudtype vi har. Det er derfor viktig å beskytte huden så tidlig så mulig, og ikke utsette seg for å bli solbrent. Mange tenker nok også at «Nå er toget gått for jeg har jo brent meg så mange ganger allikevel», men slik er det ikke. Det er aldri for sent å beskytte seg mot solens sterke stråler, sier Kampli.

Nordmenn beskytter seg minst

Ifølge en større undersøkelse sjekker 73 prosent av nordmenn huden sin for føflekker og pigmentering mindre enn en gang i året.

Den viser også at hele 27 prosent av nordmenn ikke beskytter seg med solkrem når de ikke er på ferie.

- Dette er det laveste tallet jeg har sett blant de nordiske land, sier Louise Rovsing, Brand Director i La Roche-Posay.

Hun råder folk til å bruke solkremen som dagkrem for maksimal beskyttelse.

Ifølge Kreftforeningen har 90 prosent av hudkrefttilfellene sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium.

Det er ikke bare hudkreft man bekytter seg mot om man bruker solkrem, men også andre plager som:

- Pigmentrelaterte lidelser
- Solutslett
- Lysømfindtelighet
- UV-redusert immunsuppresjon
- Tidlig aldring

Sollys påvirker selve cellene våre. Når huden blir utsatt for UV-lys fører dette til en celledeling som skaper frie oksygen radikaler i huden. Dette frie radikalet går så løs på blant annet kollagenet i huden, noe som kan føre til tidlig aldring.

Gode solvaner

«Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium» skriver Kreftforeningen på sine sider.

Det er heller ikke så lurt å sole seg intenst, slik mange nordmenn ofte gjør sommerstid.

«Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig. Får man for mye UV-stråler på huden, påvirkes pigmentcellene og man tror at energien i strålene skader DNA- molekylene (arvestoffet) i hudcellene. De som har lys hud og blondt eller rødlig hår er mer utsatt. Et høyt antall føflekker er også en risikofaktor.»