Dette er de vanligste solskadene

Enkelte solskader kan være vanskelige å oppdage før det har gått lengre tid.

Foto: Barcin (Getty Images)
Først publisert

Det uvanlige varme og solfylte været de siste ukene har gjort at sommeren har kommet tidligere enn vanlig. Glemmer du å smøre deg, er det også lett å bli solbrent. 

Vi tok derfor en prat med kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Senzie Medispa Karl Johan, Helene Skoje, om hvilke skader som er de vanligste som følge av for mye sol. 

De kommende dagene vil Side2 til å ha flere artikler om solskader, forebygging av solskader, og hva du kan gjøre dersom skaden allerede har skjedd. Følg med utover! 

Akutte og langtidsvirkende solskader

Helene Skoje forteller at de vanligste skadene som oppstår av for mye sol kan deles opp i to - akutte og langtidsvirkende skader. 

Under de akutte skadene finner vi solbrenthet, soleksem, solstikk og akutte pigmenteringer. 

Over lengre tid vil solskader i huden vise seg som pigmenteringer, både i epidermis (det øvre hudlaget) og i dermis (det dypereliggende hudlaget). Når en solskade viser seg i dermis er den permanent. 

- Når melaninet kommer seg ned i dypere hudlag blir det som en tatovering, sier Helene til Side2. 

- Pigment blir spist av makrofagene i huden vår, som er der for å beskytte oss, men de har ikke enzymet til å spalte pigmentet, ergo vil pigmentet for alltid ligge der. Man kan lysne og spre det, men pigmenteringen er kronisk.

Les også: Hedda Skoug fikk føflekkreft – vil advare unge jenter

Foto: Pressefoto

Bryter ned kollagenet 

Hudens kollagen og elastin brytes også ned av UV-stråler fra solen, og dette gjør at huden taper elastisitet og spenst, forklarer den kosmetisk dermatologiske sykepleieren. 

- Solskader har en forsinkelsesprosess på 5-15 år, så skaden du får i sommer er det ikke sikkert du ser så mye til før 5-15 år frem i tid.

- Solen ødelegger også kollagenet og elastinet i huden vår slik at vi lettere får linjer, rynker og gusten hud. Etter mange år i solen vil mange oppleve i 50- og 60-årene at spesielt partiet rundt munnen ser en del eldre ut enn huden i resten av ansiktet.

Hun forteller at de fleste som kommer til klinikken med slapp hud og linjer har slurvet med å beskytte huden mot sol på sine yngre dager, noe som gjør at huden ders eldes raskere. 

Les også: Solkremingrediensene du bør unngå om du har sensitiv hud

Ikke lett å oppdage alle skader

De akutte solskadene kan kjennes som klassisk solbrenthet, som deles inn i 1., 2., og 3. gradsforbrenning og flassing. De er lette å kjenne igjen.

Solskadene som utvikler seg over tid, er derimot ikke like enkle å legge merke til. 

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

- Noen oppdager at de plutselig får mørkere felter i ansiktshuden eller på hals eller bryst. Det kan være akutte pigmenteinger som ligger overfladisk. Disse er lettere å få kontroll på om de behandles raskt. Så om du får en ny flekk i ansiktet denne sommeren, så bruk masse solkrem og gå til en kosmetisk dermatologisk sykepleier som er god på pigment, sier Helene Skoje. 

- Gjør du en hudanalyse i en scanner, vil den kunne se omfanget av solskadene du har. Jeg ser på klinikken at dette er svært ulikt fra menneske til menneske. Unge folk som eksempelvis har hatt studieår i Australia eller Sør-Amerika, kan ha betydelige solskader, mens andre som har vært flinkere med solbeskyttelse, har nærmest ingen solskade.

De kommende dagene vil Side2 til å ha flere artikler om solskader, forebygging av solskader, og hva du kan gjøre dersom skaden allerede har skjedd. Følg med utover!