Derfor er noen mer eksponert for dette
Pigmentflekker er enklere å forebygge enn å fjerne, men noe kan man likevel gjøre. Få tipsene.
![](https://image.klikk.no/4449558.jpg?imageId=4449558&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=751)
(SIDE2): Etter mange måneders underernæring på sollys, varme og D-vitamin er det nok mange som i disse dager kaster seg ut i solsteika for å få noen etterlengtede stråler på kroppen. Og dessverre har mange en tendens til å overdrive.
For dårlig solfaktor, for lite solfaktor eller rett og slett mangel på solfaktor kan føre med seg en rekke negative konsekvenser, både helsemessig og kosmetisk.
Vanlig problem
Pigmentflekker er noe mange sliter med, og som også er vanskelig å gjøre noe med når man først har fått det.
![HUDLEGE MICHAEL ZANGANI anbefaler å forebygge godt med både solfaktor og hudpleie med aktive ingredienser. HUDLEGE MICHAEL ZANGANI anbefaler å forebygge godt med både solfaktor og hudpleie med aktive ingredienser.](https://image.klikk.no/4449560.jpg?imageId=4449560&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=172&height=230)
For å forstå hvordan man kan unngå dette, må man også se på hva man kan gjøre for å forebygge - og dermed å unngå problemet.
Hvor sterkt vi påvirkes av solens stråler, og da hvor store solskader vi får, har med hudtypen vår å gjøre.
- Fargen på huden vår er et resultat av hvor mye sol man utsettes for på de forskjellige geografiske stedene, og huden vår har tilpasset seg fra å være helt lys til helt mørk for å kunne ta opp nok D-vitamin, sier doktor Michael Zangani, som arbeider ved Norges største hudavdeling på Rikshospitalet i tillegg å drive sin egen klinikk, Hud&Akne klinikken.
At mørkhudede er mer beskyttede mot solskader betyr imidlertid ikke at mørkhudede ikke skal beskytte seg. Selv om de naturlig er mer beskyttet enn mennesker med lys hud da mennesker med mørk hud også kan få hudkreft.
Et par minutter i solen er nok
Sollys påvirker selve cellene våre. Når huden blir utsatt for UV-lys fører dette til en celledeling som skaper frie oksygen radikaler i huden. Dette frie radikalet går så løs på blant annet kollagenet i huden.
- Det skal ikke mer til enn et par minutter ute i solen, uten beskyttelse, før denne prosessen setter i gang, sier Zangani.
Han forteller at cellelaget i det øvre hudlaget deler seg opp stadig på vei opp mot overflaten, hvor det så flasser av. Denne fornyelsen er et tegn på sunn og vital hud. Men ved soling vil denne prosessen gå tregere, og huden slutter å flasse. De døde hudcellene hoper seg opp, og huden vil føles ru og tør.
Slik forebygger du pigmentflekker
- Solfaktor
Bruk gjerne solfaktor som reflekterer lyset, og som gir en bredspektret beskyttelse. Husk å bruke store nok mengder!
Se etter solkremer med ingredienser som titndioksid, fraksjonert melanin og sinkdionid. Den må gjerne også inneholde antioksidanter for best beskyttelse.
- Hudpleie
Peel huden din
Kombiner solfaktor med kremer med aktive ingredienser som hjelper til med å reparere solskader
Rens alltid ansiktet ditt, skrubb minst tre dager i uken, og bruk gjerne et talgreduserende produkt. Talg er roten til mye vondt, fra pigmentflekker til akne, og her er det produkter som inneholder salicylsyre som anbefales.
- Jo eldre man bli, jo tregere går denne fornyelsesprosessen. Derfor er det viktig å beholde så mye kollagen i huden som mulig. Når man kommer til overgangsalderen har man mistet 35 prosent av kollagenet. Og 80-85 prosent av hudens aldring kan man takke sollyset for, sier Zangani. Slik forebygger du: Bruk alltid solfaktor, selv om du skal være i skyggen eller det er overskyet, sier Zangani.
De cellene som lager pigmenter i huden, melanocytene, ligger i det øverste hudlaget. Når man kommer til 30-årene vil man videre miste 10-20 prosent av disse hvert tiår. Jo færre man har, jo vanskeligere blir det å beskytte seg mot solskader.
- Mørke og lyse har et likt antall melanocyter. Men mørkhudede har flere ekte melanocyter, mens de med lys hud har det man kan kalle falske melanocyter. Når de falske melanocytene blir utsatt for sollys eksploderer de, og går løs på de andre cellene. Derfor er det slik at de med lys hud er mer utsatt for solskader. Jo lenger bort man beveger seg fra sin naturlige hudtone, jo mindre beskyttet er man.
Derfor bør du ikke vokse overleppen med varm voks
Pigmentflekker er i de fleste tilfeller et resultat av solskader, men genetikk og hormoner spiller også inn. At man får pigmentflekker er et resultat av en inflammasjon i huden, for eksempel solforbrenning, men også akne.
Dette kan gi pigmentflekker
Sol
Varme
Arv
inflammasjon
Visse medikamenter
Hormoner
- Undersøkelser viser at mange ser på pigmentflekker som et tegn på aldring og dårlig hud.
En annen ting, som mange kanskje ikke er klar over er at varme generelt kan skape pigmentflekker.
Du har kanskje hørt noen klage over en pigmentbart? Altså pigmentflekker som har plassert seg på overleppen? Denne kan skyldes at personen har vokset overleppen med varm voks – noe som altså kan skape pigmentflekker.
Når skaden er skjedd
Om skaden er ute, og pigmentflekkene er oppstått er det som nevnt ikke en enkel prosess å få den bort.
- Man kan gå for en profesjonell peeling – anbefaler jeg TCA-peeling, eller laserbehandling. Man kan også få resepter på kremer med aktiv A-vitaminsyre som øker kollagenproduksjonen og eksfolieringen.
Hydrokenon kan også brukes som behandling, men denne kan gi bivirkninger om den brukes feil og over lang tid. Så her er det lurt å få profesjonell hjelp, og ikke fylle opp bagen om du for eksempel er i Asia hvor dette selges over disken. Dette er et legemiddel og skal skrives ut av lege.
Zangani holdt foredrag om temaet i samarbeud med Zo Medical by Zein Obagi, og anbefalte disse to produktene for korrigering av pigmentflekker:
![](https://image.klikk.no/4449564.jpg?imageId=4449564&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1000&height=750)