Hvordan kroppen eldes
Slik eldes kroppen din innvendig og utvendig
Dette er hva som skjer med hud, hår, tenner og kropp når du blir eldre.
Hele kroppen forandrer seg når vi blir eldre, både utenpå og innvendig.
Les hva du kan gjøre for å forsinke aldringsprosessen.
1. Hår
Håret forandrer seg med alderen. Mange mister hår, og hårstråene blir tynnere og tørrere, og har behov for en annen type pleie.
– Det finnes mange forskjellige produkter som pleier håret, og nå kommer det en del nye ting på markedet, som passer spesielt bra for modent hår. Det kan gjøre håret fyldigere, og motvirke hårtap, sier Laila Høgseth Pettersen, frisør og kreativ leder i Nikita Hair.
For at håret skal se fint og sunt ut, anbefaler Pettersen at du får en klipp som tilpasses håret, slik at det ser fyldigere ut.
– I likhet med huden, skal også håret beskyttes mot UV-stråler. Solen kan gjøre at håret tørres ut og blir livløst. For å beskytte det vil jeg anbefale en spray som beskytter mot solstråler.
Krise med noen grå hår?
Og hva gjør du dersom du får noen små, grå hår? For mange er det et tydelig tegn på at man blir eldre.
– Mange synes det er helt forferdelig, og gjør alt for å slippe det. Men noen synes det er helt greit, og vil gjerne beholde sin naturlige hårfarge. Grått hår har jo faktisk blitt en trend, så noen farger det grått med hensikt, sier Pettersen.
Det varierer veldig fra person til person når disse grå hårene dukker opp. Det er vanligst etter fylte 30.
– Hvis det skjer før du er 25 år, betyr det at du har en skade på hårsekken som gjør at hårstrået blir grått.
Les også: Du mister hår allerede i puberteten
2. Hud
I vår tid er det et stort fokus på å være den beste utgaven av seg selv – på alle plan – og de fleste vil se unge ut lengst mulig.
– Folk føler seg ofte yngre enn de ser ut, og de vil gjerne se ut som de føler seg. Det holder ikke bare å trene kroppen, huden som faktisk er vårt største organ trenger også oppmerksomhet, sier Linn-Merethe Instebø som jobber som kosmetiske sykepleiere ved Aleris Nesttun.
Slik eldes huden
Aldring skyldes indre og ytre faktorer. Biologisk aldring er genetisk bestemt, og huden blir ofte tynnere, tørrere og slappere, da underhudsfettet svinner. Huden kan etter hvert miste glød, spenst og se matt ut.
– Eksterne aldringsfaktorer som UV-eksponering kan gjøre overhuden tykkere, samt etterlate pigmentflekker og dype rynker, forklarer Instebø.
Allerede fra du er 25 år begynner huden å eldes, men synlige alderstegn vil du vanligvis ikke se før i 30-årsalderen. Da vil du som oftest kunne se fine linjer rundt øynene, og gjerne litt linjer i pannen.
– I 40-årsalderen vil huden eldes ved at celledelingen går saktere, da kollagen- og elastinproduksjonen avtar, og tyngdekraften fører til volumtap i kinn og nedre del av ansiktet, ved munnområdet.
Etter hvert vil fettputene i underhuden smuldre og gi volumtap spesielt i kinn og hakeområde. Dette skjer som oftest i 50-60-årsalderen.
Les også: Slik er den kvinnelige psykopaten
God beskyttelse
Skal du beskytte huden din slik at aldringsprosessen forsinkes, er solfaktor og antioksidanter dine beste hjelpere. Vi nordmenn er spesielt glad i solen, men det er hudens verste fiende.
– Solkrem beskytter mot UVA og UVB, mens antioksidanter nøytraliserer frie radikaler fra sol, forurensning og røyk. Kombinerer du disse to, vil du få god beskyttelse mot solbrenthet, hudkreft og aldring.
Ifølge Instebø vil denne hudrutinen holde huden ung og sunn: Rens, skrubb, talgkontroll og en krem med antioksidanter (med aktive ingredienser, slik som for eksempel A-vitamin) vil sammen med solfaktor gi optimal beskyttelse.
– Et røykfritt miljø, samt en sunn livsstil med lite stress og nok søvn, vil virke positivt på huden din.
3. Tenner
I motsetning til aldringsprosessene som skjer med hud og hår, er det litt mer individuelt hva som skjer med tannhelsen vår. Eldre mennesker kan ha colgate-smil, mens 30-åringer kan ha gule, usunne tenner. Det kommer an på hvor godt du tar vare på tennene dine.
Det er ikke så altfor lenge siden det var vanlig å trekke tenner og sette inn helproteser (gebiss). Dette er nå endret.
– I dag har stadig flere eldre personer egne tenner. Dette takket være økt kunnskap om tannsykdommer, sier tannlege Erik Svendsrud. Svendsrud driver egen praksis i Oslo.
Munntørrhet blir vanlig med alderen
Et problem som blir vanligere når vi blir eldre, er munntørrhet. Mange bruker flere legemidler når de blir eldre, slik som sovemidler, smertestillende, blodtrykks- og hjertemedisiner.
– Munntørrhet kan gi økt risiko for tannråte fordi spyttets reparasjonsevne er nedsatt. Dette kombinert med uheldige kostvaner, slik som stort forbruk av sukkerholdige produkter, og utilstrekkelig munnhygiene, kan gi mye tannråte. Spesielt på blottlagte rotoverflater og i kanten av gamle fyllinger, sier Svendsrud.
For å beholde et ungt, vakkert smil, bør du pusse tennene minst to ganger daglig, bruke tanntråd jevnlig, spise sunt og ikke røyke. Og husk: Det som er sunt for kroppen, er også sunt for tennene!
Les også: Spiser du for lite? Dette kan bli konsekvensene
4. Kropp og ansikt
Det er mye som skjer med kroppen når vi blir eldre. Ansiktsmimikken blir stivere og mer sammentrukket, slik at du ser morsk ut. Musklene generelt blir svakere, og hormonene gjør at du får mer fett under bukmuskulaturen. Det er derfor eldre menn ofte får større mage.
A-vitaminnivået synker etter 35-årsalderen. De aktive hudcellene blir mindre aktive, noe som fører til at huden blir slappere. Huden binder ikke like mye vann som før, og sirkulasjonen blir dårligere.
– Hovedsakelig blir alt slappere, det gjelder over hele kroppen, sier Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi og medisinsk ansvarlig lege ved Akademiklinikken i Norge.
Du ser trøttere ut
Underhudsfettet under øynene begynner å minske, slik at du får et søkk under øynene. Det er vanlig å få fettposer under øynene, og dermed ser du trøttere ut.
I ansiktet forsvinner fettet enkelte steder, slik at ansiktet taper volum – dette er blant de mest tydelige alderstegnene.
– I løpet av noen år mister vi 30-35 ml fett i hele ansiktet, slik at midtansiktsgropen kommer sterkere frem. Det er noe av grunnen til at vi ser mer slitne ut. Dette kan erstattes med fillers eller fett-transplantasjon, for de som vil gjenskape den ungdommelige formen, forklarer Tvedt.
Disse alderstegnene kommer ofte ved 35-årsalderen, og vil bli tydeligere for hvert år som går.
Les også: Derfor er sladring sunt
Anti-aging-medisin
Beinskjelettet blir svakere og sprøere, og ryggen blir kortere. Dermed vil magen stå mer ut.
– Vevet vil også bli mindre elastisk – du kan sammenligne det med en gummistrikk som etter hvert mister spensten.
Tvedts beste tips for å forsinke aldringsprosessen er å trives i hverdagen, lære nye ting, ta sunne valg og trene moderat. En del avhenger av arv, men overdreven soling og røyking er to «verstinger» for hudaldring som du kan unngå i størst mulig grad.
– Riktig hormonbalanse er viktig, og i tiden fremover vil vi se mer av såkalt anti-aging-medisin. Dette fokuserer blant annet på å opprettholde et mer oppbyggende og ungdommelig hormonmiljø i kroppen. Dermed vil kroppen oppføre seg deretter. Det er ikke mange spesialister på dette her til lands ennå, men det er absolutt på gang, og er spennende å følge med på, sier Tvedt.