Julebakst
Slik blir julebaksten litt sunnere
Sju litt sunnere slag.
Skal du også bake i helgen? Her er oppskriftene som sikrer at du ikke går i kalorifella.
Den store julekakebakehelgen er her, og kakeboksene i de tusen hjem fylles opp.
Men kakene må jo ikke være fulle av kalorier.
Her har du syv oppskrifter på julekaker fra Vektkonsulentene.
Kaker som smaker, men som ikke legger seg på rumpa? Ja, takk! Disse er dessuten superenkle å bake.
Like gode, like mye kos, og du kan spise dem med god samvittighet.
Oppskriftene ser du lenger ned på denne siden.
Les også:
Gikk ned 20 kilo med mat levert på døren
Gikk ned 63 kilo med personlig trener
Vaniljekranser
Lag hjerter eller kranser, og du har noe søtt og lekkert i kakeboksen.
Til ca 16 stk trenger du:
50 gram mandler uten skall
200 g speltmel
1 ts hjortetaksalt
120 g margarin til steking/baking
120 g sukrin/søtningsmiddel
vaniljefrø
1 eggehvite
Slik gjør du:
Hakk mandlene. Bland mel og hjortetaksalt og smuldre margarinen i. Tilsett de hakkede mandlene, søtningsmiddel og vaniljefrø, og samle deigen med eggehvite.
Sett deigen i kjøleskapet, gjerne natten over.
Form deigen til kranser og bak dem i ovnen ved 225 grader i 6-8 minutter.
Tips: Lag hjerter i stedet for kranser, og pensle bunnen med smeltet mørk sjokolade når kakene er avkjølt.
Næringsinnhold:
129 kcal per 30 g
protein: 9%
karbohydrat. 35%
fett: 56%
Peppernøtter
Krydderet gjør at det dufter deilig av jul i hele huset.
Du trenger:
200 g speltmel
1 ts hjortetaksalt
litt malt pepper
1/2 ts malt nellik
1/2 ts kanel
10 g mandler uten skall
100 g margarin til steking/baking
50 g sukrin/søtstoff
1 eggehvite
Slik gjør du:
Bland mel, hjortetaksalt og krydder. Hakk mandlene og rør dem i melblandingen sammen med resten av ingrediensene.
Sett deigen kjølig i 1 time.
Trill pølser av deigen, skjær dem i biter og trill til peppernøtter.
Stek midt i ovnen på 160 grader i ca 7 minutter.
Næringsinnhold:
123 kcal per 30 g
protein: 9%
karbohydrat: 41%
fett: 50%
Kransekake
Lekker konfekt, superenkel å lage.
Til 16 stk trenger du:
200 g mandler uten skall
60 g dadler
2 eggehviter
10 g mørk sjokolade, 70-80%
Slik gjør du:
Hakk mandlene. Rist dem i en tørr stekepanne et par minutter, til de begynner å ta farge.
Hold av noen mandler og dadler, kjør resten i en minihakker til marsipanmasse.
Rør i eggehvitene. Hakk sjokolade sammen med de mandlene og dadlene du holdt av, til en sjokolademasse.
Rull marsipanmassen sammen rundt sjokolademassen og form som en pyramide. Stek i ovnen ved 200 grader i ca 8 minutter. Del i 16 mindre stykker.
Næringsinnhold:
85 kcal per stk
protein: 14%
karbohydrat: 31%
fett: 55%
Fattigmann
En klassiker som ikke har vondt av litt færre kalorier.
Du trenger:
200 g speltmel
60 g sukrin/søtningsmiddel
litt hjortetaksalt
litt kardemomme
30 g smør/margarin (romtemperert)
1 sammenpisket egg
40-50 g matyoghurt
20 g smaksnøytral kokosolje
Slik gjør du:
Bland mel, søtstoff, hjortetaksalt og kardemomme. Smuldre i smør/margarin med fingrene. Kna inn egg og yoghurt, sett deigen i kjøleskapet i 1 time.
Kjevle deigen tynn. Skjær først lange parallelle striper med 3-4 cm mellomrom med en kniv eller skjærehjul. Skjær deretter skrå snitt på tvers, så det blir ruteformer.
Skjær til slutt et lite hull midt på hvert stykke og vreng kakene.
Smelt kokosoljen og pensle kakene med den på begge sider.
Legg dem på bakepapir og stek i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter,
Ha kakene over på glass elle kakeboks når de er helt avkjølt.
Tips:
Ha litt revet sitronskall i deigen.
Næringsinnhold:
111 kcal per 30 gram
protein: 10%
karbohydrat: 52%
fett: 38%
Sandkaker med fyll
Uten fyll er de vanlige sandkaker i kakeboksen, Med fyll blir de en festlig dessert, for eksempel på nyttårsaften.
Til 16 stk trenger du:
200 g speltmel
120 g kaldt smør/margarin
2 ts sukrin/søtningsmiddel
4 ss iskaldt vann
Krem:
2 dl ekstra lettmelk
20 g puddingpulver
flytende søtningsmiddel/stevia
frukt/bær til pynt
Slik gjør du:
Smuldre smøret helt fint ut i mel og søtningsmiddel, så det ligner grov sand. Hell i vann og samle raskt deigen til en kule. Sett den i kjøleskapet i 30 minutter.
Del deigen i 16 like store kuler og trykk dem ut i muffins/terteformer. Avkjøl dem i 30 minutter, før de stekes i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. La dem avkjøle litt, før de tas ut av formene.
Kok en krem av melk og puddingpulver, smak kremen til med søtningsmiddel og avkjøl den.
Ha 1 ss krem i hver kake ved servering og pynt med frukt eller bær.
Næringsinnhold:
95 kcal per kake med 20 g krem
protein: 7%
karbohydrat: 37%
fett: 56%
Havrekaker
Knasende sprø og gode.
Dette trenger du, til ca 15 stk:
30 g margarin til baking (70% fett)
60 g havregryn
1 eggehvite
10 g speltmel
1 ts bakepulver
litt vaniljepulver/noen frø fra vaniljestang
50 g sukrin eller annet søtningsmiddel
Slik gjør du:
Smelt margarinen forsiktig og bland sammen med havregryn og eggehviten i en skål. La blandingen svelle i 5-10 minutter.
Ha i mel, bakepulver og vaniljepulver, og til slutt sukrin, i blandingen.
Sett små topper på bakepapir med en skje. Stek kakene i ovnen ved 200° i 8-10 minutter, til de er lysebrune i kanten.
Avkjøl kakene litt på platen, før de forsiktig løsnes og legges på en rist. Ha dem over i en kakeboks når de er helt kalde.
Tips:
Tilsett kakao i stedet for mel.
Næringsinnhold:
119 kcal per 30 g
protein: 11%
karbohydrat: 39%
fett: 50%
Fruktstenger
Litt annerledes julekonfekt i to varianter som garantert vil falle i smak.
1. Appelsin-sesam, til 8-10 stk trenger du:
100 g tørkede dadler uten steiner
100 g lyse rosiner
100 g tørkede aprikoser
20 g appelsinmarmelade
30 g sesamfrø
Slik gjør du:
Kjør alt unntatt sesamfrøene i en minihakker til en masse. Form en avlang pølse og skjær i 8-10 fruktstenger.
Rull fruktstengene i tørristede sesamfrø.
Næringsinnhold:
106 kcal per 30 g
protein: 5%
karbohydrat: 79%
fett: 16%
2. Fiken-kokos, til 8-10 stk trenger du:
200 g tørkede fikener
50 g dadler uten steiner
1 banan
saft og skall av 1 sitron
4 ts tørkede tranebær
70 g kokosmasse
Slik gjør du:
Kjør alt unntatt tranebær og kokosmasse i en minihakker til en masse. Spar litt kokosmasse, elt resten av kokosmassen inn i deigen sammen med tranebærene.
Trill avlange pølser av deigen og rull pølsene i kokosmasse før du skjærer dem i passende biter.
Næringsinnhold:
101 kcal per 30 g
protein: 4%
karbohydrat: 59%
fett:37%
Denne saken ble første gang publisert 07/12 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.