Diabetes
Nyhet: Egen diabetes-diett
Med riktig kosthold er det mulig å unngå medisinbruk og å stanse utviklingen av folkesykdommen diabetes.
Har du fått diagnosen diabetes type 2, eller har begynnende diabetes, kan du nå velge en egen diabetes-diett hos Vektkonsulentene.
- Kostprogrammet for diabetes type 2 er i hovedsak bygget opp som vårt vanlige kostprogram, sier Elizabeth Nebelong, som er med å utvikle oppskriftene og diettene hos Vektkonsulentene.
- Men det er større fokus på kostfibre i form av både fullkorn og grove grønnsaker. Fet ost er fjernet, og det er mindre frukt enn i de andre menyene.
Har du diabetes type 2 eller begynnende diabetes, bør du følge denne kuren. Du kan forvente et vekttap på 1 kilo i uken.
- Spis deg frisk
Stadig flere nordmenn får diagnosen diabetes type 2, og mange har sykdommen uten å vite om det.
- Til sammen lider 350.000 nordmenn av diabetes type 2. Bare halvparten av disse har fått diagnosen. Den andre halvparten lever i uvitenhet om tilstanden sin, sier professor og overlege Trond Geir Jensen til bladet Bedre Helse.
Mange overvektige utvikler sykdommen, og disse vil merke stor bedring ved å gå ned i vekt.
Ernæringsfysiolog Randi Norheim i Vektkonsulentene.no mener det er fullt mulig å spise seg frisk fra diabetes type 2, altså at du kan unngå å måtte bruke medisiner, hvis du endrer kostholdet ditt.
- All forskning tyder på at det er fullt mulig å gå fra mye medisinbruk til en god blodsukkerregulering ved å endre kosthold og få inn daglig mosjon (trim fjerner sukkeret fra blodbanen uten at det legger seg på rumpa). Vektreduksjon i seg selv fører til bedre regulering av blodsukkeret, så du har gode sjanser for å redusere bruk av medisiner etter hvert, eller å unngå å måtte starte med medisiner, sier Randi.
Det er de vanlige retningslinjene for sunt kosthold som gjelder.
- Klarer du å bruke sunne matvarer hver dag, gir det en god vektkontroll og god blodsukkerregulering, sier ernæringsfysiologen.
10 tips til deg med diabetes:
1. Spis ofte. En fin tommelfingerregel for deg med diabetes er at det aldri bør gå mer enn tre timer mellom hvert hovedmåltid, slik at blodsukkeret er stabilt hele dagen. Imellom hovedmåltidene skal du spise mellommåltider, gjerne i form av grønnsaker og frukt. Velger du frukt, bør du samtidig spise et grovt kornprodukt og magre proteiner, for å unngå rask blodsukkerstigning. Spis for eksempel en halv banan sammen med et grovt knekkebrød med skinke, eller en pære i havregryn med skummet melk.
2. Spis sakte. Da får kroppen tid til å gjenkjenne metthetssignaler, som produseres ca 20 min etter at måltidet starter. Hiver du innpå maten vil du kunne få inn mer energi enn nødvendig før metthetssignalene har fått tid til å virke.
3. Øk metthetsfølelsen. Både fiber, protein og fett har som oppgave å senke hastigheten på tømmingen av innholdet fra magesekk til tarm. Dette gir en langsom fordøyelse av maten, som igjen gir en langsom blodsukkerstigning, samtidig som du får en langvarig metthetsfølelse. Bruk alltid grove kornprodukter og protein i måltidene for å utnytte denne effekten godt. Pass på at det ikke blir for stor mengde fett i maten, da fett er mer enn dobbelt så kaloririkt som karbohydrater og protein.
4. Vær aktiv - hver dag. Når du beveger deg, bruker musklene energi. Og energien de hovedsakelig bruker i en normal situasjon er karbohydrater. Ved å trene store muskelgrupper sørger du for at blodsukkeret reduseres, så vær så aktiv som du kan - hver dag.
5. Pass på hjertet. Hjertet er et av organene i kroppen som påvirkes over tid av diabetes. Spiser du mindre kjøtt og fete meieriprodukter sørger du for at du selv ikke produserer unødvendig mye kolesterol. Ved å redusere på inntak av alkohol og sukker reduserer vi også nivået av triglyserider i blodet.
6. Spis mer fisk. Omega-3 fra fisk bidrar både til å redusere kolesterolnivået og virker gunstig på blodtrykket. Spis fisk til middag og som pålegg, helst 2-3 middager per uke.Ta tran hver dag!
7. Spis mer fiber. Fiber fester seg til fett i tarmen, og fører til at en del av fettinntaket ikke absorberes av tarmen, men føres ut av kroppen. Fiber finner du i grove kornprodukter, samt i frukt og grønnsaker. Spesielt havreprodukter reduserer kolesterolnivået. Havre inneholder betaglukaner, et vannløselig fiber som trekker til seg kolesterol og fjerner det fra tarmen i stedet for at kolesterolet går over i blodet. I tillegg holder fiber deg mett, bidrar til å holde blodsukkeret stabilt og har en god effekt på fordøyelsen.
8. Unngå sukker. Bruk sukrin som erstatning for sukker, dette påvirker ikke blodsukkeret. Ikke spis godteri, kaker eller boller i det daglige, kun ved spesielle anledninger, og da i begrensede mengder. Unngå desserter som inneholder sjokolade, iskrem eller mye hvetemel.
9. Drikk nok vann. Unngå bruk av saft, juice og brus i det daglige. Brus og saft uten sukker er ok.
10. Velg riktig på butikken. Bruk grovhetsskalaen, med 4 skraverte felt, for å finne grove produkter. Er et produkt merket med nøkkelhull, har det mer fiber, og mindre sukker, salt og fett sammenlignet med andre varer i samme matvaregruppe.
(Tipsene er fra ernæringsfysiolog Randi Norheim, og gjelder for både diabetes type 1 og type 2).
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.