Hva er egentlig en kalori?
Alle slankeprogram omhandler de samme prinsippene, nemlig å forbruke mer energi enn hva man inntar. I så måte kan streng kaloritelling hver dag gi et innblikk i hvor mye man spiser, men fordi vi ikke har en like grundig måte å telle forbrukskalorier på vil vi sjelden få et presist bilde av hvor mye energi vi faktisk bruker. Dermed vet vi ikke hva vi egentlig trenger av energi for å være i likevekt, og heller ikke hvor mye vi må redusere på energiinntak for å gå ned en buksestørrelse eller to.
Vektkonsulentene er ikke et slankeprogram, men et program for livsstilsendring. Programmet gir deg kunnskap og støtte på veien mot en endring som skal vare livet ut.
En kombinasjon av å lære å spise sunn mat, begynne med trening og lese artikler om livsstilsendring vil være med på å hjelpe deg til å gjøre de rette valgene når det gjelder inntak og forbruk.
I tillegg vil kostprogrammet med ferdige forslag til måltider gi et innblikk i hvor mye mat du kan spise hver dag, og likevel gå ned i vekt.
- Ved å spise regelmessig vil du lære deg å tolke sult -og metthetssignaler, og trening gir en bedre apetittregulering. På denne måten vil det i det lange løp være overflødig med den krevende kaloritellingen, og du kan nyte mat uten å telle gram og kalorier, forteller Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim.
Det er lurt å merke seg at selv den strengeste kaloritelling aldri vil gi det sanne bilde av inntak, da kaloriinnhold kan variere i matvarer fra ulike produsenter, og fra råvare til råvare, selv om vi vet hva en standard matvare gir av energi.
Noen prinsipper om kalorier kan det likevel være verdt å vite om:
-En kalori er alltid en kalori, uansett om den er sunn eller usunn.
Selv om det er sunnere for hjertet ditt å bruke planteolje fremfor meierismør vil det i olje faktisk være et høyere kaloriinnhold enn smør inneholder.
Det vil si: Vær varsom med store mengder fete matvarer uansett hvor sunne de er.
-Fett inneholder mer enn dobbelt så mange kalori som protein eller karbohydrater (9 kcal/g fett mot 4 kcal/g protein eller karbohydrat).
Det vil si: Vi kan spise en mye mindre mengde av fettrike matvarer enn hva vi kan av magre produkter som har høyt innhold av protein eller karbohydrater.
-Grønnsaker inneholder nesten ikke kalorier.
En mellomstor gulrot på 60 g inneholder kun 18 kcal og gir en langvarig metthet mens en du finner samme kalorimengde i kun 2 gram fett! For dette får du ikke engang en liten sjokoladefigur, disse veier som regel 10 g og gir hele 56 kcal!
Det vil si: Grønnsaker kan nytes så å si fritt i alle situasjoner, mens sjokolade kun kan brukes i små mengder, og bare ved en sjelden anledning.
-Ikke fokuser for mye på kaloritelling, for mye oppmerksomhet rundt kalorier gjør at jobben kan bli vanskeligere å fullføre.
Imidlertid får du et innblikk av hva du trenger dersom du bruker denne tommelfingerregelen for energibehov: 30 kcal/kg kroppsvekt for normalvektige og overvektige (BMI <30), og 25 kcal/kg kroppsvekt for de med fedme (der fettmassen er betydelig høyere enn muskelmassen, BMI > 30).
Det vil si: Dette er det energinivået man trenger for å beholde den vekten du har i dag, altså for å være i energibalanse.
-Vektreduksjon bør ikke overstige en reduksjon på 500 kcal pr dag for overvektige, og ikke mer enn 1000 kcal pr dag for de som har fedme. Årsaken er at vi bør ha en langsom vektreduksjon for å bevare mest mulig muskelmasse, og dermed beholde forbrenningspotensiale så høyt som mulig.
Det vil si: Du har mulighet til å gå ned 0,5-1 kg pr uke.
For å finne ut din BMI regner du ut kg/m:
Kategorien for din BMI finner du under her:
Undervekt: BMI <18
Normalvekt: BMI 18,5-25
Overvekt: BMI 25-30
Fedme grad 1: BMI 30-35
Fedme grad 2: BMI 35-40
Fedme grad 3: > 40