10 spørsmål og svar

Hjelp, jeg er ny på treningssenteret!

VARIASJON: Melder du deg inn på et treningssenter, kan du variere treningen. Velg mellom ulike timer i sal, treningsstudio eller sykkeltimer.
VARIASJON: Melder du deg inn på et treningssenter, kan du variere treningen. Velg mellom ulike timer i sal, treningsstudio eller sykkeltimer. Foto: Thinkstock
Først publisert Sist oppdatert

Har du vurdert å melde deg inn på et treningssenter, men slått det fra deg fordi du ikke tør? Eller tenkt at du ikke passer inn? Da er du ikke alene!

Her får du hjelp til å overvinne frykten. Vektkonsulentenes treningsekspert Jill Jahrmann svarer på de vanligste spørsmålene om det å trene på treningssenter.

1. Jeg er redd for å skille meg ut. Er det noen grunn til det?

Svar: Nei. Det er helt naturlig å være litt engstelig før man beveger seg inn i et nytt miljø. Men husk: De aller fleste på et treningssenter kjenner hverandre ikke, og det er så mange ulike typer mennesker der at ingen skiller seg ut.

2. Må jeg slanke meg før jeg melder meg inn?

Svar: Overhodet ikke! Det er en myte at medlemmene på slike sentre er slanke og veldreide alle sammen. Du vil selvfølgelig finne flere sunne mennesker innenfor disse veggene enn i dagligvarebutikken, men variasjonen er så stor at du ikke trenger å føle deg annerledes.

3. Hva må jeg ha av utstyr?

Svar: Når du pakker bagen er sko og trenings-bh det viktigste, her bør du gå for kvalitet. Ellers er det lette klær som gjelder. T-skjorte og tights eller løse bukser passer fint. Det er lurt å ta med et ekstra håndkle som du kan legge på matten og tørke svetten med. I garderoben er det enten lås på skapene, eller mer vanlig, krav om egen hengelås. Denne kan tas med hjemmefra eller kjøpes på senteret.

4. Får jeg hjelp på senteret, til å komme i gang?

- JO, DU KAN: Jill Jahrmann hjelper deg å komme i gang med treningen.
- JO, DU KAN: Jill Jahrmann hjelper deg å komme i gang med treningen. Foto: Petter Berg HM Foto

Svar: Ja, du bør aller først sikre deg en veiledningstime med instruktør/trener. Det er gull verdt, både fordi du får hjelp og tips til å nå målene dine, men også fordi du får ekstra innsikt i alle tilbudene på senteret. Ikke prøv å navigere deg gjennom tilbudene på egenhånd. Uten en slik gjennomgang kan det ta måneder før du finner ut at det fentes et perfekt tilbud til deg.

5. Må jeg forberede meg?

Svar. Nei, men det det er lurt å sjekke senterets hjemmeside før du møter opp som nytt medlem. Da kan du lese om åpningstider og timeplaner i ro og mak. Som regel ligger det fyldig informasjon der, både om klassenes innhold og hvem de passer for.

6. Hvordan melder jeg meg på gruppetimer?

Svar: Spør i resepsjonen. Noen steder leverer de ut billetter manuelt, men stadig flere tilbyr online påmelding og utskrift av billett automatisk på senteret. Det betyr at du kan melde deg på via senterets hjemmeside, men også via en datamaskin som står fremme på senteret der du skriver ut billetten til klassen. I så fall er det viktig at du får ordentlig informasjon om hvordan du melder deg på. Be dem om å vise deg, og spør om alt du lurer på.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

7. Hvordan fungerer det på en gruppetime?

Svar: Velg en plass midt i salen. Da får du god oversikt og kan føle deg som en i mengden. Ta med drikkeflaske som du setter inntil veggen sammen med håndkle og garderobenøkkel slik at ingen tråkker på dem. Unngå å snakke høyt mens instruktøren snakker, og husk å legge håndkleet ditt på matten under deg.

8. Hva må jeg passe på i sykkelsalen?

Svar: Her har du alt rundt sykkelen. Etter sykkeltimen er det vanlig at alle bruker tilgjengelige sprayflasker og papir til å vaske vekk svette på sykkelen.. Drikk når du synes du trenger det. Du må gjerne si fra til instruktøren før timen om hun skal ta spesielle hensyn til deg. Etter timen er det fint å spørre om du lurer på noe, eller kommentere timen. Det liker alle instruktører.

9. Hvordan fungerer det i treningsstudioet?

Svar: Her er det lett å bli usikker. Start med å få et program hos en instruktør, da vet du hvor du skal, og det er trygt. Ta med vannflaske og håndkle, og legg håndkleet på setet eller inntil ryggstøet på maskinen. I mange treningssentre er det også gruppetrening for små grupper i treningsstudioet. Disse kan være veldig nyttige og morsomme å bli med på. Du lærer kreative og gode metoder for å trene styrke, spenst og stabilitet på nye måter.

10. Hva gjør jeg hvis alle apparatene er opptatt?

Svar: Er det mange i studioet, er det helt greit å spørre noen som sitter på styrkemaskinen og hviler om du kan "k jøre mellom", det vil si å bruke maskinen mens den andre personen hviler. Tenk også på at andre kan komme til om det er du som har lagt beslag på et treningsapparat. Ikke sitt på apparatet når du hviler. Om alle de kondisjonsmaskinene du ønsker deg er fulle, kan du enten velge en annen type, eller spørre hvor lang tid de som trener har igjen, for så å vente på den med kortest tid. På noen sentre har de en regel om at man maksimalt kan bruke kondisjonsmaskinene 30 minutter i den travleste tiden. Det bør overholdes.