Nye helseråd
– Dette gjør en avgjørende forskjell for helsen din
Nå vil også myndigheten ha deg opp av sofaen. For første gang gir de råd om mindre stillesitting.
Onsdag la helsedirektoratet fram sine kostholds- og ernæringsråd. For første gang er en anbefaling om å redusere stillesitting inkludert.
Anbefalingene bygger på De nordiske næringsstoffanbefalingene (NNR) som også danner grunnlaget for det nordiske Nøkkelhullsmerket.
- Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uka veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen. Det er viktig å vektlegge dette i anbefalingene, og det er nødvendig at dette gjøres kjent hos helsepersonell, hos arbeidsgivere og i befolkningen for øvrig, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Knut-Inge Klepp på direktoratets hjemmeside.
- Følger man anbefalingene, øker man mulighetene for god helse og minsker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og diabetes, sier Klepp.
Avgjørende forskjell
- Endelig! sier Vektkonsulentenes treningsekspert, Jill Jahrmann, om de nye rådene.
- Jeg har sagt i foredrag de siste åtte årene at vi virkelig trenger å belyse at du kan velge enten moderat intensitet eller høy (eller aller helst en blanding).
Jahrmann synes det er veldig bra at det ikke lenger er ensidig fokus på moderat intensitet.
- Det er jo veldig tidseffektivt å svi av kalorier med litt høyere intensitet.
Hun er også veldig glad for den tydelige vektleggingen av styrketrening for voksne, og spesielt eldre.
- Jeg er kjempefornøyd med tydelighet over hele linja når det gjelder fysisk aktivitet, sier treningseksperten.
I tillegg til å trene ukentlig, minner hun om at vi alle bør sørge for en god, daglig dose med bevegelse som ikke defineres som trening.
- Glem at heisen og rulletrappa eksisterer, finn parkeringsplass et stykke unna, eller gå av bussen en stasjon før. Gjør du dette hver dag, utgjør det en helt avgjørende forskjell. Hverdagsaktivitet er alltid viktig, selv når du er i god form. Det handler om livsstil og bevisste valg, valg du tar hver eneste dag, sier Jahrmann
Her er myndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet:
- Barn og unge bør være fysisk aktive med moderat eller høy intensitet minimun 60 minutter hver dag.
- Barn og unge bør utføre aktivitet med høy intensitet minst tre ganger i uken, inkludert aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.
- Voksne bør være fysisk aktive med moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter per uke. Alternativt minst 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.
- Voksne og eldre anbefales i tillegg øvelser som fører til økt muskelstyrke to eller flere dager i uken.
- Eldre med nedsatt mobilitet bør gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og forebygge fall.
- Alle bør redusere stillesitting.
Denne saken ble første gang publisert 06/03 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.