vaske sengetøy
Vasker du sengetøyet i varmt nok vann?
Her er sengetøy-tabbene du bør fikse opp i.
Husker du når du skiftet på sengen sist?
Er det en stund siden, er det ikke nødvendigvis noen krise, for vaskerådet fra Ingunn G. Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) er ganske generelt.
- Du bør vaske sengetøyet så ofte at du har lyst til å ligge i det, sier hun.
Minst hver andre uke
Charlotte Sagvik i CityMaid har derimot litt mer konkrete meninger om hvor hyppig man bør vaske putevar, dynetrekk og laken.
- Hvor ofte man bør vaske sengetøyet sitt, kommer blant annet an på om man ligger i det hele uken og om man svetter mye. Ukentlig er nok å anbefale, men hver 14. dag er også helt greit, sier hun.
Hun legger til at det er viktig å la sengetøyet ligge uoppredd en stund etter at man har stått opp slik at varmen fra kroppen luftes ut før du rer opp.
- Luft også gjerne litt på rommet slik at det kommer frisk luft inn, men vær forsiktigi pollensesongen. Pollenallergikere bør for øvrig i alle fall skifte putevar hver dag i sesongen, og også passe på å legge seg med rent hår og ren kropp, sier hun.
Disse kan komme om du er dårlig til å vaske sengetøyet og ikke lufter nok på soverommet
Udelikat seng
Hver uke høres kanskje ofte ut, men Sagvik mener det er gode grunner til å skifte på sengen så ofte.
- Etter hvert bruk, blir det igjen hår, rusk og hud i sengen din, så sengetøyet blir mindre delikat for hver dag som går. Å legge seg i ren seng føles deilig, og den følelsen bør man unne seg ganske ofte, mener Sagvik.
Hun legger til at man bør skifte så fort man kan dersom man har vært syk.
Da har du kanskje ligget i sengen nesten hele døgnet en periode, og den er derfor enda mindre delikat enn etter en vanlig uke.
Vask sengetøyet i 60 grader
Nå skal det vel å merke mye til før det blir helsefarlig å ligge i det møkkete sengetøyet, men Sagvik mener likevel man på generelt basis bør skifte etter sykdom.
- Sengetøyet vasker du på 60 grader. Da blir det tilstrekkelig rent. Unngå for øvrig å vaske det sammen med frotté, da dette kan slite på tekstilene og gi nupper, sier hun.
Hvis du ønsker et så mykt sengetøy som mulig, kan du gjerne avslutte vasken med å gi sengetøyet en runde med tøymykner.
Flere faktorer
Temperaturen er likevel ikke er eneste faktor som påvirker hvor rent resultatet blir.
- På sykehus og institusjoner holder det ikke med 40 grader, men i en privat husholdning kommer det an på om det er spesielle problemer med smittespredning, sier Klepp.
Ren vask oppnås ifølge eksperten gjennom faktorene vann, mekanisk bearbeiding, kjemikalier og temperatur.
- Og ved å øke en av innsatsene, blir klesvasken renere. Det er godt mulig å sterilisere i kaldt vann ved hjelp av kjemikalier, og en del smuss løsner bedre på lave temperaturer enn høye. Dette gjelder også oppvasken, sier hun.
Les også: Slik vasker du saueskinnet
Finn et godt vaskemiddel
Klepp anbefaler videre å alltid velge et vaskemiddel med svanemerke. Da vet du med større sikkerhet at du får et godt produkt.
- I tillegg til å være testet for miljøbelastning, er disse vaskemidlene også funksjonstestet. Du vet med andre ord at det er et godt vaskemiddel som vasker rent, sier hun.
Selv syns hun ikke tøymykner eller skyllemiddel er nødvendig for et godt resultat når man vasker sengetøyet.
Slik vasker du dundynen og putene
Husk å vaske puten
Husk for øvrig at også dyne og pute bør få en vask i blant.
- Hvor ofte avhenger blant annet av kvaliteten på putens ytterstoff og fyll, hvor hard bruk den gjennomgår, hvor godt den luftes, ristes og vedlikeholdes samt om den benyttes hver natt, sier salgs- og markedskoordinator ved JYSK Norge, Venche Anita Lidahl.
Hvor mye du svetter og hvor mye kremer og kosmetikk du bruker, vil også påvirke behovet for vask.
Sjekk vaskelappen
Det generelle rådet fra Lidahl er at en pute bør vaskes tre til fire ganger i året, mens dynen bør få en omgang i vaskemaskinen hvert år.
Husk å sjekke hvor varmt vann puten tåler når du kjøper den.
- En pute bør tåle 60 grader, slik at midd og andre bakterier dør under vask, mener hun.
Etter vask bør puten tørkes i tørketrommel, slik at du er sikker på at den blir tørr helt gjennom.
Denne saken ble første gang publisert 09/05 2016, og sist oppdatert 23/10 2018.