Vaginisme: Når sex gjør vondt

Kvinner i 20-årene blir oftest rammet. Nå blir bloggere hyllet for sin åpenhet rundt vaginisme.

Foto: Privat
Først publisert

For noen kvinner kan sex være vondt eller nærmest umulig. Noe så enkelt som å sette inn en tampong eller føre inn en finger i underlivet kan bli en liten kamp i seg selv.

Hvorfor gjør det vondt å ha sex? Vel - vaginisme kan være svaret.

I følge NHI rammes 0,51 prosent av befolkningen av denne tilstanden. Kvinner i 20-årene er de som blir rammet oftest. Tilstanden kan også ramme eldre kvinner, særlig etter overgangsalderen.

Les også: Blogger Sofie Nilsen: - Jeg vil ikke ha sex

Sexolog Siv Gamnes forteller at vaginisme en tilstand med ufrivillig sammentrekninger av musklene i underlivet. Videre forteller hun at de ufrivillige sammentrekningene gjerne skjer på bakgrunn av frykt og smerter.

- Det skjer oftest i forbindelse med penetrasjon, men kan også oppstå i forbindelse med forspill eller bare tanken på å skulle ha samleie. Det kan stramme seg så mye at det kan være umulig for eksempel å føre inn en tampong eller en finger, forteller hun til Side2.

Bloggere hylles for åpenhet

Side2-bloggerne Sofie Nilsen (22) og Andrea Sveinsdottir (23) har de siste ukene blitt hyllet av leserne for sin åpenhet rundt vaginisme.

«Helt siden i vår har jeg hatt et problem jeg ikke har ønsket å snakke så mye om, men som har skapt store problemer for meg. Jeg har ikke klart å ha sex. Det har gjort utrolig vondt, og virkelig ikke vært mulig de gangene jeg har prøvd. Det har vært helt lukket der nede, totalt stengt. Vet dere hvor frustrerende det er å oppdage dette i det man er i gang med et samleie?», skriver Andrea i et blogginnlegg.

Andrea Sveinsdottir: Legen har gitt meg sexforbud

Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen

«Det eneste jeg ikke har tenkt over er at det har gjort vondt de tre-fire siste årene, og det har vært vondt med alle de jeg har hatt sex med. Nei, det er ikke mange, men er det ikke rart at absolutt alle skulle være for stor for meg?», forteller Sofie om tilstanden i et blogginnlegg på sin blogg.

- Grunnen til at jeg synes det er viktig å være åpen, er fordi jeg ikke hadde hørt om dette før Andrea kom inn døren og fortalte meg at hun kanskje hadde vaginisme. Jeg har vært plager i flere år nå med smerter under sex, og trodd at dette har vært normalt. Jeg har tidligere fått beskjeder som at skjeden kan være for liten, og at det mest sannsynlig er grunnen, sier Sofie Nilsen til Side2. 

Hun legger til at hun mener det er viktig å være åpen om problemene hun selv har hatt, slik at hun kan hjelpe andre i samme situasjon.

- Det er så utrolig mange flere som sliter med dette enn det man tror uten at de tør å søke hjelp, sier Andrea Sveinsdottir. 

- Det er altfor mange som synes det er flaut og skummelt å snakke om, ofte fordi de ikke vet hvem de skal snakke med. Senest i dag var jeg til behandling og da fortalte osteopaten min meg om en kvinne som går til behandling der som begynte å gråte da hun leste kommentarfeltet i en annen artikkel hvor Sofie og jeg snakket om dette. Hun sa rett ut at «er det rart vi ikke tør å snakke om dette?». Folk må bli mer opplyst om hvordan denne sykdommen er og at det faktisk er en reell sykdom og for mange en veldig smertefull del av hverdagen. Det finnes jo fortsatt leger som ikke er ordentlig opplyst om dette og sender pasientene hjem med resept på medisin for soppinfeksjon for femte gang på et halvt år! Krise, fortsetter hun. 

Kvinner i 20-årene blir oftest rammet. Nå blir bloggere hyllet for sin åpenhet rundt vaginisme.
Kvinner i 20-årene blir oftest rammet. Nå blir bloggere hyllet for sin åpenhet rundt vaginisme. Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

- Og hvordan har tilbakemeldingene vært på åpenheten? 

- De har vært 99 prosent positive når det er snakk om direkte til meg, enten via bloggen, meldinger eller i virkeligheten. Jeg er så positivt overrasket over hvor fine folk er. Det som overrasket meg er hvor utrolig mange som er rammet av dette. Kommentarfeltet strømmet over med tips til behandling, hva som har fungert og ikke for leserne mine som har samme sykdom. Folk roser oss for å snakke åpent om det, nettopp fordi det er så tabubelagt og skummelt. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg fortalte om dette,  avslutter hun. 

Les også: Våre seks beste sexvideoer

Traumatiske hendelser

Årsakene til hvorfor kvinner får vaginisme er mange. Siv Gamnes forteller at det kan være alt fra å ikke ha nok forspill før samleie til traumatiske hendelser.

- Mange får dette etter en tid der de har gjennomført samleier. Har man sex uten at man egentlig har lyst til det, vil det bli liten eller ingen utsondring av lubrikasjon. Dermed kan skjeden være tørr slik at det oppstår friksjon og samleiet blir smertefullt, sier hun. 

Mer traumatiske hendelser som overgrep eller andre alvorlige faktorer kan også være med på å utløse tilstanden. Ifølge forskning.no har ikke forskerne klart å finne årsaken til vaginisme. Tilstanden blir imidlertid oftere behandlet av gynekologer og på sexologiske klinikker. Siv forteller at noen kvinner aldri finner ut hvorfor de utvikler vaginisme.

Les også: En av åtte unge kvinner har vurdert intimkirurgi

Foto: sivgamnes.no

- Det kan handle om sterk frykt for å bli gravid og/eller føde, at første samleie var svært smertefullt og man frykter denne smerten igjen eller penetrasjonsangst - angst for at det skal føres noe inn i skjeden.

Frykten for å si nei

En faktor som også kan utløse vaginisme kan være frykten for å si nei. Mange jenter kjenner på presset til å være seksuelle vesener i dagens samfunn, noe som føre til at man ikke tør å si i fra når man egentlig ikke vil ha sex.

- Jeg tror det er mange jenter som føler seg presset til å prestere i sengen, og være gode sexpartnere for kjæresten sin. Mange tør ikke eller klarer å si nei når de ikke har lyst, forteller sexologen. 

Ønsker mer åpenhet rundt vaginisme

Siv mener at åpenhet rundt vaginisme kan være veien for å gjøre tematikken mindre tabubelagt.

- Vi kan bli bedre på å jobbe forebyggende ved foreksempel å lære jenter hvorfor og hvordan de kan bli flinkere på å si nei til sex dersom de ikke har lyst.

Heldigvis finnes det hjelp for kvinner med vaginisme. Siv forteller at man ikke trenger å leve med tilstanden, og at det finnes flere muligheter for å bli bedre. 

- Det er mange tiltak som kan iverksettes og det varierer hva som hjelper hver enkelt, men ofte ser man gode resultater når man kombinerer samtaleterapi med tøye- og knipeøvelser og avslapningsøvelser.