Utstyrstips
Ull eller bomull på tur
Alle vet at det er viktig med riktig undertøy på tur, men mange vet ikke hvorfor.
Det er ofte mer fristende å brenne av utstyrsbudsjettet på det nyeste av Gore-texbekledning enn å bytte ut den hullette makkoen en har liggende fra tidligere år.
Billig er sjeldent bra
Innerst inne vet vel de fleste at det er viktig med riktig undertøy når en er på tur, men hvorfor holder egentlig ikke det hvite bomullsundertøyet (hvit under lang - for dem som har minner fra førstegangstjenesten). Dette kan du kjøpe billig på hvilket som helst armyutsalg?
Forsvaret har gode grunner til å selge unna dette bomullsundertøyet. Finner du noe som er for billig til å være sant, så er det som regel det. Bomullsundertøy er mye billigere enn et kvalitetssett av ull, men skal du på tur i skogen eller på fjellet her hjemme i Norge bør du holde deg unna undertøy (truse og sokker også) av bomull.
Se alle utstyrstestene våre her
Ikke for varm - ikke for kald
Riktig valg av bekledning handler i bunn og grunn om å regulere kroppstemperaturen riktig slik at en ikke bli for varm eller kald. Det de fleste gjør feil er at de tar på seg for mye og begynner å svette. Jo lavere temperatur det er i lufta, jo viktigere er det ikke å bli våt.
For noen dager siden var jeg på villreinsjakt - da går jeg ganske mye med stor sekk før jeg setter meg ned og speider - dette gjentar seg gang på gang over mange timer og det er ikke til å unngå at jeg blir noe våt av svette. Om jeg da hadde sittet med en våt skjorte-, truser- og sokker av bomull ville jeg ikke holdt ut særlig lenge. Jeg kunne ha skiftet klær, men for det første er det noe upraktisk å kle seg naken på høyfjellet for å skifte om hver gang en skal sette meg ned, og for det andre måtte jeg hatt med en del skift i sekken. Det eneste som fungerer godt på slik "av og på" aktiviteter nå utover høsten, er etter mine erfaringer skikkelig undertøy i ull med et innslag av syntetisk materiale. Hvordan fordelingen mellom ull og syntetisk materiale skal være, avhenger både av hvor høy intensitet aktiviteten har, hvor tykt undertøyet er og hvor kaldt det er i været.
Ull og syntetisk
Til aktiviteter som jakt og bærplukking hvor aktivitetsnivået varierer mellom rolig og middels høyt, og en gjerne trenger noe med relativt god slitestyrke på grunn av bærereimer fra sekk og at en sitter på kne og så videre, vil en mellomtykk modell med en ullblanding på rundt 50 til 70 prosent fungere bra.
Fordelen med et innslag av syntetiske stoffer i ulla er at dette blant annet øker slitestyrken og plaggets evne til fukttransport. I tillegg tørker de raskere når de først er blitt våte. Høyere aktivitetsnivå fordrer tynnere undertøy og gjerne større innhold av syntetisk materiale for å øke plaggets evne med tanke på fukttransport. Til kun rolige aktiviteter hvor en for det meste står stille og hovedfokus vil være å holde seg varm (ikke fukttransport) kan en gjerne velge et noe tykkere undertøy av 100 prosent ull.
Bomull isolerer ikke
Bomull er jo som sagt behagelig på, og en t-skjorte eller langermet genser koster ofte kun en liten brøkdel av hva ei ullskjorte av god kvalitet koster. Hvor kommer da så det negative i forhold til bomull inn?
Problemet med bomull er at undertøy av bomull er behagelig kun så lenge det er tørt. Blir du først våt tar det fryktelig lag tid å få det tørt nok slik at det føles behagelig å ta på igjen. Samtidig mister undertøy av bomull sine isolerende egenskaper totalt når det blir vått og det skal ikke mye fukt til før du føler at du er våt. Plagg av bomull har også den evnen at de tar opp og holder på mye fukt i forhold til egenvekt.
Ulemper med ull
Det er imidlertid ikke bare ikke bare fordeler med ull heller. Plagg av rent ull har en tendens til å krympe noe i vask og etter hvert miste fasongen. På samme måte som bomull holder også ull på fukt - noe som ikke alltid er like behagelig om en må tørke plaggene på kroppen. Fordelene med ull den ikke "kollapser totalt" når den blir fuktig. Ull beholder til dels isolasjonsevnen selv om den er fuktig.
Ull kan ta opp mye fukt før den kjennes våt. Så selv om ull og bomull tørker omtrent like raskt, kan du ta på ullskjorta tidligere fordi den tåler mer fukt uten at du opplever det som ubehagelig.
En annen kjærkommen egenskap er at ullplagg har en lukthemmende effekt -kjekt om du treffer folk etter noen dager i fjellet.
PS
Det er ikke slik at all ull klør! Det finnes også flere modeller med bl.a. tolags konstruksjon hvor du ikke får ull rett inn på kroppen.